• Головна
  • Кому виплатили 4,5 мільярди гривень, які обіцяли як надбавку медикам: подробиці
14:15, 6 травня 2020 р.
Надійне джерело

Кому виплатили 4,5 мільярди гривень, які обіцяли як надбавку медикам: подробиці

Кому виплатили 4,5 мільярди гривень, які обіцяли як надбавку медикам: подробиці

Ще наприкінці березня українським лікарям Уряд пообіцяв заплатити 300% окладу, проте в результати гроші не дійшли до усіх своїх законних власників. Медики, які щодня борються з COVID-19 масово скаржаться на невиплату обіцяних зарплат та вимагають у влади дотримуватися слова. 

Сьогодні, 6 травня під час онлайн-брифінгу Національної служби здоров'я України (НСЗУ) спікери розповіли про те, куди зникли обіцяні гроші та хто ж таки має виплатити медикам 300% окладу. Після обіцянок про збільшення заробітньої плати медикам ще в березні, лікарі по усій Україні масово скаржаться на те, що грошей вони так і не отримали.

Очільник МОЗ Максим Степанов наголошує на тому, що виплати до медиків не дійшли через вину місцевих органів влади або головних лікарів даних медичних закладівЗа даними пресслужби НСЗУ, вона виплатила 4,5 мільярди гривень спеціалізованим медичним закладам за контрактом з 1 квітня. Гроші “пішли” за пацієнтом на “вторинці” у всі районні, міські та обласні лікарні. За договором з НСЗУ 954 лікарні з 1 619, яким вже перерахували кошти, отримали більше, аніж було у них за субвенцією з центрального бюджету.

У ході брифінгу голова Національної служби здоров'я України Оксана Мовчан детально розповіла про три нових пакети фінансування медицини, яка зараз безпосередньо пов'язана з COVID-19. За її словами, заробітна плата медиків, до якої входить 300% обіцяного окладу, вже розрахована у цих пакетах. 

"У нас згідно до постанови вводяться три нові пакети, один з яких тимчасовий. Ці пакети надаються для лікування, діагностики та транспортування хворих на COVID-19. Перший пакет - це додаткове фінансування для бригад екстреної допомоги, його фінансування залежить від навантаження безпосередньо на область. Другий пакет - це фінансування роботи мобільних бригад, які виїжджають за направленням лікаря у місце проживання пацієнта, де вони проводять тест. Цей пакет фінансують відповідно до кількості людей, яка входить до цієї мобільної бригади та максимальної кількості їх виїздів (щонайменше 150 виїздів на місяць). Третій пакет - це фінансування стаціонарних закладів, де надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусом. У цьому пакеті ми платимо за готовність закладу, в незалежності від того чи є в цьому закладі пацієнти і скільки їх. Заклад отримує від нас аванс, а в кінці місяця повну оплату. За рахунок авансу заклад зможе придбати усі необхідні ліки, підготуватися і сплачувати заробітну платню з урахуванням усіх гарантій, які надав Уряд (сюди входить 300% окладу медикам). До того ж, у кожний пакет включені виплати медикам", - розповідає Оксана Мовчан.

Також очільниця НСЗУ наголосила на тому, що ніякого відношення до зарплат медиків за квітень Національна служба здоров'я не має, адже тепер вони платять лише за контрактом. "Національна служба здоров'я сплачує кошти в межах програми медичних гарантій, яка була затверджена Урядом України. Учора була прийнята нова постанова, яка вводить три нові пакети фінансування закладів від сьогодні. Тому усі виплати, які НСЗУ робила протягом квітня були в рамках програми медичних гарантій. Усі виплати 300% заробітної плати медикам, які будуть в березні більше не стосуються Національної служби здоров'я у квітні. Ми лише сплачуємо за контрактом", - додала вона.

Під час онлайн-брифінгу керівниця Західного міжрегіонального департаменту Мар'яна Возниця пояснила, що НСЗУ має під своє опікою 478 спеціалізованих закладів охорони здоров'я у 8 областях на заході України. Сюди входять такі області: Львівська, Рівненська, Волинська, Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська та Хмельницька. Зокрема, Львівська область посідає третє місце в Україні по фінансуванню медичних закладів. 

"Сума контрактів цих закладів на рік складає понад 13 мільярдів гривень. У квітні 446 спеціалізованих та 8 закладів, які надають екстрену медичну допомогу отримали аванс від НСЗУ у розмірі понад 1,2 мільярди гривень. Львівська область знаходиться на третьому місці серед усіх регіонів України, куди надійшло найбільше авансових виплат  від Національної служби в квітні. В цій області 100 спеціалізованих та 1 заклад екстреної медичної допомоги, які отримали 301 мільйон гривень. Багато з цих закладів отримують фінансування від НСЗУ більше ніж за медичною субвенцією у 2019 році", - наголосила Мар'яна Возниця. 

За її словами, бюджет Першої львівської міської клінічної лікарні складає 121, 8 мільйонів гривень. Це на 78 мільйонів гривень більше, ніж за субвенцією минулого року. 

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розповів, що через невиплати коштів деяким працівникам закладів охорони здоров’я, які працювали з хворими на COVID-19, 5 травня він провів селекторну нараду з заступниками голів ОДА та керівниками департаментів охорони здоров’я. До 8 травня вони повинні відзвітувати йому по кожній лікарні та медпрацівнику про отримання заробітної плати.

Нагадаємо, коронавірусна хвороба 2019 (Coronavirus disease 2019, або COVID-19) - це гостра респіраторна хвороба, яку викликає невідомий раніше коронавірус SARS-CoV-2. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію у зв’язку з поширенням хвороби у світі, у всіх країнах ввели карантинні заходи та обмеження. Станом на 9:00 6 травня в Україні вже 13 184 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Усього зафіксовано 327 летальних випадків, а 2097 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 487 нових випадків.

У Львові та області діють карантинні обмеження: дозволено виходити з дому лише у масках одному або в парах, особам віком від 60 років рекомендовано залишатися вдома. На в’їздах і виїздах до області на трасах встановили карантинні блокпости, де правоохоронці перевіряють усіх, хто прибуває та виїжджає з Львівщини. Станом на 6 травня у Львові та на Львівщині лабораторно підтверджено 553 випадків інфікування коронавірусом, 16 з них — летальні.

Читайте також матеріали, в яких кореспонденти 032.ua розповіли про заробітні плати медичним працівникам:

Хто та куди витрачає гроші, які виділяє держава на медичне забезпечення лікарень: пояснення від МОЗ

В МОЗ України відповіли на скарги медичних працівників, яким не виплатили надбавку: подробиці

Із 1 липня медикам в Україні планують підняти зарплату на 50%

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#зарплати #Львів #Україна #медики #НСЗУ #МОЗ. 300% #лікарі #коронавірус #карантин
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,88
40,95
EUR
44,30
44,40
PLN
10,28
10,33
Оголошення
live comments feed...