09:03, 15 квітня 2020 р.
Надійне джерело
Як приготувати паску в домашніх умовах: покрокові рецепти з ФОТО
Головною стравою на Великодньому столі досі залишається пасхальний хліб. За традицією, саме на Чистий четвер печуть паски та розмальовують писанки, оскільки наступні дні мають пройти в молитві. Тому журналістка 032.ua поспілкувалася з львівською кондитеркою Анною Ворох, яка поділилася своїми трьома авторськими рецептами найсмачніших пасочок.
Найніжніша сирна пасочка
Інгредієнти (на 3 паски висотою 9 см і діаметром 9 см):
• борошно – 350 г
• цукор – 100 г
• молоко – 125 мл
• масло вершкове – 80 г
• сир кисломолочний – 150 г
• яєчні жовтки – 4 шт.
• свіжі дріжджі – 15 г
• сода – 1/5 ч. л.
• сіль – ½ ч. л.
• ванільний цукор
• родзинки/горіхи
1. Завчасно замочуємо сухофрукти в ромі чи апельсиновому соці, зливаємо рідину, просушуємо, виклавши на паперовий рушник.
2. В тепле молоко додаємо дріжджі, 2 ст. л. цукру і 80 г борошна, перемішуємо до однорідності. Накриваємо харчовою плівкою і відкладаємо на 30-40 хв. в тепле місце.
Рецепт сирної паски. Фото - 032.ua
3. Просіяне через сито борошно змішуємо з сіллю та содою.
Рецепт сирної паски. Фото - 032.ua
4. Жовтки збиваємо міксером з цукром до світлої маси, додаємо перетертий сир, розтоплене масло, перемішуємо.
Рецепт сирної паски. Фото - 032.ua
5. Коли опара (молоко і дріжджі) підросте, змішуємо її з борошном, додаємо жовткову масу і починаємо замішувати тісто, спочатку в мисці, а потім викладаємо на стільницю, змащену олією, місимо липке тісто впродовж 10-15 хв. поки воно не стане гладеньким і м’яким. Борошна більше не підсипати! Руки можна змащувати олією. Коли тісто стане еластичним, додаємо в нього сухофрукти.
6. Миску змастити олією і викласти тісто, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 1,5-2 год. для збільшення в об’ємі втричі.
Рецепт сирної паски. Фото - 032.ua
7. Готуємо формочки для майбутніх пасок. Залізні форми змастити олією, якщо паперові – змастити тільки дно.
8. Коли тісто підросте, треба трішки його пом'яти і розподіляємо по формах (заповнюємо не більше як на половину!). залишити в теплі на 40 хвилин, щоб ще раз підросло.
9. Нагріваємо духовку до 180 градусів, перед випіканням зменшуємо температуру до 170 і випікаємо пасоки 30-40 хв. Не забуваємо, що час залежить від розміру паски.
Готово! Тепер можна і посмакувати!
Лінива пасочка ( швидко та смачно)
Без замішування, на рідкому тісті, для тих, хто не любить працювати з дріжджовою випічкою!
Інгредієнти: що нам потрібно на 4 паски (формочки висотою 9 см і діаметром 9 см):
• борошно – 600 г
• яєчні жовтки – 6 шт.
• молоко – 300 мл
• масло вершкове – 180 г
• цукор – 180 г
• сухі дріжджі – 8 г
• сіль – 0,5 ч. л.
• сухофрукти – 150 г
• цедра 1 апельсина
• апельсиновий сік або ром – 120 г
1. За годину до приготування пасок (або на ніч) сухофрукти залити апельсиновим соком чи ромом, потім злити рідину, просушити паперовим рушником та присипати борошном.
Рецепт лінивої паски. Фото - 032.ua
2. Готуємо опару. В тепле молоко висипаємо дріжджі і 2 ч. л. цукру (від загальної ваги), перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 10 хвилин, щоб утворилася густа дріжджова «шапочка» зверху.
Рецепт лінивої паски. Фото - 032.ua
3. В окремій мисці збиваємо міксером жовтки із сіллю, цукром і, за бажанням, ванільним цукром до пишної світлої консистенції. Додаємо апельсинову цедру, ще раз збиваємо. Далі перемішуємо з готовою опарою.
Рецепт лінивої паски. Фото - 032.ua
4. Після цього, частинами вмішуємо просіяне через сито борошно. Робимо це за допомогою лопатки. Тісто виходить як густа сметана. Накриваємо миску з тістом харчовою плівкою і кладемо в тепле місце на 40-60 хв. до збільшення в об’ємі вдвічі, а то й втричі.
5. Тісто, що підросло, змішуємо з готовими сухофруктами і залишаємо в теплі ще на 30-40 хв.
6. Формочки для пасочок змащуємо олією або маслом (якщо паперові – змащувати тільки дно). Наше тісто розкладаємо в формочки (не більше як на 1/3) і залишаємо підніматися приблизно на 1 год.
Рецепт лінивої паски. Фото - 032.ua
7. Випікаємо при 170 градусах 15 хвилин, потім зменшуємо температуру до 160 та печемо ще 15 хв. Сухою шпажкою можна перевірити чи спеклись пасочки, а якщо підгоратимуть зверху – накриваємо фольгою.
Спечені та ароматні пасочки покриваємо глазур'ю.
Ось один із варіантів ідеальної білкової глазурі!
1) Беремо 100 г яєчних білків (використовуємо ті, що залишилися від паски) і 200 г цукру, ставимо на водяну баню і, постійно помішуючи, доводимо масу до 50-75 градусів. Якщо немає харчового термометра, то орієнтуємось протираючи масу між пальцями – коли не буде відчутно кристалів цукру, тоді можна знімати білки з водяної бані.
2) Збиваємо міксером на максимальних обертах до стійких пишних піків.
3) Щедро покриваємо наші ледь теплі пасочки. І готово!
Мереживна паска - крафін
Інгредієнти (на 2 невеликі пасочки):
• тепле молоко - 200 мл
• цукор – 100 г
• борошно – 450 г
• масло вершкове – 130 г
• свіжі дріжджі – 15 г (або 8 г сухих)
• яйця – 1 шт.
• яєчні жовтки – 2 шт.
• сухофрукти/цукати/шоколад – 150-200 г
Готуємо!
1. В тепле молоко засипаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. борошна. Перемішуємо і залишаємо на 10 хв. у теплому місці.
Рецепт мереживної паски. Фото - 032.ua
2. Жовтки і яйце збиваємо міксером з цукром (можна додати ванільного цукру для аромату) на високій швидкості до піни. Акуратно вмішуємо у яєчну масу 80 г розтопленого масла.
Рецепт мереживної паски. Фото - 032.ua
3. Добавляємо туди дріжджову опару, перемішуємо, і частинами вмішуємо борошно та гарно замішуємо тісто. Вам може здаватися, що борошно замало, але це не так! Продовжуйте місити і ви побачите, як тісто стає однорідним та еластичним.
4. Ділимо тісто на потрібну кількість рівних частин (залежно від ваших формочок, якщо вони паперові, то обгорніть їх фольгою, але зауважте, що тісто підніметься мінімум вдвічі!).
Рецепт мереживної паски. Фото - 032.ua
5. Тепер найважливіше: потрібно дуже тонко розкачати тісто. Від цього залежать тонкі красиві шари вашої майбутньої пасочки. Добре посипте поверхню борошном, щоб не прилипало.
Рецепт мереживної паски. Фото - 032.ua
6. Змащуємо тісто розтопленим маслом (50 г) і рівномірно розкладаємо начинку. Для начинки можна використовувати все, що дозволяє вам фантазія (родзинки, цукати, шоколадна паста, макова маса тощо). Закручуємо тісто в тугий рулет, розрізаємо вздовж по половині, відступивши 1-2 см від краю. Одну частинку скручуємо розрізом назовні, формуючи дно, а другу накладаючи скручуємо зверху, формуючи верхівку.
7. Перекладаємо в форму і залишаємо «підростати» на 1-1,5 год.
8. Випікаємо! 10 хв. при 180 градусах, потім ще 30-40 хв. при 160 (час залежить від розміру пасочок). Якщо шапочки будуть підгорати, то прикрийте зверху фольгою.
9. Охолоджуємо і посипаємо пудрою! Готово!
Читайте також: Страсний тиждень перед Пасхою 2020: коли та що потрібно робити по днях
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...
Коментарі