• Головна
  • Як львів’янка Дарія Альошкіна популяризує ремесло витинанки у всьому світі, - ФОТО
10:11, 7 січня 2020 р.
Надійне джерело

Як львів’янка Дарія Альошкіна популяризує ремесло витинанки у всьому світі, - ФОТО

У середині 19 століття в українському побуті з’явився такий унікальний елемент декору як витинанка. Цими чудовими візерунками прикрашали сільські хати, і на початку нового тисячоліття вважалося, що витинанки відходять у минуле. Втім, львів’янка Дарія Альошкіна змогла повернути популярність традиційному ремеслу та створює сотні витинанок, які прикрашають не лише сучасні заклади, але й обкладинки книжок і навіть вікна - фіранки такого типу захопили серця мешканців Польщі, Франції й Південної Кореї.

Кореспондентка сайту 032.ua поспілкувалася з мисткинею та дізналася, якими  витинанками Дарія Альошкіна підкорювала світ у 2019 році.

Вистава “Зелене Євангеліє”

Витинанки у виставі "Зелене Євангеліє", фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки у виставі "Зелене Євангеліє", фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки у виставі "Зелене Євангеліє", фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки у виставі "Зелене Євангеліє", фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки у виставі "Зелене Євангеліє", фото надані Дарією Альошкіною

За поезіями Богдана-Ігоря Антонича створили виставу про Благу вістку, що проявляється у красі, прозорості та чистоті сніжно білої витинанки. Це творчість, кохання, нові запитання, відповіді на які можна знайти у віршах Антонича і лемківських співанках. Над змістовою складовою вистави працювали режисери Євген Худзик та Зоряна Дибовська, а над візуальною - Дарія Альошкіна.

“Cartier”

Витинанки, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки, фото надані Дарією Альошкіною

Торік мисткиня надихнулась прикрасами відомого бренду “Cartier” та поєднала “ювелірний” стиль із українськими традиційними символами. У результаті вийшов унікальний ансамбль витинанкових орнаментів.

Паризький книжковий салон

Париж, фото надані Дарією АльошкіноюПариж, фото надані Дарією АльошкіноюПариж, фото надані Дарією Альошкіною

Навесні 2019 року Україна взяла участь у Паризькому книжковому салоні. Окрім видатних авторів та авторок, якими змогла похвалитись наша держава перед іноземцями (Забужко, Курков, Чапай, Славінська), був також і Український стенд, який прикрашали чотири витинанки Дарії Альошкіної - “Вікно”, “Земля”, “Вода”, “Насіння”. 

Витинанки в штаб-квартирі ООН

Витинанки в Женеві, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в Женеві, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в Женеві, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в Женеві, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в Женеві, фото надані Дарією Альошкіною

У грудні в Женеві, у штаб-квартирі Організації об’єднаних націй відбувся благодійний ярмарок, де усі країни-учасниці представляли себе та цікавинки. Увесь крам продавався, а зібрані кошти пішли у спеціальний благодійний фонд на підтримку дитячих проектів у всьому світі. На Українському стенді було цілих 3 витинанки львівської майстрині.

“Мереживо пам’яті”

Витинанки в музеї Голодомору, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в музеї Голодомору, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в музеї Голодомору, фото надані Дарією АльошкіноюВитинанки в музеї Голодомору, фото надані Дарією Альошкіною

У річницю вшанування пам’яті жертв Голодомору, 26 листопада, у Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві, Дарія Альошкіна презентувала проєкт “Мереживо пам’яті”. Представлені витинанки розповідали про травматичну сторінку історії українського народу, трагічні події 1932 - 1933 років.

“Вечірні вітрини”

"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною"Вечірні вітрини", фото надані Дарією Альошкіною

Окрім цього, львів’янка взяла участь у міжнародному проекті “Вечірні вітрини”. Французька декораторка Ізабель Даерон (Isabelle Daëron), яка працює з культовими світовими брендами, знайшла для себе джерело натхнення у кольорах української землі, природних матеріалів та витинанках львівської мисткині Дарії Альошкіної.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розмовляв із авторкою витинанок та дізнався, як вона відроджує давнє українське ремесло витинанки.

Читайте також: 5 обов’язкових речей, які варто зробити на свята кожному львів’янину

Повне або часткове копіювання, передрук матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #витинанки #мистецтво #ремесло #виставка #вистава #Альошкіна #театр
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,80
40,85
EUR
43,86
43,90
PLN
10,12
10,15
Оголошення
live comments feed...