• Головна
  • 13 різножанрових кінострічок та мультфільмів на різдвяні свята для родинного перегляду
11:15, 1 січня 2022 р.
Надійне джерело

13 різножанрових кінострічок та мультфільмів на різдвяні свята для родинного перегляду

13 різножанрових кінострічок та мультфільмів на різдвяні свята для родинного перегляду

Напередодні Нового року редакція видання 032.ua зібрала список з 12-ти кінострічок та мультфільмів для спільного сімейного перегляду на різдвяні канікули та вихідні. Деякі з них не зовсім "різдвяні", однак міцно асоціюються з цим святом. Інші ж - цілком і повністю різдвяні, але з цим святом не асоціюються. А ще деякі ідеально підходять під обидві вимоги - і різдвяні, і про Різдво.

"Вечори на хуторі поблизу Диканьки", 1961 рік 

Той самий дивний фільм з глибокого дитинства, в якому якийсь козак химерно їсть вареники та силою думки катуляє їх у тарілці зі сметаною - це однойменна екранізація творів талановитого письменника Миколи Гоголя. Звісно, що зараз переглядати стрічку трохи незручно - очі звикли до картинки та операторської роботи сучасних кінофільмів. Але для антуражу, ностальгійна класика про коваля Вакулу, який осідлав самого чорта, тільки щоб роздобути коханій Оксані нові чобітки цілком підійде.

"Клаус", 2019 рік

І найсвіжіший реліз, буквально цієї осені, - іспанський мультфільм про Різдво. Що особливо, фільм вийшов на Netflix як перший анімаційний фільм цього сервісу. Тобто "Клауса" не показували в кінотеатрах. І друге - що стрічка не від іменитих Pixar чи Dreamworks, але змогла завоювати певну нішу. І однаково до душі як критикам, так і глядачам.

А історія розкриває нам нарешті появу цього символічного діда з бородою та подарунками. Як виявилось, до цього долучився також син якогось багатія, якого батько, щоб збити з нього гонор, відправив працювати листоношею десь кудись глибоко в провінцію. Саме там листоноша Джаспер знайомиться з химерним бороданем на ім'я Клаус.

"Сам удома", 1990 рік

Були часи, коли Маколей Калкін був одним з найуспішніших та найперспективніших дітей-акторів свого покоління. За продовження франшизи "Сам удома", "Багатенький Річі", навіть суперечливий "Хороший син" актор отримував величезні гонорари за свої фільми. Один тільки "Сам удома" зібрав рекордну на той час касу у 476 мільйонів доларів (при бюджеті у 18 мільйонів). Однак далі щось пішло не так, і вже з середини 1990-их кар'єра актора стрімко зривалася в прірву через батьків, тиск та інші неприємні обставини. 

Сьогодні Маколей - радше мем. А новорічні свята - хороший привід згадати ту давню історію про забутого всією родиною хлопчика, якому доводиться самостійно захищати свій дім від двох надто самовпевнених грабіжників. Саме тут, до речі, також з'являється відома українська пісня "Щедрик", про яку іноді забувають, що вона - з України.

 "Жах перед Різдвом", 1993 рік

Музичний мультфільм, знятий у техніці лялькової анімації. Класика, яку оцінили як глядачі, так і критики. Сюжет розгортається довкола Гарбузового короля Джека Скеллінгтона. Його світ - вічний Гелловін, в якому мирно проживає всіляка приємна нечисть. Однак Джекові все його життя здається страшною рутиною - він втомився від атмосфери одного й того ж самого свята. Аж доки пошуки різноманітності не приводять його у світ людей, де якраз готуються святкувати Різдво. Далі Джек починає розриватися між двома світами, а глядачі можуть лиш мовчки спостерігати за тим, як проти головного героя готують змову.

"Як Ґрінч украв Різдво", 2000 рік

Знятий за мотивами однойменної казкової історії, фільм зібрав суперечливі відгуки. Химерні костюми, грим та декорації, "та сама" гра Джима Керрі, яка або "заходить" або ні, майстерне створення казкової атмосфери. І кілька номінацій на Золоту Журавлину (щось на зразок "премії анти-Оскар").

А сама історія розповідає про зеленого монстра Ґрінча, якого жителі містечка Хувілль страшенно бояться, однак вже майже не вірять у його існування, настільки давно ніхто його не бачив. Ґрінча гризе стара образа, яку він годує різними збитками містянам Хувілля. Аж доки в його голові не з'являється переломна ідея: найкраща і остаточна помста кривдникам - вкрасти у них Різдво.

 "Гаррі Поттер"

Хороший привід влаштувати кіномарафон і передивитися всі фільми "поттеріани", один за одним. І знову пройти довгий шлях разом з головним героєм: від знайомства зі світом магії та чаклунства - і закінчуючи останнім протистоянням хлопчика, що вижив з абсолютним злом його світу. Гаррі Поттер, як би до нього не ставились, закріпився літературним феноменом початку 2000-их. Екранізації не повторили книжкового успіху оригіналів, однак достойно зберегли марку. Та й самі фільми відрізняються рівнем якості та атмосферою. Є, наприклад, лампова й світла перша частина, а є похмурий та нуарний "В'язень Азкабану", знятий Альфонсо Куароном. Обирати за настроєм.

"Лемоні Снікет: 33 нещастя", 2017 рік

Ще одна екранізація циклу популярних дитячих казок про трійку сиріт сімейства Бодлер - підлітків Вайлет, Клаус та їхню маленьку сестричку Сонечко, у якої щойно почали різатись зубки. Батьки дітей згоріли в загадковій пожежі, і тепер їм слід підшукати нових опікунів. Але на цьому неприємності Бодлерів тільки починаються.

Адже за спадком сиріт полює їхній божевільний дядько Олаф, пройдисвіт, актор-невдаха і просто маніяк, який нічим не гидує, переслідуючи свої цілі. Це вже не перша екранізація "нещасть" - попередня була з Джимом Керрі у головній ролі. А от екранізація 2017 року - майстерно знятий серіал, хай не у різдвяному антуражі, однак з надзвичайно густою казковою атмосферою затишку і небезпеки.

"Щоденник Бріджит Джонс", 2001 рік

Фільм-екранізація однойменної книжки чомусь вважається "жіночим", хоча стрічка насправді виходить далеко за межі середньостатистичної мелодрами. Головна героїня, Бріджит Джонс, самотня 32-річна жінка з різними комплексами та проблемами. Вкотре замислившись над своїм життям, Бріджит вирішує його змінити - і почати вирішила з ведення щоденника.

Далі - більше: скинути зайву вагу, кинути курити, знайти нарешті адекватного партнера для довготривалих стосунків. Примітно, що фільм починається саме на Різдво, коли матір Бріджит знайомить її з Марком - сусідським сином й тим ще занудою. Між героями одразу виникає антипатія і - далі всім персонажам доведеться змінитися й переосмислити свої справжні потреби й бажання, щоб жити трішки краще, аніж вони жили дотепер.

 "Бетмен повертається", 1992 рік

Неочевидний вибір, але чим не різдвяна казка? Історія похмурої екранізації класичних коміксів DC починається з народження хлопчика в дуже заможній родині міста Ґотем. Однак дитина виявилась настільки страшною, що батьки вирішили її позбавитись, кинувши в річку посеред закинутого парку.

І рівно через 33 роки, якраз на Різдво, у місті з'являється вельми дивний потвора Коблот. Маленький чоловічок, схожий на пінгвіна, стрімко починає завойовувати прихильність містян, балотуючись в мери. І тільки Бетмен, супергерой без суперможливостей розуміє, що щось із новоявленим героєм зовсім не так. Щоб Тім Бертон не знімав - все одно виходить Тім Бертон. Навіть Бетмен у нього хоч і похмурий, але казково-різдвяний.

"Поганий Санта", 2003 рік

Класична чорна комедія на межі дозволеного для перегляду дітям, яку спродюсували славнозвісні режисери брати Коен. Пияк та невдаха Віллі - досить неприємний суб'єкт. Нещодавно він вийшов із в'язниці, невдовзі планує пограбувати банк, всіляко підкреслює свою асоціальну поведінку, шантажує роботодавця, через що його не можуть звільнити. А працює Віллі справді "за покликом душі" - Санта-Клаусом на Різдво. Однак зустріч з іншим неприємним суб'єктом, Терманом Мерманом, починає непомітно змінювати Віллі. Терман, дивний та самотній підліток з важкими родинними обставинами, також не подарунок. Але на цьому їхні характери й сходяться.

"Міцний горішок", 1988 рік

Ще один неочевидний різдвяний фільм, цього разу - бойовик із Брюсом Віллісом. Його персонаж, поліцейський Джон МакКлейн, просто хотів помиритися з дружиною у переддень Різдва. Однак його плани руйнує німецький терорист, роль якого доволі кумедно зіграв Алан Рікман. Його персонаж, Ганс Ґрубер, викрадає дружину МакКлейна. І тепер Джону, як класичному американському ковбою, потрібно "врятувати день". І розраховувати він може тільки на себе. Ззовні класичний бойовичок 80-их, на 18 вересня 2018 року фільм займав 121-у позицію у списку "250 кращих фільмів" за версією IMDb. І в США цей фільм справді вважається до біса різдвяним.

"Реальна любов", 2003 рік

За кілька тижнів до Різдва починаються 9 паралельних, але пов'язаних між собою історій. Різні персонажі, різні ситуації, різні сюжети, здавалося б, що їх об'єднує? Рука сценариста - кульмінація зведе всі лінії в одну точку якраз на Святвечір, коли всім героям доведеться вже якось збагнути, що "любов, насправді, всюди", коротко визначаючи сенс фільму. Стрічка немає чітко визначеного головного героя - всі персонажі однаково головні, зіркові актори не виділяються тут більшою кількістю екранного часу. Фільм як глядачі, так і критики зустріли тепло. Майстерно виписана мелодрама для різноманітності у наш список.

"Гремліни", 1984 рік"

Ще один різдвяний фільм, який поєднує, здавалося б, непоєднувані жанри: власне, формат різдвяного кінофільму - та горор. Хоча складно назвати цю стрічку аж такою вже страшною. За сюжетом, головний герой Біллі отримує у подарунок химерного звіра, міфічного "могвая". Приязний, пухнастий і вкрай добродушний Ґізмо здається ідеальним другом для хлопця.

Однак - є одне правило. Ні в якому разі не можна допускати контакт Ґізмо з водою. Адже після цього з одного могвая відбруньковуються ще 5 дивних істот зі злими червоними очима та гострими пазурами. Хлопчикові та його родині доводиться захищати місто від навали харизматичної, але нахабної нечисті - ґремлінів, які за міфологією часто "тероризували" англійських пілотів військових літаків у часи Першої світової війни. Цьому міфові не так і багато - якихось 100 років. Фільм сподобався всім, зібрав велику касу і отримав продовження, як-то водиться, незграбне й провальне. 

Нагадаємо, що нещодавно в Україні зняли по-справжньому зимове кіно - "Історія зимового саду", історія реального ботанічного саду в київському парку ВДНГ. Стрічку про сад, його "мешканців" і їхню боротьбу проти бюрократії знято в перехресному жанрі документально-художнього кіно. Фільм вдало пройшовся закордонними фестивалями, і зовсім скоро з'явиться в українських кінотеатрах.

Партнерський матеріал

На сайті https://zetflix.zone/ ви можете дивитися фільми та серіали онлайн у гарній якості. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#032.ua #Львів #новини #кіно #новорічні свята #Різдво #класика
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,45
41,50
EUR
45,75
45,80
PLN
10,61
10,64
Оголошення
live comments feed...