• Головна
  • При реконструкції Двірцевої порушили норми доступності людей з інвалідністю, — ДОКУМЕНТ
16:23, 4 грудня 2019 р.

При реконструкції Двірцевої порушили норми доступності людей з інвалідністю, — ДОКУМЕНТ

При реконструкції Двірцевої порушили норми доступності людей з інвалідністю, — ДОКУМЕНТ

При проєктуванні та реконструкції площі Двірцевої у Львові були порушені деякі будівельні норми, зокрема ті, що стосуються доступності для маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

Як стало відомо журналістці 032.ua, це виявили інспектори ДАБІ під час позапланової перевірки площі. Зокрема 8 жовтня вони винесли відповідний акт.

Пізніше представники Всеукраїнського громадського об’єднання “Національна асамблея людей з інвалідністю України” (далі НАІУ) звернулись до уповноваженого президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича.

“До позапланової перевірки було залучено представника від організації-заявника — НАІУ її представника у Львівській обл., голову ГО “Реабілітація осіб з інвалідністю” Ярослава Грибальського. Під час перевірки було виявлено ряд порушень чинного законодавства, державних будівельних норм та стандартів як під час розробки проектної документації, так і передачі її на виконання генпідрядником, а також на стадії вже виконаних робіт. Однак, в Акт позапланової перевірки інспекторами ДАБІ у Львівській обл. було внесено лише частину недоліків, на котрі звертав увагу представник від НАІУ, голова правління ГО “Реабілітація осіб з інвалідністю” Я. Грибальський”, — йдеться у листі-зверненні НАІУ від 5 листопада.

У цьому ж листі перераховано, які саме неточності є на оновленій площі та що порушили виконавці реконструкції. 032.ua також отримав цей документ і подаємо усе те, що не влаштовує представників НАІУ.

Бордюр при виїзді на площу із паркомісць для людей з інвалідністю

скріншот з листа НАІУ до Валерія Сушкевича

Після реконструкції там, де колись були плавні пониження із тактильними смугами, виконавці робіт ліквідували цей пандус і встановили бордюри. Згодом, неподалік від входу до зали офіційних делегацій, бордюри усунули, виконали похилий спуск, не передбачивши водовідведення. Як результат, тепер тут водойма з водою.

Надто широкі отвори у дощоприймачах

У листі НАІУ сказано, що отвори у дощоприймачах є надто широкими — 2,5х2,5 см і тому вони є травмонебезпечними для людей з інвалідністю. За словами представника НАІУ Ярослава Грибальського, згідно з будівльними нормами (ДБН В.2.2-17, п 6.1.3; ДБН Б.2.2-5:2011 п. 9.4.16), вони мали б бути не більші, ніж 1,5х1,5 см.

Паркомісця для людей з інвалідністю надто далеко від входу

Місця для паркування транспорту осіб з інвалідністю розташовані на відстані 150 м від центрального входу до головного залізничного вокзалу і на відстані 200 м від входу до приміської зали, який обладнаний пандусом.

Згідно з будівельними нормами (ДБН В.2.2-17: п. 5.13; ДБН Б.2.2-5:2011: п. 4.20.5), на які посилається НАІУ та Ярослав Грибальський зокрема, такі місця мали б бути розташовані не дальше, ніж за 50 метрів до обладнаного входу.

Непотрібна тактильна плитка перед пандусом

скріншот з листа НАІУ

скріншот з листа НАІУ

Перед пандусом, який є біля входу до приміської зали головного залізничного вокзалу Львова, встановили тактильну плитку, яка, за словами Ярослава Грибальського, геть непотрібна і суперечить будівельним нормам (ДБН 2.2.40:2018: пп. 4.4, 8.2.2, 8.2.6, 8.2.10; ДБН Б.2.2-5:201: п.4.2.8)

"Уявіть собі дитину, яка їде з пандуса не скейті. Ця тактильна плитка може спровокувати те, що дитина впаде. За законом, така плитка потрібна перед небезпекою, наприклад сходами, а пандус не є небезпекою і тому вона там геть зайва", — сказав Ярослав Грибальський.

Колота базальтова плитка на пандусах

скріншот з листа НАІУ

скріншот з листа НАІУ

Замощення на пандусах платформ трамвайних зупинок викладено в комбінації звичайної плитки та колотого базальтового каменю. На думку Ярослава Грибальського, така нерівна поверхня є травмонебезпечною і порушує вимоги ДБН В.2.2-17, п. 5.7, ДБН Б.2.2-5:2011. П.5.6.10.

"За це каміння дуже легко перечепитися. Якщо вони переживали, щоб пандус не був слизьким, то могли просто обрати іншу плитку", — сказав він.

Незрозумілі тактильні смуги

скріншот з листа НАІУскріншот з листа НАІУ

На думку представників НАІУ, площі надто багато тактильних смуг, які розташовані нелогічно. А ще в деяких місцях тактильна смуга іде поруч із викладеною такою смугами такої ж ширини колотою базальтовою плиткою, яка є нерівною і схожою по своїй структурі на тактильну плитку. Це, як вважають в НАІУ, лише дозорієнттує незрячих і є порушенням будівельних норм (ДБН 2.2.40:2018: п. 8.2.12, ДБН В.2.2-17: п5.7; ДБН В.2.2-40: п 5.1.7; ДБН Б.2.2-5:2011, п. 5.6.10)

Невідповідність висоти платформ на трамвайних зупинках і надто стрімкий пандус на автобусних зупинках

cкріншот з листа НАІУ

"Висота трамвайної зупинки має бути в рівень підлоги або першої сходинки і повинна становити 35 см. Але в нас хтось  безвідповідальний купив берлінські трамваї, двері яких відкриваються назовні і не підходять для таких зупинок. Відтак тепер і проєктанти, і виконавці вийшли з ситуації, зробивши платформи на висоті 25 см. А пандуси на автобусних зупинках зробили надто стрімкі", — сказав Ярослав Грибальський.

У листі до уповноваженого з прав людей з інвалідністю сказано, що тим самим порушено ДБН В.2.3-5:2018; ДБН В.2.3-18 п.5.4.6,5.4.9, 10.3.5; ДСТУ 4070, п. 4.5.1.; Наказ Мінрегіону від 16.06.2017 № 151 та Наказ від 23.09.2003 № 154 "Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об'єктів благоустрою населених пунктів".ґ

***

Кілька тижнів тому представник ГО "Зручне місто" Юрій Тер-Арутюнян знімав відеоблог з площі Двірцевої і він, хоча й не належить до жодної з маломобільних груп населення, також звернув увагу на деякі нюанси, про які говорять представники НАІУ.

***

032.ua звернувся по коментарі з цього привожу до заступника директора департаменту житлово-комунального господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрія Білого та керівника ЛКП "Інститут просторового розвитку", який і проєктував площу, Олега Шміда. Коли ми отримаємо ці коментарі, то опублікуємо їх на нашому сайті, а також доповнимо цей текст.

Нагадаємо, 032.ua публікував найсвіжіше відео відремонтованої першої частини площі Двірцевої, зняте з дрона.

Повне або часткове копіювання без письмової згоди редакції заборонене та вважається порушенням авторських прав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #новини #вокзал #Двірцева #реконструкція #ремонт #люди з інвалідністю #Грибальський
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...