• Головна
  • Емоційне переїдання: як зупинитися, розповідає спеціалістка
14:05, 27 вересня 2019 р.

Емоційне переїдання: як зупинитися, розповідає спеціалістка

Осінньо-зимовий період - це стрес для організму, адже саме в цей час виникає більша ймовірність розвитку емоційного переїдання.

Які причини емоційного переїдання та поради, як вирішити цю проблему  кореспондент 032.ua дізнався в експертки зі здорового харчування Юлії Крілик.

Фото: Юлія Крілик, фейсбук

Юлія Крілик зазначає, що емоційне харчування є потужним і ефективним способом знайти тимчасове полегшення від багатьох життєвих проблем. Для того, щоб зупинити цю залежність, потрібно діяти по-іншому та формувати нові навики, які підтримуватимуть і мозок, і тіло.

Причиною емоційного харчування рідко слугує відсутність самоконтролю, а проблема криється зовсім в іншому. Відтак, спеціалістка зі здорового харчування називає 5 факторів, які сприяють емоційному переїданню:

Неусвідомленість

Емоційне харчування може бути прямим результатом того, що ви не розумієте, що або чому ви їсте. Це несвідомий прийомом їжі, коли їсте автоматично, при цьому не задумуєтеся про смаки, текстуру їжі, які відчуття з’являються в тілі.

Рішення проблеми: потрібно розпочати практикувати усвідомлене харчування, а саме: концентруватися на їжі, їсти повільно, робити ритуали під час прийому їжі, медитативні практики перед і після харчування.

Їжа як єдине джерело задоволення

Часто, щоб заспокоїти себе після насиченого дня можна спокуситися великою порцією морозива чи печива, які можуть бути особливо ефективні в тимчасовому заспокоюванні. Це відбувається тому, що вживання цукру та жирів виводить опіоїди в наш мозок. Опіоїди є активними речовинами кокаїну, героїну та багатьох інших наркотиків. Відтак, заспокійливий ефект, який ви відчуваєте, коли їсте морозиво чи інші подібні продукти, є реальним.

Рішення проблеми: знайти інші способи винагороди та заспокоєння себе, окрім їжі. Звісно, на початку буде складно, адже інші способи будуть не такі ефективні, щоб заспокоїти вас, як їжа. Все ж, це те, що буде підтримувати Ваше тіло, а з часом, коли ви знайдете контакт з емоціями, то не будете звертатись до їжі за ними. 

Нездатність переносити складні почуття

Уникати негативні емоції ми вчимося ще з молодого віку. На жаль, способи, які ми знайшли, щоб відволіктися від важких почуттів, не завжди є в наших інтересах. Якщо нема здатності миритися з неминучими життєвими почуттями життя, то ви з тих людей, що схильні до емоційного прийому їжі.

Рішення проблеми: практикуйте відчувати важкі почуття, адже без прийняття, розуміння та проживання цих емоцій, налагодити здорові відносини їжі неможливо. Окрім цього, постійне придушення різноманітних емоцій буде викликати безліч різноманітних захворювань, через емоції які локалізуються в певних частинах тіла.

Ненависть до тіла

Ненависть до вашого тіла є одним з найбільших факторів емоційного харчування. Негатив, сором, а також ненависть дуже рідко надихають людей на довготривалі великі зміни. Багато людей говорять, що вони перестануть ненавидіти своє тіло після досягнення своєї “ідеальної”ваги, але це буде абсолютно не так.

Рішення проблеми: питання досить складне, адже це багатошаровий і унікальний для кожної людини шлях, який потрібно долати поступово. Розпочати варто з того, що хоча б визнавати факт, що ви собі зараз не подобаєтеся, а потім виконати велику роботу з емоціями. Для прикладу, то можна робити спробувати зробити вправу "Дзеркало". А саме: ви стаєте перед дзеркалом і розпочинаєте витримувати те, що ви в ньому бачите, навіть якщо ви відчуваєте негативні емоції, то потрiбно продовжувати дивитись в дзеркало. З часом, після виконання цієї практики, буде спокійніше відношення до свого тіла.

Фізіологія

Бути занадто голодним або втомленим – це найкращий спосіб схилитись до емоційного прийому їжі. Коли тіло голодне або втомлене, воно не тільки посилає сильні повідомлення до вашого мозку, що сигналізують їм про їжу, але коли ми у цьому стані, нам практично неможливо контролювати тягу до переїдання.

Рішення проблеми: щоб побороти цю проблему потрібно виконати тільки дві пріоритетні речі: достатньо спати та їсти по режиму. Саме це допоможе контролювати емоційні прийоми їжі.

Нагадаємо, у жовтні українці традиційно перейдуть на зимовий час, що по-різному вплине на організм кожного. Львівська спеціалістка зі сну розповіла, як пережити такі зміни без стресу для організму.

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #переїдання #емоційне_харчування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...