• Головна
  • Як полегшити перехід на зимовий час: поради від експертки
17:19, 26 вересня 2019 р.

Як полегшити перехід на зимовий час: поради від експертки

У жовтні українці традиційно перейдуть на зимовий час. Переведення годинників по-різному впливає на організм людини. Львівська спеціалістка зі сну, лікар Ярина Жолоб розповіла прості поради, які допоможуть пережити такі зміни без стресу для організму. 

Кореспондент 032.ua поспілкувався з експерткою та дізнався, скільки годин потрібно спати дорослій людині та як налаштувати режим сну при переході на зимовий час.

Яка норма сну для дорослої людини? 

Норма сну для кожної людини індивідуальна, адже в кожного свої потреби. Зазвичай, то для дорослої людини оптимальна тривалість сну за добу складає 7-9 годин. Якщо для однієї особи, за звичних для неї обставин, 7,5 годин нічного сну цілком достатньо, то для іншої повних 9 годин сну може бути недостатньо. Відтак, кожен має спати стільки, скільки йому необхідно.

Чи змінюється потреба у сні у холодний період року? 

З настанням холодів, потреба в сні може збільшуватися в середньому до години. Майже кожній дорослій людині досить тяжко перелаштувати свій організм на такі зміни, а саме: свій біологічний годинник, гормональний фон, циркадіанний ритм. Перехід на зимовий час є досить травматичним для багатьох, тому варто поступово підготувати організм до змін, а найкраще це робити протягом 2-3 тижнів. Є зміст щодня спробувати заснути на 5 хвилин пізніше, аніж це відбувалося вчора.  

Як полегшити перехід на зимовий час?

  • потрібно щоночі спати необхідну для вашого організму кількість годин, головне - не обділяти себе у сні;
  • за годину до планового засинання варто завершити всю роботу, яка була розпочата, а саме: прийняття вечері, душу, а також прогулянку, активне прибирання, важливо ще й відкласти гаджети від себе;
  • останні 60 хвилин перед сном проводити потрібно спокійно, з приглушеним світлом в квартирі (тобто освітлення змінюємо на тьмяніше), також варто провітрити кімнату, встановити необхідний будильник на наступний день та вимкнути все світло в оселі, перед тим, як лягти в ліжко;
  • щоб підготувати свій організм до зимового часу, потрібно в останні дні перед переведенням годинника, час засинання збільшувати на 15-20 хвилин, порівняно з тим, що було вчора.

Нагадаємо, перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Стрілки годинника у ніч із 26 на 27 жовтня о 4 годині ранку потрібно буде перевести на годину назад.

Додамо, кореспондент 032.ua поспілкувався з водійкою таксі, яка розповіла про найгірші львівські дороги та курйозні випадки з клієнтами. А також львівська айтішниця розповіла про IT-клімат у Львові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #зимовий_час #сон #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
live comments feed...