• Головна
  • Як у Львові з’явилася вулиця Джона Леннона
19:14, 24 квітня 2019 р.
1

Як у Львові з’явилася вулиця Джона Леннона

Уже понад 20 років у Шевченківському районі Львова є вулиця, названа на честь британського рок-музиканта, засновника гурту “Бітлз” ("The Beatles") - Джона Леннона (John Winston Ono Lennon).

Як розповів кореспонденту сайту 032.ua автор ідеї, доктор фізико-математичних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Зарічний, назвати нову вулицю у Львові він вирішив після прочитаної для студентів лекції на початку 1990-х років.

Викладач читав лекцію про елементи теорії множин, пояснював, що треба відрізняти один елемент від множини, яка складається тільки з цього елемента.

“Я не мав під рукою заготовленого прикладу й сказав: “Ось я, Михайло Зарічний, звичайна собі людина, але якщо взяти Комітет з найменування однієї з нових вулиць міста Львова іменем Джона Леннона, то це вже група, колектив, який, правда, складається з однієї людини”, - зазначив професор.

Справа у тому, що Михайло Зарічний з юних літ цікавився творчістю “Бітлз”: спершу слухав бітлівську “Drive My Car” у переспіві “Старенький автомобиль” радянського гурту “Веселые Ребята”. Вже в університетські часи - слухав платівки на програвачі, взятому на прокат.

На фото: славнозвісна обкладинка альбому "Abbey Road" гурту "The Beatles"

“Тоді виходив журнал, до якого додавали тоненькі платівки, де писало “Вокально-інструментальний ансамбль”. Таким чином я почув пісні з останнього студійного альбому “Бітлів”  - “Abbey Road”, - згадує математик.

Ця любов до творчості конкретного гурту й спонукала навести незвичний приклад на парі. Після лекції Михайло Зарічний розповів про цікавий випадок своїм колегам, і одному з них настільки припала ідея до душі, що він вирішив її реалізувати.

Через тиждень після доленосної лекції, Михайло Зарічний набрав на друкарській машинці характеристику щодо Джона Леннона як діяча культури, а його колега відправив цю інформацію від імені бітломанів у Львівську міськраду, з проханням назвати одну з нових вулиць Львова іменем британського музиканта.

На одному зверненні все не закінчилось. Викладач вирішив принести в університет магнітофон, плакат “Бітлз” і під рок-музику збирав підписи небайдужих студентів. Ці підписи потім скерували в міськраду разом зі зверненням.

Через деякий час зусилля виправдали себе і у Львові все-таки назвали одну з нових вулиць іменем Джона Леннона. Мотивували це тим, що Львів - європейське місто, де підтримують світову культуру.

(На фото - вулиця Джона Леннона у Львові, Вікіпедія)

Тим часом, Михайло Зарічний продовжує захоплюватися творчістю “Бітлів”, грає на гітарі та бас-гітарі й час від часу з власним гуртом дає концерти, де переспівує кумирів.

Нещодавно, натхненний знайденим “секретом” наприкінці пісні “The End”, де після 14 секунд тиші починає звучати після “Her Majesty”, Михайло Зарічний написав актуального вірша:

“Переважно слухає про вовчиці весь наш народ,

Білтомани ж належать до вимираючої меншости,

Та знають вони, що в альбомі “Abbey Road”

“The End” - це ще не кінець, після нього звучить “Her Majesty”.

Повне або часткове копіювання забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,29
41,34
EUR
45,60
45,90
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...