• Головна
  • "Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі
20:08, 27 квітня 2019 р.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі

Команда однодумців зі Львова створила україномовний проект про мандри - "Blog 360", основна мета якого - показати наскільки Україна прекрасна і дивовижна. Автори проекту показують глядачам міста, розповідають, як туди добратися, куди піти, що скуштувати та на що подивитися.

Журналістка 032.ua поспілкувалась із львівською телеведучою і співавторкою "Blog 360" Марʼяною Романяк про проект, який став одним з найпопулярніших україномовних тревел-блогів країни.

Ви створили україномовний проект про подорожі – "Blog 360". Як виникла ідея і кому вона належить?

Ідея виникла на кухні у новорічну ніч. Ми, 4 друзів, вирішили, що хочемо творити свій проект, що він має бути про подорожі і точно пов'язаний з відео! Сиділи, брейнштормили, думали і вирішили, що час збиратися у першу подорож.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-1

Володя Романяк, мій брат, якраз повернувся з Китаю і хотів подорожувати далі. У проект він додав свій великий досвід мандрів. Мар’ян Шпитак та Вікторія Онофришин – ще двоє наших співзасновників. Той об’єм невидимої і чорнової роботи, яку вони вирішили взяти на себе – фундамент "Blog 360".

Куди поїхати, як добратися, що подивитися і ще сотні організаційних питань Вікторія і Мар’ян з легкістю поєднували і вирішували. Я, як журналістка, додала в проект свій медіадосвід та бачення формату. Тому всі пазли склалися і ми почали подорожувати!

Як вам вдалося реалізувати задумане і почати власну справу?

Ми просто мали велике бажання, хоча водночас і був невеликий страх перед стартом. Наша перша подорож була в Івано-Франківськ, адже Володя, побачивши півсвіту, жодного разу не був в Франківську!

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-2

Реалізували задумане легко і впевнено, бо у нас склалася крута команда. До подорожей та проекту долучився оператор Ярема, монтажер Анастасія, звукорежисер Остап та журналіст Любомир – люди, які робили з нашого продукту "цукерочку".

Які цілі та завдання ви ставите перед собою, як співавтори блогу?

Зараз наша мета – з новою якісною технікою знімати все більше відео про Україну. Західну частину країни ми вже об'їхали, тому попереду центр, схід, північ та південь. Роботи багато. Саме з метою збору коштів на нову техінку ми і вийшли на Спільнокошт, де тепер усі бажаючі можуть підтримати наш проект!

Скільки людей зазвичай працює над проектом, що це за люди, чим вони займаються поза блогінгом?

Над проектом працює велика команда - це 8 людей. Зйомка, монтаж, звук, тексти, сайт, промо, пошук партнерів – роботи багато! Загалом, в усіх ще є свої професії та роботи. Володя – юрист, працює в сфері перевезень, я – журналістка, автор та ведуча телевізійних проектів, Мар’ян – інспектор прес-служби поліції, Вікторія – PR- та SMM-менеджерка.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-3

Як вдається поєднувати проект з вашою основною роботою? Чи вистачає часу?

Часу не вистачатиме ніколи: чим більше проект розвивається, тим більше з’являється роботи. Ми намагаємося, звісно, приділяти максимум часу, але оскільки проект не є прибутковим, ми повинні поєднувати його з роботою. Можливо, колись це зміниться і Блог буде нашим джерелом натхненння та доходів.

Чи може хтось ще долучитися до проекту?

Звісно, ми завжди відкриті до співпраці. Якщо ви молоді, амбітні та активні – гайда до нас!

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-4

За яким принципом обираєте місця для зйомок, як готуєтесь до створення чергового сюжету?

Часто запитуємо у наших глядачів у соціальних мережах, куди вони рекомендують поїхати і що побачити. Завжди отримуємо фідбек, а потім обираємо цікаві локації, пишемо сценарій, обираємо маршрут і виїжджаємо. Найприємніше, коли в місті є ті, хто готовий бути вашим гідом і показати найцікавіші місця.

Скільки часу триває кожна ваша подорож? І скільки часу йде на реалізацію однієї мандрівки?

Ой, це дуже індивідуально, орієнтовно витрачаємо на подорож 2 дні, а сам процес монтажу займає десь місяць. Ми дуже ретельно ставимося до постпродакшину і хочемо, щоб глядач побачив чудовий продукт.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-5

Поділіться з читами, як ви готуєтеся до подорожей: розкажіть про процес від задумки до виходу повноцінного сюжету.

Важливо мати сценарій і таймінг. І звісно, ще на початку подорожі розуміти як в кінцевому результаті виглядатиме програма. Імпровізація важлива, але сценарій – краще! Ми обираємо популярні місця у місті і водночас шукаємо шось невідоме, ексклюзивне.

Показуємо глядачеві, як добратися до обраної локації, де найкраще поселитися, де поснідати, випити каву, який музей обрати, в який парк піти… Ми – це провідник містом. Показуємо те, що нам дуже подобається і водночас те, що не надто справило враження. Ми завжди чесні із нашим глядачем. Це – найголовніше!

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-6

Як щодо технічної сторони питання: хто працює над відеозйомкою, хто відповідає за якість картинки, чи є у вас вся потрібна техніка для зйомок?

Зараз ми творимо проект своїми силами, маємо невеликий арсенал техніки, багато що позичаємо. Світ іде вперед і ми дуже хочемо мати усю необхідну техніку для того, щоб знімати якісні відео. Тому з цією метою ми пішли на Спільнокошт.

Де і як ви берете гроші на проект? Розкажи про джерела фінансування.

Спочатку – це були власні кошти. Далі у проекті почали зявлятися партнери, які покривають організаційні витрати на подорожі. Наші партнери завжди дуже чудові і органічно доповнюють проект! І ми відкриті до нових співпраць! Цими питаннями у нас займається Мар’ян Шпитак.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-7

Куди особисто тобі було найцікавіше поїхати?

Мрію, щоб ми показали Херсонську область. Ніколи там не була, але знаю, що вона прекрасна.

Згадай найцікавішу історію, яка трапилася з вашою командою під час мандрівки?

Одного разу у Карпатах, неподалік Криворівні, ми пішли у гори з технікою та дроном і заблукали. На небі почали насуватися хмари і ми розуміли - ще трохи і буде злива. Швидко спускаючись з гір, ми натрапили на нереальне, казкове місце – ми знайшли посеред гір справжній будиночок на дереві. Як з якоїсь дитячої книги! Ми відзняли там одні з найкрасивіших кадрів проекту. Це було незабутньо. Іноді нібито хибний шлях, може насправді показати тобі значно більше, ніж ти планував.

"Blog 360": як команді львів'ян вдалося створити україномовний проект про подорожі, фото-8

Що ти порадиш людям, які не можуть зважитися на самостійну подорож?

Не бійтеся, сідайте на потяг, автобус, машину і вирушайте у подорож! Нехай це буде сусіднє місто, село чи селище! Україна прекрасна і тут є що побачити! І дивіться "Blog 360"!

***

Зараз команда "Blog 360" планує розвиватися та знімати ще більше відео про цікаві та незвідані місця рідної України. Для цього хлопцям і дівчатам потрібна нова техніка, зокрема, BlackMagic, оптика, штативи, мікрофони та інше технічне обладнання. Усі потреби загалом оцінюють у 100 тисяч гривень. Автори проекту в цьому плані покладаються на небайдужих українців, які хочуть бачити якісні ролики про Батьківщину. Для цього організували збір грошей на Спільнокошті, а якщо за відведений термін, команда блогерів збере усю суму, то фонд "Відродження" її подвоїть. Підтримати проект можна за посиланням.

Усі фото надані авторами проекту спеціально для 032.ua

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,92
40,97
EUR
44,27
44,32
PLN
10,28
10,32
Оголошення
live comments feed...