• Головна
  • 10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова
10:11, 30 червня 2019 р.

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова

Львів – місто з багатою історією, цікавою архітектурою та низкою тематичних кафе. Однак у Львівській області є ще чимало неймовірних місць для мандрівки.

032.ua підготував для своїх читачів 10 локацій Львівщини, які варто відвідати.

Унів

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-1, Фото: andy-travel.com.ua

Фото: andy-travel.com.ua

У селі Унів Перемишлянського району зберігся маловідомий, однак надзвичайно цікавий оборонний монастир  Свято-Успенська Унівська Лавра Студійського уставу. Найновіші археологічні матеріали засвідчують існування монастиря вже з кінця XIII ст. Однак перша писемна згадка датована 1395 роком. На початках монастирем опікувалися правителі Галицько-Волинської держави. У середині XIV ст. його новими опікунами стали православні литовські князі з роду Гедиміновичів. На території Лаври відкрито частину давніх оборонних укріплень та в'їзну браму.

Від монастиря можна піднятися на Чернечу гору, де сьогодні розташований монаший цвинтар. Колись тут було городище ІХ ст. Володимирів град, від якого збереглися так звані Володимирові вали. За теперішнім кладовищем відкрито фундамент давнього храму, також тут можна оглянути хрести та надгробки, що датуються XVII ст. Трохи далі на горі біля прапора розміщено криївку; з цього місця відкривається чудова панорама Унева.

Як дістатися?Прямим автобусом зі Львова до Унева можна доїхати із станції АС №6, що на Личаківській, 154. Автівкою до Унева можна доїхати по трасі Н-02. Дорога займе бзизько години часу.

"Золота підкова Львівщини"

"Золота підкова Львівщини" – це туристичний маршрут, який складається із найвідоміших замків області. Сюди входять: Олеський, Підгорецький, Золочівський замки. Також іноді включають Свірзьку фортецю. Усі об’єкти, які належать до маршруту, розташовані на невеликій відстані один від одного. Якщо подивитися на карту, то маршрут нагадує підкову, звідси і назва. Ідея "Золотої підкови" належить відомому українському мистецтвознавцю Борису Возницькому, який прагне популяризації архітектурної спадщини Львівщини.

Олеський замок

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-2, Фото: myukraine.org.ua

Фото: myukraine.org.ua

Розпочинає туристичний маршрут "Золотої підкови Львівщини" велична фортеця у селі Олесько. Замок часів литовського князя Любарта, а це XIV  століття. Тут народилися славетні королі Польщі – Ян ІІІ Собеський та Михайло Корибут-Вишневецький. На жаль, фортеця не витримала нищівного землетрусу 1838 року і довгий час перебувала в руїнах. Зараз у відреставрованих залах замку розміщена філія Львівського національного музею.

Як дістатися? Добратися до Олесько можна зі Львова, з автовокзалу "Північний" (вул. Б. Хмельницького, 225). Туди курсують автобуси Львів-Броди, які відправляються щопівгодини.

Підгорецький замок

Наступним пунктом туру виступає Підгорецький замок. Одне з найкращих в Європі поєднань ренесансного палацу і бастіонних укріплень можна побачити саме у селі Підгірці. Над красою і грандіозністю палацу працював італійський архітектор Андреа дель Аква у XVII столітті. Ореол загадковості та романтики повис над цим місцем.

Як дістатися? До Підгірців можна зі Львова, можна дістатися з автовокзалу "Північний" (вул. Б. Хмельницького,  225). Туди курсують автобуси Львів-Броди, які відправляються щопівгодини.

Золочівський замок

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-3, Фото: karpaty.life

Фото: karpaty.life

Далі по маршруту "Золотої підкови Львівщини" йде Золочівський замок XVII століття. Він упродовж свого існування відігравав роль і фортеці, і палацу, і королівської резиденції, і панської садиби, і навчального закладу, та навіть тюрми. Король Ян ІІІ Собеський звів на території фортеці  Китайський палац для своєї коханої дружини Марисеньки. Сьогодні тут розташований музей-заповідник та відділення Львівської картинної галереї.

Як дістатися? Зі Львова до Золочева зручно доїхати, як маршрутними таксі з вулиці Личаківської, що неподалік від кінцевої зупинки трамваю №2, Львів-Золочів, так і електричками від головного залізничного вокзалу чи автовокзалу "Північний" на вулиці Богдана Хмельницького, 225  (Львів-Золочів, Львів - Тернопіль).

Свірзький замок

Мальовничий замок 16 століття розташований у селі Свірж. Ця фортеця чимало пережила – навалу татар, облогу турків, а також напад козацьких загонів і навіть пожежу. І все ж Свірзький замок, попри негаразди, зберігся до наших днів. 

Як дістатися? До села Свірж можна дістатися з автостанції №5, що на вулиці Зеленій. Там очікуйте маршрутні таксі в напрямку Перемишляни, але ті, які курсують через Свірж з періодичністю кожні 30-60 хвилин. Якщо ж ви на власному транспорті, то їдите трасою Н-09, у Бібрці поверніть ліворуч на трасу Т-14-11. Зі Львова до Свіржа 40 кілометрів.

Урич

Тустаньська фортеця – оборонний форпост часів Київської Русі – ось що приваблює безліч туристів до невеличкого села на Львівщині. На думку дослідників, фортифікаційний комплекс на скелях був заснований у ІХ ст. племенами білих хорватів, як оборонний та митний пункт: повз Тустань проходив Соляний шлях, яким перевозили сіль з Галичини до країн Центральної Європи. Пізніше, місто-фортеця стало прикордонним та митним центром між Галицько-Волинським князівством та Угорщиною.

Хоча, сама дерев’яна фортифікаційна споруда не збереглась, неймовірні скелі - все одно варті того, щоб їх відвідати. Тут, з підвищень, відкриваються грандіозні панорами, а розміри валунів та кам’яних виступів просто вражають. А щоб краще дізнатись про історію та занепад фортеці, варто відвідати Музей історії Тустані в Уричі.

Як дістатися? До села Урич зі Львова часто курсують рейсові автобуси  з головного автовокзалу. Також сюди можна їхати потягами з головного і приміського залізничних вокзалів. Потрібно вийти на станції Верхнє Синьовидне і скористатися рейсовим автобусом до села Урич, або послугами місцевих приватних перевізників. 

Розгірче

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-4

Розгірче – старовинне село, яке розташоване за 90 км від Львова, на березі річки Стрий та оточене кількома ставками. Біля села варто відвідати заповідне урочище, де на межі з лісом розташовується скельний монастир. Перші згадки про нього датуються XV століттям, коли в кам’яних келіях розміщувався храм Отців Василіан. Комплекс складається з трьох печер з входами, видовбаними вікнами та сходами. Відомо, що у ньому дотримувались обітниці мовчання, а заробляли на життя тим, що продавали мед із власної пасіки.

Однак, завдяки дослідженням стало відомо, що рукотворні печери використовувались ще в дохристиянські часи як язичницьке капище. А навколо скель були знайдені залишки городища датованого VIII століттям до нашої ери. При цьому, на пагорбах над скелями збереглись земляні вали більш пізнього оборонного городища XVI-XVII століття.

Як дістатися? Дістатися села можна електричкою Львів-Мукачево. Виходити треба на станції Стинава Нижня. Електричка може запізнюватися, тому перед виходом краще спитати у людей і переконатися, що перед вами потрібна зупинка. Справа в тому, що станція Стинава Нижня являє собою маленьку невиразну будку з бетону, яку з вікна вагону можна просто не побачити.

Поморяни

Поморяни – селище Золочівського району на Львівщині. Сюди варто їхати саме шанувальникам історії, старовинної архітектури та загадкових легенд. Тут стоїть дещо поруйнований замок, Костел Святої Трійці 1748 року з низкою барельєфів та скульптурок, а також дерев’яна церква Пресвятої Богородиці та ратуша з неоготичними вежами. У деяких історичних джерелах замок згадується, як улюблене місце відпочинку короля Речі Посполитої Яна III Собеського. Раніше розповідалось, що Поморянський замок буде відреставровано і вже навіть вибрано підрядчика, який має виконувати роботи.

Як дістатися? Автобусом зі Львова. Інший варіант – спочатку автобусом або поїздом до Золочева, далі автобусом до Поморян.

Белз

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-5, Фото: www.instagram.com/belz_gram

Фото: www.instagram.com/belz_gram

Белз у давнину був столицею удільного князівства, та столицею воєводства за часів Речі Посполитої. А ще місто згадується в "Повісті минулих літ" – одному з найважливіших літописів Київської Русі. Однак нині місто із залишками старовинної архітектури маловідоме серед туристів.

2001-го року тут створено історико-культурний заповідник "Княжий Белз". Він об’єднує старовинну забудову міста, серед якої чимало сакральних споруд: костел святого Миколая, що раніше був келіями ченців Домініканського собору, дерев’яна церква святої Праскеви з дзвіницею, Аріянська вежа 1606-го року, синагога та старовинні католицький і єврейський цвинтарі. Крім цього, до заповідника входить урочище "Замочок", де розташовувався княжий двір. А окрасою міста служить ратуша на площі Ринок, у якій розташовується музей історії міста.

Як дістатися? Прямого автобусного чи залізничного сполучення між Хмельницьким і Белзом немає. Белз розташовується у 25 км від районного центру Сокаль (звідси можна дістатися як автобусом, так і приміським потягом), у 73 – від Львова. Зі Львова на Белз автобуси ходять не дуже часто (за даними bus.com.ua – о 12.00, 16.00 і 20.00, але краще перевірити інформацію). А тому можна доїхати до Червонограда чи Рави-Руської (на автобусі чи приміському потязі), а звідти автобусом до Белза.

Замок у Старому Селі

10 цікавих туристичних місць недалеко від Львова, фото-6, Фото: violetaola.blogspot.com

Фото: violetaola.blogspot.com

Однією з найбільших фортифікаційних споруд України є замок в Старому Селі Пустомитівського району, Львівської області. Незважаючи на занедбаний стан, фортеця дотепер вражає своїми масштабами та величчю. На жаль, стоїть вона осторонь туристичних маршрутів і лише пасажири потягів, що проїжджають повз, захоплено милуються його красою та зрідка його навідуються поодинокі туристи.

Площа замку – біля двох гектарів, що робить замок в Старому Селі одним з найбільших в Україні. Все, що вціліло від нього – це масивні кріпосні стіни завширшки близько двох метрів і заввишки близько п’ятнадцяти метрів, які укріплені контрфорсами, і три вежі (у минулому їх було шість). Із зовнішнього боку стіни і вежі декоровані на одному рівні аркатурою – рядом глухих арок-заглиблень. Одна з башт прикрашена кам’яної короною.

Як дістатися? Зі Львова до Старого Села можна дістатися з приміського залізничного вокзалу електропоїздами Львів-Ходорів або Львів-Жидачів. У селі є залізнична станція відразу біля замку (25 км) і зупинка біля дерев'яної церкви (22 км).

Читайте також: ТОП-10 андеграундних формацій Львова

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,30
41,40
EUR
45,80
45,90
PLN
10,67
10,69
Оголошення
live comments feed...