• Головна
  • До уваги львів'ян: як не вчадіти під час опалювального сезону
09:02, 11 листопада 2018 р.

До уваги львів'ян: як не вчадіти під час опалювального сезону

Фахівці застерігають мешканців Львова від помилок при користуванні газовими приладами та намаганні зекономити в опалювальний сезон. 

За словами начальника відділу захисту населення та територій Євгена Басана, цьогоріч уже трапилося 65 випадків отруєння чадним газом у Львові, внаслідок яких постраждали 133 людини, з них 40 дітей. Є 7 смертельних випадків. Більшість випадків сталися через порушення львів'янами типової інструкції з безпечного користування газовими приладами, та порушення тяги через герметичність вікон та електровитяжок, - передає 032.ua із посиланням на прес-службу Львівської міськради.

Спеціаліст зауважив, що дешеві гофровані димовивідні рукави, при тривалій експлуатації згоряють і розсипаються. Відтак, гази замість того, щоб виходити в канал, потрапляють в приміщення кухні чи інше приміщення квартири. Саме тому варто періодично оглядати ці рукави самим мешканцям.

Читайте також: Взимку центральні вулиці міста посипатимуть реагентами

Окрім цього, важливим є притік свіжого повітря у приміщення, де є прилади для опалення — через вікно, двері, вентиляційний канал, який має бути постійно прочищений та мати відповідну тягу, щоб відпрацьовані гази виходили в атмосферу. Якщо одне з таких правил недотримане, то у приміщенні починає утворюватися чадний газ і стається біда, навіть у тих помешканнях, де стоять сучасні котли.

Як зазначив технічний директор ПАТ "Львівгаз" Павло Сербан, втрати тепла не буде, тому що в тому приміщенні, де знаходяться газові прилади, температура має бути не 40 градусів, а 18−20. А для цього має бути притік свіжого повітря: там, де пластикові, має стояти провітрювач, а де герметичні двері - жалюзійні решітки.

"У вентиляційному каналі ні в якому разі не можна встановлювати електричні вентилятори. Перш ніж запалити щось, потрібно перевірити тягу в димовому каналі. Це робиться дуже просто: до вентиляційного каналу підноситься папір, якщо він втягується в комин — значить тяга є, якщо висить і не рухається — тяги нема, а якщо він відвертається назад — це значить зворотна тяга, тобто дує з комина в приміщення. Тоді треба зразу викликати фахівців, щоб прочистили цей комин", - пояснив Павло Сербан.

Читайте також: Підземні контейнери для сміття уже доставили до Львова, - ФОТО

Перевірку димових вентиляційних каналів слід робити двічі на рік: навесні та восени. Перевіряються канали, які використовуються для двохфункційних котлів, газових колонок, газових печей.

Варто пам'ятати, що коли чадний газ потрапляє у кров, витісняє молекули кисню, які необхідні для нормальної роботи людського організму. Відтак, настає отруєння, яке, в залежності від концентрації чадного газу, може призвести до важких уражень та захворювань, а іноді — й до смерті. Найбільш чутливими до чадного газу є діти, вагітні та люди, які мають хронічні захворювання. 

Особливої небезпеки додає те, що чадний газ не має ні смаку, ні запаху, і при цьому є вибухонебезпечним. А при отруєнні людина просто засинає. Перші симптоми отруєння чадним газом - запаморочення, головний біль, запаморочення, почервоніння шкірних покривів обличчя, нудота, блювота, і навіть втрата свідомості.

Читайте також: Плавальний спортзал і школа єдиноборств: 7 проектів Громадського бюджету, які хочуть реалізувати у Личаківському районі

У випадку отруєння, найперше - слід максимально відчинити усі вікна та двері й евакуювати людину на свіже повітря. Після цього одразу потрібно йти до лікарів для повного обстеження.

Один із методів профілактики отруєння - це встановлення спеціальних індикаторів або сигналізаторів наявності чадного газу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #профілактика #чадний_газ #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...