• Головна
  • “Або порушуйте принципи, або живіть за принципами і будете голодні”, - Вакарчук на конференції YES
19:41, 17 вересня 2018 р.

“Або порушуйте принципи, або живіть за принципами і будете голодні”, - Вакарчук на конференції YES

13 - 15 вересня 2018 року в Києві відбулася 15-та щорічна конференція Ялтинської європейської стратегії (YES), у якій взяв участь відомий співак зі Львова та ймовірний кандидат на найближчі вибори Президента України - Святослав Вакарчук.

Сайт 032.ua розшифрував те, про що говорив фронтмен гурту “Океан Ельзи” із тележурналістом від BBC Стівеном Сакуром та пропонує ознайомитися з коротким варіантом розмови.

(Фото: Святослав Вакарчук на конференції YES)

Насамперед, Святослав Вакарчук звернувся до глядачів українською мовою про свої погляди на політику.

“Щодня звичайні люди задають мені питання про моє політичне майбутнє, я часто чую від політиків і їхніх “експертів” слова, мовляв, музиканти повинні співати, а політикою повинні займатись політики. 27 років ці політики займаються політикою і що ми бачимо, що роблять політики - крадуть! Їхній лозунг мав би бути таким: “Нехай музиканти співають, а ми будемо продовжувати красти”, - сказав співак.

Далі Святослав Вакарчук поставив українцям риторичне запитання: що особисто йому варто робити у цій ситуації, а потім змоделював “вегетаріанську” ситуацію.

“Уявіть собі, що ви вегетаріанець і не їсте м’яса. І єдиний ресторан, в який ви можете сходити, щоб поїсти - це стейк-хаус, - розпочав Святослав Вакарчук. - Вам пропонують тільки стейки. Ви кажете: “Я не їм м’яса, це мій принцип”, а вам - “Вибачте, це все, що у нас є, їжте салат”. І ви або йдете звідти голодним, або мусите порушити свій принцип і почати їсти м’ясо. Це все, що нам пропонують: або порушуйте принципи і у вас все буде добре, або живіть за принципами і будете голодні. Ви готові жити в такій ситуації? Я не готовий”, - заявив фронтмент гурту “Океан Ельзи”.

Потім новоспечений політик повідомив, що підтримує ідеї вступу України до НАТО та Євросоюзу, і про важливість протидії російській агресії та обов’язкове зростання економіки країни. Святослав Вакарчук заявив, що більшість політиків використовують ці проблеми для піару, але ніхто не думає про справедливість.

Читайте також: Європейський тиждень мобільності 2018 у Львові: ТОП-7 подій, які варто відвідати

“Справедливість перестала бути чимось, в що люди вірять в цій країні. І я говорю не про справедливість, про яку пишуть на білбордах, тому що цих білбордів не видно через блиск “Мерседесів” і діамантів. Я говорю про справжню справедливість для звичайних людей. Коли ми говоримо про вступ до НАТО і ЄС, ми чомусь не говоримо про значно тяжчий, але фундаментальніший шлях, який цьому передує - шлях Верховенства Права. Ми навіть не почали ступати на цей шлях по-справжньому, не зважаючи на ті речі, про які говорять політики”, - зазначив львів’янин.

Вакарчук закцентував увагу на тому, як проводяться конкурси до Верховного Суду, на перипетії щодо Антикорупційного суду… та зазначив, що майбутнє України - за реформами, при тому якісними, коли до влади та правосуддя країни прийдуть люди, які зацікавлені в розбудові майбутнього країни.

“Чому реформа патрульної поліції була більш-менш успішною? Тому що вона робилась по-новому. Маємо таким чином підходити до всього, а ті люди, яким довіряє суспільство, мають взяти владу в свої руки", - зазначив політик.

Після цього монологу нарешті розпочалось інтерв’ю Святослава Вакарчука зі Стівеном Сакуром.

Найперше, що запитав іноземний журналіст - чи готовий цей політик їсти м’ясо, тобто зробив відсилку до монологу Вакарчука про вегетаріанців і власні принципи. На що музикант сказав: “Я не готовий порушувати свої принципи”, але не погодився з тезою про те, що політика - брудна та складна справа і він (Вакарчук) не готовий нею займатися.

Стівен Сакур запитав, чи вважає себе фронтмен “Океану Ельзи” політиком-лідером, який готовий швидко приймати рішення та вести за собою людей.

“Я вірю, що лідери - це важлива річ, і люди - це велика цінність, але важливо, хто “стоїть” за цими людьми. Я знаю, що всі люди, які “стоять” за мною, усі вони мають відвагу, силу, яку не зупинити”, - відповів Вакарчук та заявив, що готовий міняти країну.

Разом із тим, український співак сказав, що втомився від “гри у політику”, яку вже 27 років ведуть українські політики, і наголосив, що варто допомагати людям.

Читайте також: Львів’яни просять запустити комунальний великогабаритний громадський транспорт до смт. Брюховичі

Далі журналіст запитав, чи довіряє новоспечений політик таким особам як Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, які збираються брати участь у виборах.

Я не збираюся порушувати принципи, але й не збираюся залишитися голодним”, - відповів Вакарчук.

“Якби я не любив свою країну й мені було все одно, я би напевне тут не сидів. Повірте, набагато краще для такої людини, як я, не вв’язуватися у політику. Я більше люблю слово державотворення - ось що має бути. Я можу грати музику, десь виступати, але я був на двох революціях, я підтримував як звичайна людина, щоби були нові правила і нові люди прийшли (до влади, - 032.ua). А що сталось? Нічого після цього не сталось”, - додав львів’янин.

Стівен Сакур поцікавився, як Вакарчук збирається переконати українців, що він таки дійде до кінця і має “запал” для цього, адже він був уже в парламенті (нардепом 6-го скликання, 2007 - 2008 роки, добровільно склав повноваження за рік, - 032.ua) і відійшов від політики.

“Словами людей не переконаєш, ми будемо переконувати справами”, - відповів Вакарчук.

Далі український політик пообіцяв “змінити країну та правила”, але жодних конкретних обіцянок від нього ніхто не почув, навіть коли журналіст запитав, чи готовий Святослав вийти на міжнародну арену й переконати Путіна, що він є серйозним представником національних інтересів України.

“Найважливіше для будь-якого лідера, який прийде, це - не переконати Путіна, а переконати своїх власних людей. Коли ви переконаєте своїх людей, народ буде об’єднаним, тоді навряд чи будуть труднощі, які ми не зможемо подолати. Ми не повинні недооцінювати загрози, але повинні пам’ятати, що ключ до ситуації є в Україні”, - заявив Вакарчук.

Читайте також: Луція Фрей: одна з перших жінок-неврологів, родом зі Львова, - ВІДЕО

Згодом музикант зазначив, що готовий до прискіпливої уваги зі сторони ЗМІ та громадян до своєї постаті, готовий до критики його як політичної фігури та навіть сфабрикованих статей, оскільки ми живемо в суспільстві постправди.

“Аудиторія хоче знати, що ви будете робити. Коли ви нам скажете, чи будете ви йти в президенти”, - запитав напряму Стівен Сакур.

Те, що мені подобається у цьому житті - рок-н-ролі чи шоу-бізнесі - це можливість тримати в напрузі”, - відповів Вакарчук.

Довідково:Святослав Вакарчук (1975 р.н.) - український музикант, лідер рок-гурту “Океан Ельзи”, Заслужений артист України, народний депутат України 6-го скликання (2007 - 2008 роки), кандидат фізико-математичних наук (2009), співзасновник Центру економічної стратегії.

Нижче пропонуємо взяти участь в опитуванні на тему виступу Святослава Вакарчука на конференції, а також переглянути повний відеозапис розмови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
Хто такий Святослав Вакарчук, на вашу думку?
проголосували 24 відвідувачів
"Вегетаріанець"
25,0%
"М'ясоїд"
16,7%
Черговий популіст
50,0%
Не знаю, я - "томат"
8,3%
#Львів #новини #032 #політика #Вакарчук
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,37
EUR
45,80
45,83
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...