• Головна
  • Кривавий напад на ромів у Львові: все що відомо станом на сьогодні
13:05, 25 червня 2018 р.

Кривавий напад на ромів у Львові: все що відомо станом на сьогодні

Надвечір суботи, 23-го червня, група молодиків віком 16-17 років вчинила розбійний напад на табір ромів, який базувався на вулиці Трускавецькій у Львові.

Внаслідок сутички, яка сталася всередині табору, смертельні поранення отримав 24-річний представник ромської національності, мешканець села Рівне, що в Закарпатській області.

Крім того, до лікарні з ножовими пораненнями госпіталізували ще 3 людей: 19-річного мешканця міста Мукачево, 30-річну жительку села Буркатове Закарпатської області та 10-річного хлопчика, який також є мешканцем цього ж села

За інформацією журналістів видання “zaxid.net”, в нападі на табір ромів підозрюють 10 учнів львівських шкіл. П’ятеро із них є учнями школи №83, четверо навчаються в школі №36, а один учень зі школи №34. Двоє затриманих уже не навчаються у школах, зокрема один навчається у ліцеї ім. Героїв Крут, а інший у профтехучилищі №57.

Водночас, в коментарі кореспонденту 032.ua старший інспектор Управління з додержання прав людини Нацполіції України Оксана Санагурська розповіла, що затримані підлітки пов’язують себе з організацією “Твереза молодь”.

“Вони себе пов’язують з такою організацією, однак ми та міська рада провели моніторинг та виявили, що така організація ніде офіційно не зараєстрована. Наразі правоохоронці ще спілкуються з затриманими та уточнюють всю інформацію”, - зазначила Санагурська.

Сайт 032.ua зібрав усю відому станом на сьогодні інформацію про затриманих нападників та про організацію, до якої вони належать.

Твереза і зла молодь” - що це за організація

Точна кількість членів групи лишається невідомою однак на сторінку організації в соціальній мережі Telegram, яка діє з квітня цього року, станом на понеділок, 25 червня приєдналося 67 підписників.

На сторінці є багато дописів та картинок, деякі з них російською мовою – в основному мотивуючі фрази, серед яких є цитати Адольфа Гітлера та Беніто Мусоліні.

Журналістам видання “zaxid.net”, вдалося з’ясувати, що спільнота мала свій канал на “YouTube”, який до 24-го червня мав назву “Lemberg Jugend” (з німецької мови – “Львівська Молодь”, ймовірно, перафраз з “Hitler-Jugend”, молодіжної нацистської організації у гітлерівській Німеччині). Після затримання молодиків, сторінка змінила свою назву а в понеділок, 25-го червня сторінки вже не існувало взагалі.

За інформацією журналістів, раніше на “YouTube” канал “Тверезої та злої молоді” було підписано 24 людини, а створена вона була лише 21-го червня цього року. На каналі було всього 2 відео: на одному з них зафіксовано, як група підлітків переслідують ромів, а на іншому знятий раптовий напад молодиків на кількох хлопців. На своїх відео учасники групи використовували символіку ультраправої організації“Misanthropic Division” (розвернуті в різні боки автомати Калашникова та лого з написом Misanthropic Division), яка виникла ще у 2013 році під час революції Гідності. Згодом її активісти брали участь в зоні АТО на Донбасі у складі добровольчого полку “Азов”.

Як відреагували на трагедію у Львові політики та громадські діячі 

Так, на думку депутата Верховної Ради Україн Сергія Лещенка, трагеідя стала можливою через безкарність попередніх випадків нападу на ромів:

Кривавий напад на ромів у Львові: все що відомо станом на сьогодні , фото-11

Колега Сергія Лещенка -- Ірина Подоляк також не лишилася осторонь подій, які сталися у Львові 23-го червня:

Кривавий напад на ромів у Львові: все що відомо станом на сьогодні , фото-12

А от львівський активіст Олег Радик вважає, що до трагічних подій призвела бездіяльність міської влади: 

Кривавий напад на ромів у Львові: все що відомо станом на сьогодні , фото-13

Що кажуть в поліції

За фактом різанини в таборі ромів відкрили кримінальне провадження за п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою, справа перебуває на контролі керівництва Нацполіції та МВС.

Раніше правоохоронці повідомляли, що їм вдалося затримати також і організатора нападу на табір ромів. Ним виявився 20-річний львів’янин Андрій Тичка. За словами Оксани Санагурської, підозру про вчинення злочину затриманим можуть оголосити вже сьогодні, 25-го червня.

Зазначимо, що в прес-службі міськради Львова нашому кореспонденту розповіли, що іншим ромам, які не постраждали внаслідок нічного нападу на їхній табір, місто надало тимчасове житло, тож люди наразі перебувають в безпеці. Де саме вони наразі перебувають в мерії розповісти відмовились, посилаючись на прохання слідчих. 

Нагадаємощо 9 травня невідомі спалили табір у Рудному, в якому проживало близько 30 ромів. Тоді частині людей вдалося втекти посеред ночі після погрому, декого забрала швидка. На місці пожежі залишилися обвуглені каркаси наметів та спалені речі. На цій території роми жили постійно, і влітку, і взимку. Згодом з'ясувалося, що наліт вчинило кілька десятків молодиків у масках, спортивної статури.

А вже 8-го червня на проханням працівників Пустомитівського відділу поліції, близько 50 ромів покинули своє поселення між Рудним та Зимною Водою. В поліції тоді розповіли, що заяву про незаконне проживання ромів поблизу Львова  подав голова Зимноводівської сільради Володимир Гутник, який додав, що це - територія "Укрзалізниці".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...