• Головна
  • Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне
22:23, 18 вересня 2017 р.

Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне

Усі фото - з Фейсбуку

Усі фото - з Фейсбуку

Уже двічі від початку місяця у Львові зірвали культурні події, пов’язані з книгами. Спершу — презентацію книги Лариси Денисенко «Майя та її мами», згодом — збірки статей «Ліва Європа».

Сайту 032.ua зібрав усі деталі щодо цих двох книг та ситуації, яка склалась довкола них.

Основною мотивацією «активістів» є захист «традицій та цінностей» України, або ж просто заперечення ситуації.

«Майя та її мами»

Невелика ілюстрована книга української письменниці, правозахисниці, телеведучої Лариси Денисенко розповідає про 17 різних типів родин (про дівчинку, яка живе лише з татом, бо мама померла, або хлопчика, що живе з мамою без тата; усиновлених дітей та сім’ї нацменшин). Основна мета книги — показати, що у родині важлива любов та взаємоповага.

Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне, фото-1

Від початку вересня авторка почала отримувати погрози (спершу — у вигляді офіційного листа, підписаного 15-ма локальними організаціями патріотичного спрямування, а потім — у соцмережах), через що організатори змушені були оголосити про скасування події, аби не зашкодити дітям, які мали бути основною цільовою аудиторією.

Ініціатори листа вимагали відмінити презентацію книги, бо, на їхню думку, це - "прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям та традиціям, які споконвіку формувалися в українських родинах".

Відповідний лист проти презентації книги та тематичних подій на Форумі підписали представники громадських організацій «Молода Галичина», «Твереза Галичина», «Дух нації», «Сокіл», ЛМКСО «Білі Хорвати», Національний корпус Львівщини та ін.

Громада на захисті книги

За словами співорганізатора видавництва «Видавництво», яке займалося випуском книги Лариси Денисенко у світ, Іллі Стронґовського, «Майя та її мами» стала першою дитячою книжкою в історії української літератури, через яку авторці та видавцям погрожують. Разом із тим, видавець публічно звернувся 11 вересня до правозахисників, дипломатичних і державних установ із закликом не допустити самосуду в цивілізованому суспільстві.

«Ми віримо, що діти, виховані на гідних книжках, які вчать любові, розумінню, взаємопомочі, незасудженню, повазі і миру, спроможні зростити краще українське суспільство», - заявив Ілля Стронґовський.

Організатори Форуму видавців закликали громадськість, силовиків та владу всіх рівність забезпечити розголос потенційних загроз та надати учасникам і відвідувачам події гарантії безпеки. Окрім цього, запропонували усім сторонам взяти участь у мирній публічній дискусії.

На захист «Майї» виступило багато публічних осіб, зокрема, журналісткаЛіза Кузьменко, яка назвала тих, хто погрожував Ларисі Денисенко, «шайкою бандитів, з якою неможливо говорити» та яка "використовує методи терору, насильства, залякувань і підміну понять".

Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне, фото-4

«Ця книга виникла на запит суспільства, на запит тих дітей, які ростуть в різноманітних родинах.<...>Ця книга про те, що головне, щоби дитина жила в любові і почувалася захищеною. Але шайка бандитів не читала книгу. Їй це нецікаво. Шайці цікаво розголос і залякування. Можливо, гроші і контроль у місті. А поки в Україні росте маленька Майя, у якої дві мами, скоро вона піде до школи. Якою буде ця школа? Якою буде Україна?», - риторично запитує Ліза Кузьменко.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе була шокована ситуацією.

Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне, фото-5

«Цього не можна ані сприйняти, ані прийняти! Неосвіченим і агресивним групам провокаторів ніхто не дозволяв приватизовувати наші традиції і не просив їх так ганебно захищати. Певно, ми виховувалися в різних країнах із самопроголошеними поборниками істини, бо українська сім`я – це точно не погрози і шантаж. Наші цінності – це, насамперед, повага. Так мене виховували мої батьки, і так ми з чоловіком виховуємо своїх доньок», - написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ліва Європа»

Ця збірка статей стала другою «пікетованою» книгою у рамках Форуму видавців. За попередньою інформацією, представники «Правого сектору» розмістилися в закладі, де мав бути захід, ще до його початку та забарикадувались.

Чому і як під час Форуму видавців було зірвано презентації двох книг: коротко про головне, фото-6

Самі радикали пояснюють ситуацію як «мирне перешкоджання планам ліваків» з боку «українських націоналістів з різних формацій».

«Патріоти заспівали славень України, після чого влаштували дискусію із "заводилами" заходу. На жаль, останні вирішити ускладнити ситуацію і викликали спочатку тітушок з арматурою, а потім поліцію. Але провокація не вдалась і лівакам ніхто агресією на агресію не відповів», - прокоментували ситуацію в «Правому Секторі».

Причиною своїх дій «праві» називають проросійський «Фонд Рози Люксембург» та пов’язаний з ним журнал «Спільне», який був співорганізатором заходу.

«"Фонд Рози Люксембург" - проект проросійської німецької партії "Лінке" ("Ліві"). Ця партія домагається налагодження стосунків Євросоюзу з РФ, скасування антиросійських санкцій. "Пунктик" організації - засудження "фашизму" і декомунізації в Україні. Крім того, депутати "Лівих" були спостерігачами під час окупаційного "референдуму" в Криму...», - заявили представники «Правого Сектору».

Правова сторона

Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська відреагувала на погрози правих у Львові стосовно презентації книги «Майя та її мами».

«Погрози та залякування є неприпустимими, адже посягають на свободу слова, містять ознаки підбурювання до дискримінації, яке є однією з форм дискримінації, заборонених статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Статтею 16 цього Закону визначено, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Крім того, вказані діяння можуть містити ознаки порушення рівноправності громадян, відповідальність за які встановлена статтею 161 Кримінального кодексу України», - йдеться у повідомленні омбудсмена.

Валерія Лутковська закликала представників громадських організацій, громадян України утриматися від проявів нетерпимості щодо організаторів та учасників планованого заходу.

Слід додати, що книга «Майя та її мами» є не першою книгою, яка зазнає подібних утисків при поширенні. Трохи більше, ніж місяць тому невідомі особи зірвали на фестивалі «Бандерштат» презентацію книги «Розстрільний календар» Олени Герасим’юк через позицію авторки щодо гей-прайду.

Читайте також:

У Львові бізнесмен хоче збудувати хмарочос на місці кінотеатру.

НАЗК зацікавилося нардепом зі Львова.

Єврейське питання: у Львові хочуть збудувати готель на місці цвинтаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #події #література #радикали #Правий_Сектор #Лариса_Денисенко #книги #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...