• Головна
  • Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати
14:15, 14 вересня 2017 р.

Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати

14 вересня, під час пленарного засідання Львівської міськради, позаштатний радник міського голови, директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря розповів про реформування системи поводження з ТПВ у Львові та майбутній сміттєпереробний завод.

Про це повідомляє кореспондент сайту 032.ua.

За словами посадовця, у червні консультанти підприємства, користуючись європейською методологією, зробили морфологічний склад ТПВ у Львові, згідно з яким, 90% відходів у місті становить органіка. Ці дані будуть використані, аби адаптувати наявне ТЕО.

Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати, фото-1

«Ми мали обрати технологію, яки би мала мати «підйомний» тариф на утилізацію й переробку ТПВ. У країнах, які мають схожу морфологію сміття з нашою, ця технологія працює. Зокрема, досвід Болгарії й Прибалтійських країн показує, що ми на правильному шляху», - сказав Вадим Ноздря.

За його словами, на сайті ЄБРР уже задекларовано, що буде проводитись тендер на будівництво заводу механіко-біологічної переробки ТПВ зі Львова.

Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати, фото-2

«Перша частина технологічного комплексу складається з заводу механічної переробки. Для Львова плануємо дві механічні сортувальні лінії, потужністю 120 тисяч тон на рік. Друга частина — біологічна (тунелі біологічного висушування). За попередніми підрахунками, на об’єм сміття у Львові потрібно 10-12 таких тунелів по 200 кубів. Технологічний процес займає від двох до трьох тижнів», - пояснив Вадим Ноздря.

Завдяки такій обробці, відділена біологічна фракція сміття зменшується до 40% у об’ємі та може слугувати умовним паливом, технічним компостом, як грунт для озеленення, рекультивації полігонів ТПВ.

Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати, фото-3

У Львові хочуть досягнути того, щоб завдяки діяльності заводу, «на виході» мати 10% вторсировини, 40% умовного палива, 30% технічного компосту та лише 10% інертної фракції (каміння, скло, пісок), що також дозволить скоротити витрати на захоронення відходів.

Фінансування на будівництво: близько 25 мільйонів євро — це кредитна лінія Європейського банку реконструкції і розвитку, яка відкриється для Львова, очікувано, в кінці 2017 — на початку 2018 року; фонд екологічного партнерства Е5Р— це грантові кошти у сумі 10 млн євро, які використають на заходи з рекультивації Грибовицького полігону і частково — на фінансування біологічної частини заводу МВТ; власний внесок з бюджету міста складе не більше 10%.

Сміттєпереробний завод у Львові: все, що ви хотіли знати, фото-4

Суттєво має допомогти у сортуванні сміття ініціатива «ZeroWaste» і міська Концепція, яка затверджена містом, що передбачає як мінімум дві фракції відходів — суху та мокру. Планується впровадження окремого збору скла; позитивно розглядається подальше сортування ПЕТ-пляшок, яке вже діє в місті.

«Є така особливість у нас — великий вміст будівельного сміття від домогосподарств (від ремонтів), яке потрапляє в контейнери, інколи — до 15%. Передбачається, що місто має створити майданчики для великогабаритного і будівельного сміття у кожному районі, хоч у пріоритеті — будівництво заводу та рекультивація полігону», - розповів директор ЛКП «Зелене місто».

Читайте також:

Депутат Львівської міськради вимагає публічного виступу нового керівника ЛК «АТП-1».

ТОП-10 найочікуваніших подій цієї осені у Львові

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #сміття #ТПВ #ЛМР
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...