• Головна
  • Для реконструкції Львівського обласного перинатального центру треба майже 175 млн гривень
Головне
16:25, 24 лютого 2017 р.

Для реконструкції Львівського обласного перинатального центру треба майже 175 млн гривень

Головне

Уже незабаром у Львові відновлять ремонтні роботи у Львівському перинатальному центрі. 032.ua зібрав для вас найактуальнішу інформацію про те, скільки треба коштів на реконструкцію, де їх візьмуть і які роботи необхідно ще виконати. 

Але почнімо з початку.

Львівський обласний клінічний перинатальний центр був основним медичним закладом охорони здоров’я матері та дитини у Львівській області, збудований на вулиці Джорджа Вашингтона, 6, за типовим проектом пологового будинку і відкритий у 1986 році як міський пологовий будинок. 

З 1990 року його було реорганізовано у перший в Україні перинатальний центр і передано в обласне підпорядкування.

Щорічно до вересня 2013 року тут в середньому проліковувалося більше 8000 хворих, відбувалося 3500 – 4000 пологів і понад 4800 операцій. Втім, у жовтні того року функціонування Львівського обласного клінічного перинатального центру було зупинено для проведення реконструкції на виконання плану заходів з реалізації Національного проекту «Нове життя» – нова якість материнства та дитинства».

Тут демонтували все обладнання, і з того часу 436 осіб залишилися без робочих місць та були відправлені у вимушений простій з виплатою 2/3 посадового окладу.

Планувалось, що реконструкція триватиме до кінця 2014 року, але через брак фінансування,роботи досі не завершені навіть сьогодні.

Для реконструкції Львівського обласного перинатального центру треба майже 175 млн гривень, фото-1

Сьогодні.

У листопаді 2016 року Прем'єр-міністр України зауважив, що на завершення будівництва центру у Львові потрібно 107 млн грн.
"У рамках 107 млн грн ми можемо знайти ресурс для того, щоб завершити у 2017 році створення перинатального центру. Я підтримую і все зроблю для того, щоби у Львові у наступному році постав сучасний перинатальний центр. Це буде зроблено", - підкреслив Володимир Гройсман під час "Години запитань до Уряду" у Верховній Раді України. Уже 27 січня у рамках поїздки до Львівської області Гройсман відвідав Львівський обласний клінічний перинатальний центр і запевнив його працівників, що забезпечить виділення коштів в сумі 111 млн.грн. для завершення реконструкції центру до закінчення 2017 року.

Гроші. 

На початку лютого в межах державної субвенції на 2017 рік на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку Кабмін виділив 45 млн грн. на завершення реконструкції Львівського перинатального центру. Втім, цих коштів є недостатньо і представники трудового колективу звернулися до обласної ради з проханням відшукати можливість співфінансування з обласного бюджету.

У Львівській обласній раді вирішили залучити частину коштів від приватизації комунальних підприємств області і виділити їх на реконструкцію.

“Ми вже бачимо варіант виходу з ситуації, - розповідає заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, - ми повинні відчужити майно, яке неефективно використовується і яке не потрібне обласній комунальній власності і , на мою думку, хоч б 50% вартості цього майна передбачити на перинатальний центр. Якщо ми виділимо хоча б 25 млн гривень, а хочемо 30 млн грн., ми тоді можемо ще раз звертатися в уряд, показати, що було зроблено і тоді просите ще раз грошей”. 

За словами заступника голови Львівської облдержадміністрації Ірини Гримак, загальна сума ремонтних робіт для завершення перинатального центру становить близько 175 млн грн.
“Це та сума, яка сьогодні уже є підтверджена відповідними документами. У понеділок ми готові оголошувати відповідний тендер для визначення підрядної організації, яка продовжить роботи по реконструкції і сподіваємося їх завершить”, - розповіла Ірина Гримак.

Для реконструкції Львівського обласного перинатального центру треба майже 175 млн гривень, фото-2

Що вже зроблено, що ще потрібно зробити. 

За словами Ірини Гримак, є три корпуси. Корпуси А3 і А2 , які відповідно переходять у корпус Б3.

Основні реконструкції, які були зроблені у попередні роки – були зроблені у корпусах А3 і А2. На початку 2015 року корпуси взагалі були без даху і фактично в процесі руйнування. Тут вдалось завершити дахові роботи, встановити вікна, зробити утеплення фасаду, в тому числі проведена гідроізоляція. Фактично, зовнішні роботи щодо самої будівлі завершені. Залишаються внутрішні роботи, а саме: штукатурка стін, інженерних мереж і відповідно оздоблювані роботи.

Що стосується інженерних мереж, то вони є на різній відсотковій стадії виконання. Якщо говорити по всіх мережах, то приблизно на 55- 60% роботи є виконані.

Є вже частково зроблені внутрішні перепланування так, як це передбачалося. Десь збільшення, десь зменшення. Є вже частково зроблені перегородки і штукатурка стін. З оглядну на те, що будівля не опалюється, є деякі дефекти, які будуть переробляти, але це дрібні, незначні роботи.

Це стосується і корпусу А2, то він матиме трохи видозмінену функцію і буде таким, як лабораторний центр.

"Корпус Б3, який ми назвали адмінкорпус по проекту передбачає поліклінічне пристосування, - говорить Ірина Гримак. -  Цей корпус має пережити процес перепланування, бо функція будівлі міняється і після перепланування і інженерні мережі також будуть підлягати певній реконструкції чи заміні.

Ми також вели мову про господарський комплекс, господарський двір. Там, де була пральня і котельня, має бути фактично надбудова. І ще сьогодні є незавершене питання з'єднання цієї господарської будівлі до основних блоків. Завершується також питання щодо загального об'єму проектування сама кафедр", - зазначила Ірина Гримак. 

Що думають працівники.

Як розповів у коментарі 032.ua лікар-анестезіолог, голова громадської організації “Відродження Львівського перинатального центру” Віталій Редик, дехто із працівників уже зневірився у тому, що їм вдасться повернутись на роботу.

“Після закриття перинатального центру на реконструкцію працівники перебувають в простої. Вони отримують нарахування у розмірі від 700 до 900 гривень, а дехто від 1 тис. грн. до 1 200 грн. Завдяки тому, що ми неодноразово виходили на мітинги під обласну раду, потім завдяки вже нашому медичному управлінню, Михайлу Гичці, люди є влаштовані на чверть ставки, але мова йде про всього-на-всього 15% персоналу, яких працевлаштовано в обласній лікарні. Всі інші виживають, як можуть. Хто дітей бавить, хто виїхав за кордон, бо це вже тягнеться четвертий рік. Є й такі люди, які перестали сподіватися на роботу у перинатальному центрі”, - каже Віталій Редик.

За його словами, працівники перинатального центру неодноразово виходили на акції протесту.

“ У зв'язку із тим, що ми бачили після першого року, ми самі розуміли, що сподіватися уже немає на кого. Тому спочатку зробили ініціативну групу, яка потім переросла в громадську організацію. І ми цією громадською організацією добиваємося реконструкції. Ми неодноразово ходили на мітинги, мали зустрічі із народними депутатами від Львівщини. Ми зверталися навіть до Президента і до прем'єр-міністра”, - зазначає Віталій Редик. 

Коли закінчать реконструкцію.

Сьогодні чиновники навіть не беруться казати, коли будуть перерізати червону стрічку, яка свідчитиме про відкриття. Лише сподіваються, що цього року їм вдасться зробити більше ніж у попередні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,29
41,34
EUR
45,60
45,90
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...