У середині грудня Сонце здивувало людей неочікувано великим викидом речовини. Науковці встановили, що це сонячний спалах став найпотужнішим за останні 6 років. Передбачається, що в наступному році кількість подібних спалахів лише побільшає. Сонце вступило в пору своєї максимальної активності та наближається до її піка.

Тому метеозалежним людям варто потурбуватися про своє здоров’я наступного року. Зокрема - про укріплення імунітету, фізичну активність та баланс роботи та відпочинку. Адже достатній відпочинок слугує гарним захистом від природних впливів. Тому не недооцінюйте користь від серіалів, зустрічей з друзями та ігор на https://nap-ua.org/gralni-avtomaty/

Активність світила посилиться - прогнози науковців

Природа нашого світила має певні цикли, які впливають на його активність. Деякі з них тривають тисячоліттями та мало помітні людству. Проте, найвідоміший сонячний цикл наростання та спаду активності триває 11 років. Саме до його піка ми зараз наближаємося.

Попередньо, науковці стверджували, що максимальної активності Сонце досягне у липні 2025-го. Зараз виголошуються припущення, що пік може статися раніше - приблизно у кінці 2024-го - на початку 2025-го років. Посилення сонячної активності виражатиметься у більшій інтенсивності спалахів - як за частотою, так і за силою.

Сонячний спалах - це вибуховий процес в атмосфері світила. Перед вибухом на поверхні зорі спостерігається темна пляма, яка є областю порівняно низьких температур. Причиною спалахів є процеси під поверхнею Сонця, які досі вивчаються.

Внаслідок вибуху відбувається посилене виділення випромінювання у точці спалаху. У особливо сильних випадках, спалах може супроводжуватися викидом коронарної речовини за межі Сонця. В такому випадку у космічний простір відправляється не лише випромінювання, але і плазма - речовина, з якої складається поверхня Сонця.

Через величезні космічні відстані - плазма не здатна досягнути Землі безпосередньо. Проте, її викид суттєво збільшує кількість випромінювання, що летить від Сонця до нашої планети.

Вплив сонячного спалаху на Землю залежить від кількох речей:

  • наскільки сильним був спалах;
  • чи супроводжувався він викидом коронарної маси;
  • чи був він направленим у сторону Землі.

Сонце має велетенську площу. Тому більшість спалахів на ньому не направлені у сторону Землі. На людство впливають лише ті з них, випромінювання від яких потрапляє безпосередньо на планету.

Чого очікувати від Сонця

Вплив сонячних спалахів на Землю оцінюється за спеціальною шкалою R. Критерієм є те, наскільки спалах здатен зашкодити радіозв’язку на Землі.

Грудневий спалах був оцінений як R3 - середній за впливом на Землю. Спалахи цього класу здатні трохи погіршити якість радіозв’язку безпосередньо на тій стороні планети, яка направлена до Сонця.

Прогнозується, що у 2024-2025 роках можуть відбутися спалахи класу R5. Вони здатні не просто впливати на якість радіозв’язку. Але навіть критично пошкодити обладнання, чутливе до електромагнітних коливань. В його число входять всі електронні пристрої. У першу чергу - супутники зв’язку на орбіті, не захищені атмосферою від сонячної активності.

Вчені стверджують, що сильний спалах на Сонці може навіть відключити світовий інтернет на строк у кілька тижнів. Проте, чи дійсно станеться спалах подібної сили - невідомо. Нас очікує перший пік сонячної активності за час потужного розвитку технологій. Тому передбачити реакцію чутливих пристроїв на поведінку світила - поки що складно.