Уже майже три роки гральний бізнес, що працює в межах закону, очікує від регулятора запуску онлайн-системи моніторингу, відповідальність за розробку якої лежить на Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ).

Спочатку цьому заважала військова діяльність, а потім Міністерство цифрової трансформації запропонувало змінити структуру КРАІЛ, що призвело до невизначеності щодо проєкту. Водночас незручна ситуація з приводу кворуму для ухвалення рішень виникає надто часто в Комісії, і її члени продовжують відкладати впровадження онлайн-системи моніторингу.

ДСОМ - що це таке?

Державна система онлайн-моніторингу (ДСОМ) являє собою спеціальний комплекс програмного та апаратного забезпечення, який був створений для таких цілей:

  • Забезпечення контролю за господарською діяльністю організаторів азартних ігор;
  • Гарантування відповідності ліцензійним умовам і технічним стандартам;
  • Передачі та обробки інформації в режимі реального часу від і до грального обладнання через інтернет або інші канали.
  • Збору, обробки, накопичення та реєстрації інформації про прийняті ставки і виплачені виграші.

ДСОМ являє собою один з основних інструментів державного регулювання ринку азартних ігор відповідно до Закону України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор", що набув чинності 13 серпня 2020 року.

Ця система дає змогу проводити в реальному часі контроль за діяльністю легальних організаторів азартних ігор, перевіряти їхнє дотримання норм чинного законодавства та принципів відповідальної гри. ДСОМ також автоматично розраховує різні показники, включно з Gross Gaming Revenue (GGR) і здійснює автоматичне списання податку на виграш.

Наприклад, якщо онлайн казино з подібних списків пропонує бездепозитні бонуси за реєстрацію з виведенням, а на ділі цим подарунком практично неможливо скористатися або він має складні вейджерові умови, оператори нестимуть покарання.

Хто відповідає за створення системи

Напружені зусилля Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ) спрямовані на розробку та впровадження системи онлайн-моніторингу гральної індустрії. Однак, для реалізації цього проєкту потрібні додаткові фінансові ресурси.

КРАІЛ вживає всіх необхідних заходів для оперативного впровадження системи моніторингу відповідно до законодавства, включно з пошуком міжнародної підтримки та фінансування від міжнародних донорів.

Хоча практично всім очевидно, що порушення матимуть місце і після впровадження технології. Якщо вони допускаються навіть у питаннях оборони, то в інших галузях контроль буде ще нижчим.

Також було презентовано пропозицію Мінцифри щодо виділення фінансування на цю систему через Секретаріат КМУ, однак на поточний момент таке фінансування не було виділено. Орієнтовна вартість впровадження цієї системи складе 40-50 мільйонів гривень або навіть менше.