Криптовалютний світ не обмежений лише трейдингом. Якщо ви не хочете чи не вмієте торгувати, тоді оптимальним вибором стане заробіток криптовалюти. При цьому існують десятки різних способів заробітку з вкладеннями та без. Розглянемо 5 найбільш популярних способів заробітку, варіанти обміну і сигнали, при яких потрібно продавати цифрові активи.

Способи заробітку криптовалюти

AirDrops

Це найпоширеніший спосіб заробітку криптовалюти без ризиків і без суттєвих інвестицій. В цілому, AirDrops – це маркетингова стратегія, завдяки якій розробники певної криптовалюти можуть подякувати користувачам криптовалютою.

Для самих розробників це спосіб розповсюдити свій цифровий актив серед вже існуючих користувачів, які обов'язково зацікавляться новою безкоштовною монетою в їхньому портфелі. Таким чином, можна зацікавити криптовалютну спільноту у своєму проекті.

Іноді AirDrops може бути копійчаним, а в деяких випадках вартість монет сягає кількох тисяч доларів. Є велика кількість ресурсів, на яких ви можете знайти ЕйрДроп, наприклад CoinMarketCap або AirDrop.io. Можна виділити такі переваги даного способу заробітку криптовалюти:

  • можна отримати безкоштовні цифрові активи;
  • немає ризику втратити кошти;
  • є можливість отримати успішну криптовалюту на ранньому етапі;
  • не потрібно робити жодних складних дій.

Класичний майнінг

Майнінг - це класичний, але відносно складний спосіб заробітку на криптовалюті. Для цього заробітку необхідно спеціально призначене обладнання. Сам тип обладнання залежить від того, що ви збираєтесь видобувати, наприклад, для Ethereum використовуються відеокарти. Незважаючи на всю складність такого заробітку, ви отримуєте такі переваги:

  • не вимагає криптовалютних та технічних знань;
  • помірний пасивний заробіток;
  • можна знайти будь-яку необхідну криптовалюту PoW.

Крани

Крани - це максимально простий спосіб заробити криптовалюту без вкладень. Але за своєї простоти відносно невигідний. Користувач отримує винагороду у криптовалюті за те, що виконав якесь просте завдання: прочитав статтю, пройшов опитування тощо. При цьому користувач має можливість отримати перший досвід роботи з криптовалютою. Серед переваг можна відзначити:

  • ніяких вкладень – не потрібне спеціальне обладнання;
  • простий процес, з яким впорається кожна людина;
  • широкий вибір сервісів для заробітку криптовалюти;
  • миттєві виплати навіть невеликих сум;
  • знайомство з блокчейном та криптовалютою.

Робота у криптовалютній сфері

Прибутковий спосіб заробітку криптовалюти – це почати працювати у цій сфері. Йдеться не про створення унікального продукту на блокчейні, а робота в компанії, яка вже знаходиться в криптовалютній індустрії. 

Це дає змогу заробити великі суми, але необхідно знати мови програмування та бажане знання англійської мови. Якщо немає таких навичок, можна спробувати влаштуватись у службу підтримки. Серед переваг можна відзначити:

  • можливість заробляти великі суми;
  • ви вливаєтесь в колектив, знайомий з криптовалютою;
  • можливість швидко розвиватися в криптоіндустрії.

Партнерські програми криптовалютних бірж

Фактично, кожна криптовалютна біржа платить трейдерам за те, що вони запрошують нових користувачів. На офіційному сайті достатньо взяти унікальне посилання, яке можна розповсюджувати тематичними майданчиками або серед зацікавлених друзів.

Виплати можуть бути у фіатних грошах та криптовалюті, наприклад, 10% від кожної угоди. Зазвичай програма передбачає винагороду виключно за цільові дії, наприклад, здійснення депозиту. Найчастіше нагорода – це робітник токен біржі. Серед переваг способу можна відзначити:

  • потенціал прибутку немає обмежень;
  • можна заробляти на криптовалюті без вкладень;
  • можлива участь у необмеженій кількості програм.

Де обмінювати криптовалюту?

Разом з розвитком та поширенням криптовалюти, з'явилася велика кількість способів обміну криптовалюти. Це можна зробити за допомогою онлайн-обмінників, криптовалютний бірж, Р2Р-майданчиків, телеграм-каналів, криптоматів та іншими способами.

Найбільш затребуваними є обмінники та біржі. Але не кожен із них може гарантувати чесність, безпеку та, якщо потрібно, анонімність. Важливо правильно вибрати сервіс, що зробити досить складно – потрібно перевірити сотні сервісів за десятками критерій. Це довго та втомлює.

Позбавити такого «захоплюючого» заняття можуть спеціалізовані ресурси – агрегатори сервісів обміну криптовалюти, які спеціалізуються на аналізі сервісів та складанні їх рейтингу. Найбільш популярними є Scanbit та Bestchange. Розглянемо, у чому їх відмінності.

  • Bestchange – це відомий та популярний сервіс, що проводить детальний аналіз сервісів. Але має істотний недолік - це російський сервіс, який повністю адаптований під  російського користувача, тому не всі обмінники будуть актуальними для українця. Має досить широкий функціонал з моніторингу курсу, але курс не завжди коректний, так як для багатьох онлайн-обмінників приховані комісії. Користувачеві доводиться додатково проводити перевірку.
  • Scanbit – моніторинговий сервіс, який був розроблений українськими фахівцями та повністю адаптований до українського користувача, відзначаючи спеціальним знаком російські сервіси. Це зроблено для того, щоб ви проти своєї волі не спонсорували терористів. На відміну від опонента, на сервісі не передбачено моніторинг курсу, але має ширший функціонал оцінки онлайн-обмінників та криптовалютних бірж. При оцінці береться до уваги: репутація, функціональність, безпека, публічність та зручність.

Кожен із сервісів має свої особливості, але вибір для українського користувача – очевидний. При цьому Scanbit продовжує швидко розвиватися, розширюючи функціонал сервісу.

Коли продавати криптовалюту?

Якщо вам вдалося заробити криптовалюту, з часом настає момент її продажу. Але як зрозуміти, коли продавати криптовалюту? Сигналом до цього можуть бути такі фактори:

  • Відсутність прогресу у розвитку. Якщо у вас є токен перспективного проекту, спочатку ви помічали стрімке зростання, але потім почали бачити, як ціна падає протягом довгого часу. Це означає, що проект просто перестав розвиватись. Ті проекти, які не розвиваються, не варті місця у вашому портфелі.
  • Ви значно збільшили вкладення. Якщо куплений цифровий актив продемонстрував мінімум х2, його сміливо можна продавати. Або тільки поверніть свої вкладення і зачекайте, якого тренду далі слідуватиме ваша монета, можливо, це тільки початку «зльоту».
  • Необхідність перерозподілу коштів. У деяких випадках раціональніше продати криптовалюту (навіть собі на збиток), якщо бачите дійсно перспективний проект. Ви можете отримати велику вигоду з іншого активу.
  • Стабільно негативні новини. Залежно від фону новин, криптовалютний ринок живе і вмирає. Достатньо заяви одного лідера думок для того, щоб повністю змінити тренд конкретної криптовалюти. Якщо бачите низку негативних новин про певний проект, то можете сміливо його продавати.

Це лише загальні рекомендації. Вам особисто вирішувати, коли варто продавати криптовалюту зі свого портфеля. Рекомендується завжди моніторити соціальні мережі, телеграм канали та блоги західних аналітиків. Вони часто дають корисні поради абсолютно безкоштовно.