Ювелірні магазини тішать покупців широким вибором прикрас: з камінням або без них, класичні чи оригінальні, недорогі та елітні. Але перш ніж виріб надходить у продаж, він проходить довгий шлях, який починається з видобутку матеріалів для його виготовлення. Щоб створити мініатюрні сережки срібні чи золоті, доведеться докласти чимало зусиль. Цим і обумовлена висока ціна на шляхетні метали та дорогоцінні камені.

eyTn5QfSOLJ4T_Eje230sqc4pRiuGI_ef2cbqbq0Y7c_fSBa2P83np69_sMF5M2Yfv6o1M98zXmrLhuU6OG8Vu0ENmfRPEl0UOQucKfsnFDgLXxN3at5ciIdsA_Mck76dILFko-rqWskWoH9razKjvo

Як видобувають срібло

Великі родовища цього матеріалу розташовані у різних точках Земної кулі. Самородки становлять лише 20% від загальної кількості, а решта 80% міститься у срібних рудах. Процес видобутку металу складається з кількох етапів:

  1. Руду доставляють на металургійний завод.
  2. Вихідний матеріал обробляють за допомогою ціанистих лугів, що повністю розчиняє срібло.
  3. За допомогою спеціальних фільтрів на основі цинкового пилу відокремлюють срібний осад.
  4. Видаляють домішки впливом сірчаної кислоти.

На фінальному етапі отриманий матеріал ретельно промивають, фільтрують, випаровуються та зрештою передають на виплавку. Готові срібні зливки вирушають до ювелірів і використовуються для виготовлення ювелірних виробів.

Як добувають золото

Існує кілька промислових способів видобутку цього дорогоцінного металу: 

  • промивання піску;
  • буріння свердловин для отримання золотоносної руди;
  • видобуток породи в шахтах. 

Аби відокремити золото від домішок, як і у разі срібла використовують розчин ціаніду. Також існують методи хлорування та амальгамування.

JlQyG5hrrw1Pg1chhTu30W7Qo3-V_jBzbBxqqCotz93IuyFfdV5pOv5mTJMWUN5dWZT5oSzhG-ABoTpTvZDEpJgTsxIfuaAwo7bIL4MIMuIHmru3wfmWnP_bqmcpko_tJYUcUJcrc2vKuSsuUWj1ES4

Звідки беруть дорогоцінне каміння для ювелірних виробів

Не кожен алмаз може бути застосований для створення прикрас. Ювеліри використовують лише окремі екземпляри, які підходять за рівнем прозорості та мають відповідні оптичні ефекти. Існують три основні способи видобутку дорогоцінного каміння:

  • у шарах гірських порід (відкритий спосіб);
  • підземний видобуток;
  • у річках та на узбережжях.

Діамантові рудники розподілені по світу: видобуток ведеться на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Основну частину технічних алмазів отримують з кімберлітових трубок, що сформувалися при прориві суміші, яка містить гази, з земної кори. Але лише 20% цих матеріалів використовуються для виробництва ювелірних виробів. Існують і підводні родовища, зосереджені на Африканських узбережжях.

Сапфіри, смарагди, рубіни видобувають подібними методами. Від розташування родовища залежить відтінок і навіть фізичні властивості самоцвітного каменю.