Протягом багатьох років за хостелами закріпилася досить неоднозначна репутація, і ми впевнені, що у свій час ви чули кілька жахливих історій про це. Але не треба лякатися! Все це міфи, пов’язані із життям у таких гуртожитках, які просто не відповідають дійсності.

Тож позбавтеся від переляку і дозвольте нам розпочати. Ми знайшли відповіді на всі найпопулярніші запитання щодо хостелів, які більшість людей побоюються озвучувати!

Чи обов’язково ділити з кимось одну кімнату?

Відповідь: Ні!

Більшість сучасних хостелів Києва та Львова мають кімнати для одного або двох гостей. Тому якщо ви дуже цінуєте свою конфіденційність, то можете знайти місце без необхідності спати у загальній кімнаті поряд із незнайомцями! Для цього у більшості хостелів існують приватні номери. Такі номери також можуть мати окремий санвузол, окрему душову кімнату тощо. Щоправда, це більше схоже на отель, але у хостелах з більш високою вартістю проживання, такі умови розміщення відшукати нескладно.

Чи схожі хостели на однойменний фільм?

Відповідь: Жодним чином!

Звісно це перша аналогія, яка приходить на ум при згадуванні про хостели. Але можемо вас запевнити, що сучасні київські хостели не мають нічого спільного з сюжетом того фільму. Звісно ви можете нам не повірити, тому краще спробуйте самі і переконайтеся на власному досвіді.

Я занадто старий/молодий, щоб проживати в такому гуртожитку?

Відповідь: Мабуть, ні!

У будь-якому закладі такого типу будуть раді, перш за все, веселим, щирим мандрівникам, які віддають перевагу активному способу життя. І вже потім будуть з’ясовувати рік народження. 

Для приватних кімнат можна гарантувати відсутність будь-яких вікових обмежень. Але у деяких закладах існує мінімальне обмеження по віку для номерів загального типу — 16/18 років. Також інколи загальні номери можуть бути призначені лише для осіб молодших за 50 років. Просто не забудьте перевірити це перед бронюванням, щоб у вас не виникли проблеми, а потім просто насолоджуйтеся дружньою атмосферою... так само, як це роблять, наприклад, мешканці хостела «b57» у Києві!

Чи можу я займатися сексом у гуртожитку?

Відповідь: Так!

Можете, особливо ​​якщо ви перебуваєте в окремій кімнаті. Якщо ж ваше ліжко-місце у загальній кімнаті, то з цим можуть бути певні труднощі. Головні труднощі виникають тому, що ніхто з сусідів не буде у захваті стати свідком цього, цікавого для вас, але не для оточуючих, процесу. Особливо після тривалого трудового дня або навчання в університеті. Але ми маємо для вас кілька ідей — ванна кімната, балкон, тераса на даху або навіть сад, якщо він присутній у закладі… :) Але для подібних розваг кращим рішенням буде винайняти номер в готелі.

Я можу прокинутися з якимось незнайомцем у своєму ліжку?

Відповідь: Будемо сподіватися, що ні!

У хостелах зазвичай встановлений час реєстрації заїзду та встановлений час «комендантської години», тому вас не потурбують інші мандрівники, які прибувають пізно ввечері. До того ж адміністрація докладає всіх зусиль задля того щоб виключити подібні сюрпризи. На щастя, зараз багато гуртожитків запроваджують практику капсульної схеми розміщення гостей. Тобто кожне спальне місце обладнане стінами та шторою, яка певною мірою ізолюють гостя від того, що відбувається на межами ліжка. Отже навіть якщо сусіди по кімнаті повернуться досить пізно, вас вони не потурбують.

Чи потрібно мати власні рушники, постільну білизну або спальний мішок?

Відповідь: Зазвичай ні!

Зазвичай свіжа постільна білизна та рушник вже включено до вартості ліжко-місця, але дехто віддає перевагу власному рушнику і має на це повне право. Інколи рушник не включається у вартість проживання і тому його доводиться орендувати прямо у хостелі. Або, як зазначалося вище, користуватися своїм власним. Для особливо гидливих осіб другий варіант буде кращим.

Спальний мішок зовсім не потрібен. Принаймні, для більш-менш нормальних хостелів розташованих у містах. Але для туристичних хостелів, які розташовані на пішохідних маршрутах або гірських районах, де ви орендуєте намети (це вже скоріше мотелі, або кемпінги) в цьому є сенс. У будь-якому випадку ви можете уточнити все це у закладі по телефону ще ДО бронювання місця.

Ой, а чи будуть постільні клопи?!

Відповідь: Ні, насправді не повинно бути.

Це один з найвідоміших міфів про хостели і він дуже рідко відповідає дійсності. У київських та львівських закладах дотримуються суворих правил гігієни та прибирання і за будь-яку ціну запобігають їх появі. Це відбувається хоча б тому, що при появі у приміщенні клопів доводиться повністю замінювати всі матраци та постільну білизну, а це не є доцільним з огляду на невисоку рентабельність хостельного бізнесу.

Чи потрібно бути прихильником вечірок, щоб жити в хостелах?

Відповідь: Абсолютно ні.

Так, є певні хостели для паті, де заохочуються гамірні вечірки та танці до ранку. Але таких закладів у Києві поки що не з’явилося. У Європі є подібні, але і там це не єдиний варіант для бюджетних мандрівників! 

Більшість хостелів в Україні ставлять собі за мету забезпечення якісного відпочинку для гостей в спокійній атмосфері. Саме тому майже всі заклади Києва встановлюють так звану комендантську годину — приблизно з опівночі до 7:00 ранку. Це той проміжок часу коли вхідні двері зачиняються, все життя у кімнатах завмирає, а всі мешканці розходяться по ліжках і вкладаються спати. Тому ніхто вас не розбудить повертаючись додому, у стані алкогольного сп’яніння о другій години ночі! 

З: Чи повинен я ділитися кімнатою з представниками протилежної статі?

Відповідь: Ні, не обов’язково.

Зараз хостели пропонують окремі кімнати як для чоловіків та жінок, що дає додаткове відчуття безпеки. Деякі заклади підняли це на новий рівень, надаючи послуги проживання тільки жінкам — так звані жіночі хостели.  Тільки жінки і ніяких чоловіків.

З: Чи можу я взяти з собою свою домашню тваринку?

Відповідь: Іноді!

Це залежить від правил встановлених у конкретному хостелі. У Європі є чимало закладів, які дозволяють поселення разом з домашніми улюбленцями. А от в Україні на сьогодні такої практики не існує. Звісно, якщо ви бронюєте окрему кімнату, то така можливість може надаватися, але тільки після попередньої домовленості.

Чи можна працювати і жити у хостелі досить тривалий час?

Відповідь: Так.

Це стає дуже популярним способом для заробітчан, які завітали до Києва у пошуках роботи. Деякі хостели спеціалізуються саме на таких гостях столиці і створюють всі умови для довготермінового перебування. Тиждень, місяць, а іноді і рік можна цілком нормально прожити у будь-якому київському хостелі. Щоправда більшість таких «робочих» хостелів знаходяться далеко від центру міста, або, взагалі, за містом на території будівельних майданчиків чи підприємств і обслуговують виключно працівників цих установ. Хоча це можливо, але жодним чином не гарантується, що людина з вулиці може заселитися в подібний заклад. 

Зрештою треба розуміти, що хостели є найдешевшим варіантом тимчасового розміщення і тому ми радимо бути готовим до певних обмежень та незручностей.