Швидкість у тваринному світі має велике значення. Часом від неї залежить питання життя і смерті. Більшість хижаків, за допомогою швидкісних ривків добувають собі їжу, а їх здобич, за допомогою бігу, намагається врятувати своє життя. Так які ж звірі вважаються найшвидшими в світі? Пізнавальний інтернет-журнал https://discover.in.ua/ підготував рейтинг ТОП-5 найшвидших ссавців на Землі. Зараз ми з ними познайомимось.

1 місце: Гепард

Перше місце в нашому рейтингу посідає гепард. Довжина його тіла становить 115-140 см. Висота в холці 75-90 сантиметрів. Маса 40-65 кг.

Цей хижак всього за 3 секунди здатний розігнатися до 100 км/год, що не під силу навіть спортивним авто. Максимальна швидкість гепарда може сягати 120 км/год, проте бігти на такій величезній швидкості він може зовсім недовго.

Все ж за швидкістю 80 або навіть 90 км/год гепард здатний бігти кілька хвилин, так що всі спроби втекти від гепарда, як правило, приречені на провал.

2 місце: Вилорога антилопа

Друга у списку найшвидших тварин світу вилорога антилопа (вилоріг). Ця тварина здатна розігнатися до 100 км/год, і може бігти з такою великою швидкістю досить довго, що дозволяє їй втекти від більшості хижаків. Значною перевагою вилорогої антилопи є її маневреність, за рахунок якої їй іноді вдається втекти навіть від гепарда. Адже на відміну від антилопи, гепард не здатний на великій швидкості робити різкі повороти в сторони, через що антилопі іноді вдається втекти.

3 місце: Антилопа Гну

Третє місце в списку найшвидших тварин світу займає антилопа Гну. Цей різновид антилоп широко поширений в саванах Східної Африки. Вони надзвичайно рухливі, обережні та досить великі тварина з потужною мускулатурою, стрункими ногами і великими рогами.

Їх зріст сягає близько 115-145 см, маса – до 290 кг, довжина тіла – до 2 м. Антилопи Гну можуть розвивати швидкість до 80 км/год, що дуже часто допомагає їм втекти від царя звірів – лева.

4 місце: Лев

Четверте місце у нашому рейтингу належить царю звірів – леву. Цей хижак населяє в основному савани Африки на південь від Сахари. Поряд з тигром, лев є найбільшою з нині живих кішок. Довжина його тіла становить від 200 до 330 см. Висота в холці 90-125 см. Маса тіла може сягати 150-225 кг, в окремих випадках до 240 кг. Найбільший лев був убитий в 1936 році в Трансваалі, він важив аж цілих 313 кг.

Різниця в швидкості, між антилопою Гну і левом досить незначна. Під час полювання леви, зазвичай, розвивають швидкість 55-60 км/год. Але на короткі дистанції здатні розігнатися до 80 км/год.  Проте на відміну від антилопи, він розвиває таку швидкість вкрай рідко і на нетривалий проміжок часу.

5 місце: Газель Томсона

П'ятірку лідерів замикає газель Томсона, яка належить до різновиду дрібних газелей, що зустрічається в саванах Кенії і Танзанії, а також Ефіопії, Сомалі та Судану. Їх ріст в холці становить 55-70 см, вага сягає 15-35 кг.

Газель Томсона під час втечі від гепарда може розігнатися до 80 км/год. При цьому, таку швидкість вона здатна витримувати протягом дуже тривалого часу. Проте, не дивлячись на це, втекти від гепардів цим травоїдним вдається вкрай рідко.

Ось ми і познайомилися з п’ятьма найшвидшими ссавцями на планеті. Більше цікавих та маловідомих фактів можна знайти на офіційному сайті інтернет-журналу Discover в рубриці «Тварини» – https://discover.in.ua/animals/.

Ще трохи цікавинок про тварин

А «на десерт» ось Вам ще кілька цікавих фактів зі світу тварин:

  1. Хамелеони можуть рухати очима в різних напрямках одночасно.

  2. Білка – кращий садівник. Мільйони дерев виростають тому, що білки забувають, куди сховали насіння.

  3. Зуб слона може важити до дев'яти кілограм!

  4. У ссавців кров червона, у комах жовта, у омарів синя.

  5. Кріт може викопати тунель довжиною до 300 метрів, за одну ніч.

  6. Мурахи ніколи не сплять.

  7. Морські котики можуть затримувати дихання на дві години.

  8. У коал відбитки пальців схожі на людські.

  9. Коли устрицям необхідно розмножуватися, вони можуть змінювати свою стать.

  10. Равлик може спати три роки поспіль.