Письменницька майстерність дає масу переваг – ви можете вибирати коли, де та з ким працювати самостійно. Не дивно, що ця обіцянка творчої та особистої свободи привертає так багато людей, що шукають відповідь на питання про те, як почати заробляти онлайн на цьому поприщі.

Однак правда в тому, що більшість з цих людей не хочуть думати про практичні аспекти роботи письменником-фрілансером на повну ставку. Вони не хочуть думати про невпевненість в собі, про всі дрібниці, які роблять життя письменника можливим. Вони хочуть прокинутись вже відомими та визнанними авторами світових бестселерів. Однак ідеальний сон скінчиться, варто тільки їм розплющити очі.

Як повірити в себе?

Багато письменників не вірять у себе, тому просто висять в блискучому міхурі, чекаючи того дня, коли мрія дивним чином збудеться сама. Але давайте будемо чесними – цього просто не відбудеться. Чи ви дійсно думаєте, що одного разу до вас підійдуть і скажуть: «Привіт. Я чув від когось, що ви хочете написати що-небудь, і я хочу заплатити вам, щоб побачити, до чого це коли-небудь може привести». Круто, га? Проте так буває лише в казках.

Як заробити письменнику?

Досвід показує, що розпливчасті плани руйнуються. Реалізація ваших мрій – ось що змушує їх здійснитися. Навіть якщо це означає думати про речі, про які ви не хочете думати.

Складіть конкретний план дій та дійте

Недостатньо сказати, що ви хочете заробляти на життя письменником; потрібно знати як це зробити. Вам потрібен конкретний план, щоб подолати розрив між тим, де ви зараз перебуваєте, і тим, ким ви хочете бути.

І чим реалістичніше буде ваш план, тим краще. Не ставте на шлях, по якому пішла лише невелика жменька суперталановитих (або неймовірно щасливих) письменників. Виберіть той, який підходить для багатьох.

5 найбільш реалістичних способів заробити на письменництві:

  • отримуйте гроші за написання статей для блогів, журналів і газет;
  • заробляйте гроші, створюючи заставу для нужденних в контенті підприємств;
  • отримуйте гроші за те, щоб стати автором бестселерів;
  • заробляйте на листі як копірайтер, орієнтований на конверсію;
  • створіть нішевий блог і просувайте сторонні продукти.

Розлянемо найпростіші з цих способів.

Як заробити на написанні статей для блогів, журналів та сайтів?

Незважаючи на розмови про глобальну «втому від контенту», великі публікації – як онлайн, так і офлайн – повинні продовжувати публікувати контент або померти. Ось чому й досі так багато дощок з вакансіями на цю роботу.

Як стати копірайтером

Це означає, що популярні блоги, журнали та сайти на WordPress завжди жадають якісного написання контенту – і багато хто готовий за це платити. Вам потрібно буде поквапитися, щоб знайти найкращі письменницькі можливості, розуміючи, що успіх не відбудеться відразу. Але фріланс для цих публікацій і зараз є розумним способом заробити гроші в Інтернеті як письменник.

З приводу блогів

Хоча написання статей для популярних блогів (також відомих як гостьові блоги), як правило, раніше не оплачувалось, і більшість нових авторів обмінюють свій контент на рекламу, все ще існують численні винятки.

Можливості для гостьових блогів можна знайти в пошуковій системі Google, а також на сайтах соціальних мереж (Facebook, LinkedIn і Twitter), якщо ви знаєте, де шукати. Якщо вам потрібен універсальний магазин, пошукайте в Інтернеті статті, де зібраний повний список сайтів, які платять за гостьові статті.

А як щодо світу друку?

Чи є це все ще життєздатним способом заробляти на життя письменником в наші дні та онлайн епоху? Традиційна видавнича справа пережила важкий шлях, але багато журналів як і раніше процвітають, і багато хто з цих видань добре платить за тематичні статті.

Звичайно, ви не можете розраховувати відразу ж отримати прибуткову можливість – вам потрібно буде підніматися кар'єрними сходами за допомогою невеликих місцевих публікацій, зміцнюючи довіру до себе по ходу справи.

Таким самим чином галузеві журнали жадають якісних статей в рамках своєї вузької тематичної області. Тому чимало людей починають усвідомлювати більш розмовний і захоплюючий стиль письма, який потрібен для публікації в Інтернеті. Крім того, талановиті блогери з перевіреними спеціальними знаннями часто можуть пропустити підйом по сходах та одразу перейти до бажаного.

Як заробити початківцю письменнику?

В цілому, секрет того, як змусити цю модель працювати, полягає в завзятості в пошуку можливостей – будь то написання текстів чи звичайна письменницька робота фрілансером – і в тому, щоб писати ефективно, як тільки ви їх знайдете. Люди, які успішно дотримуються цієї моделі, схожі на друкарські машинки: вони швидко створюють якісний контент і не дозволяють собі загрузнути ні в одному проєкті, заробляючи чималі гроші в довгостроковій перспективі.