Важливість корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) бізнесу в Україні наразі тільки усвідомлюється. Підприємці вкладають кошти в якість життя та умови праці найманих працівників, в розвиток громади, в повагу до довкілля. В чому сенс таких дій? Давайте поговоримо про КСВ у світі та в Україні на прикладі бізнесу Виходцева Геннадія, генерального керівника ГК Фокстрот, Ілона Маска, компаній BMW, Intermarche, “Дарниця”, “Монсанто”, «Сингента», Альфа-банк, «Goodvalley» або Nestlé в Україні.

Портрет соціально відповідального бізнесу

Перед тим, як шукати зиски, вималюємо портрет бізнесу з бажанням дотримуватися принципів сталого розвитку планети:

  • Бізнес створює робочі місця. Зароблені гроші потрібні найманому працівнику та його родині. Наявність грошей сприяє стійкості, комфорту та гармонії людини в соціумі.

  • Підприємець сплачує податки. Податки їдуть у державну казну, яка є запорукою стійкості держави; з неї виплачуються зарплати держслужбовцям, утримується медицина, освіта, армія тощо. Підприємець не порушує права людини. Мова йде про найманих працівників, їх родини. Окремо – про споживачів продукту діяльності компанії.

  • Бізнес дбає про культуру праці – вона має бути оплачуваною, безпечною, без дискримінації та примусу.

  • Протидія корупції на всіх рівнях.

  • Виробництво має дбати про довкілля – розвивати в себе та розповсюджувати екологічно чисті технології. В першу чергу, це стосується джерел отримання енергії – перевага надається зеленій або альтернативній енергетиці. Крім того, має бути мінімізовано відходи виробництва – бажано до нуля. Модернізовано або принципово оновлено очисні споруди, налагоджено рециклінг.

В ідеалі орієнтований на суспільство бізнес гармонізує відносини в соціумі. Підтримує навколишнє середовище. Покращує власні економічні результати із врахуванням потреб громади в довгостроковому періоді.

Експерти з питань корпоративно відповідального бізнесу в Україні

Конкретно вже більше 10 років в Україні працює Центр “Розвитку КСВ”, який гуртує навколо себе виробництва та рітейли з високим больовим порогом до потреб суспільства. Їх досягнення у сфері економіки, екології та суспільних відносин оцінюються з точки зору прозорості бізнесу. Кого в першу чергу цікавить критерій відкритості підприємців? Стейкхолдерів та інвесторів. А центр “Розвитку КСВ” забезпечує експертизу рівня прозорості бізнесу та дотримання принципів сталого розвитку. Час від часу своє ранжування проводять українські медіа.

Приклади іноземних торгових марок та бізнесменів, які турбуються майбутнім

Ось зразки корпоративної відповідальності перед соціумом іноземних компаній.

  1. Ілон Маск. Так, ця людина створила електромобіль – замінила бензиновий двигун на електричний без втрат швидкості та комфорту пересування. Це його бізнес. Але Ілон Маск дбає про людство на свій манер – американський інженер та мільярдер відмовився патентувати свій винахід. Він виклав у відкритий доступ всю документацію по автомобілю Tesla. Цим він спростив шлях іншим розробникам електромобілів та стимулював їх покращувати продукт, поширювати справу.
  2. Мережа супермаркетів Intermarche у Франції веде боротьбу з нераціональним використанням природних ресурсів. Конкретно – зменшує харчові відходи магазинів з харчами. Свою моральність Intermarche реалізувала за рахунок оригінальної реклами фруктів та овочів нестандартної форми. Покупці зазвичай оминають їх своєю увагою, тому вони псуються. Додаткова знижка в 30% на “неформат” сприяла росту уваги покупців до якісних, але не дуже гарних на вигляд харчів.
  3. Німецький концерн BMW – піонер корпоративної турботи про суспільство у світі. Ще в 1973 році в концерні була введена посада Environmental Officer. Це людина, яка контролює дотримання екологічних норм, питань гігієни праці, облаштування довкілля, загроз виробничих ліній та безпеки дорожнього руху. Сьогодні торгова марка BMW відома своїми освітніми програмами в галузі екології та пишається прозорим управлінням концерном.
  4. 27-29 серпня 2019 року в Швеції мав відбутися Тиждень моди (Stockholm Fashion Week SS’20). Але Рада моди відмінила подію. Аргумент – привернути увагу європейців до стриманого споживання, посилити моду на помірковану купівлю лише якісних предметів, виготовлених у відповідності з принципами сталого розвитку планети.

Як Геннадій Виходцев та колеги розвивають бізнес з високим рівнем корпоративної соціальної відповідальності

Ситуація з корпоративною відповідальністю за суспільство та світ в Україні трохи складніша. Але є компанії, які з самого моменту заснування враховували потреби Землі та людей. Український Центр з розвитку КСВ з року в рік формує перелік таких підприємств та рітейлерів. Список складається за результатами щорічного Конкурсу кейсів з КСВ.

Серед активістів корпоративної соціальної відповідальності є такі підприємства, як Фармацевтична фірма “Дарниця”, аграрії “Монсанто” та «Сингента», ПУМБ та Альфа-банк, данська «Goodvalley», Nestlé в Україні. У списку компаній з високим рівнем соціальної відповідальності - Група компаній Фокстрот – генеральний директор Gennadiy Vykhodtsev (Геннадій Виходцев). До речі, цьогоріч бренд Foxtrot святкує своє 25-річчя.

Foxtrot – державі!

А ось – корпоративна відповідальність Фокстроту перед державою: 655 665 164,06 гривень податків сумарно у 2018 році внесли у державний бюджет (розділ “наповнення бюджету”) підприємства мережі Foxtrot. У 2017 році ця цифра досягала 534 781 357,00 грн. Ріст сплаченої суми податків у 2018 в порівнянні з 2017 роком – 22%. Аналогічний ріст спостерігався протягом останніх років.

– Якщо люди розуміють, що сплачені вами податки їдуть на добру справу – на будівництво шляхів, на армію, на заробітну плату освітянам та медикам, на поліцію та армію, то сплачувати податки будуть всі, – вважає Валерій Маковецький, голова наглядової ради ТМ «Фокстрот», співзасновник компанії. - Це і є ціна держави – вартість незалежності країни.

Проекти заради майбутнього

За цей час у Фокстроті за сприяння власників – Геннадія Виходцева та Валерія Маковецького – створено чотири проекти, які довели свою соціальну значущість.

  1. Проект “Зелений офіс”. Ідея створення середовища, дбайливого до людини та довкілля, захоплює кілька сотень активістів у центральному офісі ГКФ в Києві. Зміст ідеї – мінімізація впливу людини на Природу в щоденній офісній діяльності: закупівля енергоощадної техніки і канцелярії з еко-маркуванням, економія тепла, води, електроенергії на всіх рівнях, зменшення паперової маси в діловодстві та рекламі, утилізація відпрацьованого обладнання, матеріалів та впорядкування території. Комерсант Геннадій Виходцев підтримав Зелений офіс ще в 2009 році. Тому всі бренди в контурі ГКФ, дотримуються названих принципів. У 2008 році Foxtrot став підписантом Глобального Договору ООН та учасником програми «Go Green». У 2013-2016 роках Геннадій Виходцев ініціював організацію соціального проекту “ЕКО-клас: проекти, що змінюють довкілля й нас”. А до 2019 року ГКФ доросла до створення власного рейтингу «Тут працюють далЕКОглядні», мета якого – формування філософії здорового та екологічного способу життя серед співробітників.
  2. Школа безпеки. Це – освітній проект, спрямований на попередження травматизму серед школярів під час дорожньо-транспортного руху, зменшення нещасних випадків в побуті. В комплекс входять Уроки безпеки (формат навчальних свят), оригінальні навчальні матеріали, складені методистами до таких Уроків, творчі конкурси (малюнки та ліпка) на дитячих фестивалях, підтримка руху КВК юних інспекторів руху та Дружин юних пожежників. Окремої уваги заслуговує серіал «Фокс і Трот поспішають на допомогу. Пожежа», створений за допомогою ДСНС, та “Уроки безпеки” зі Службою порятунку “101” для молодших школярів. Мультсеріал отримав дозвіл Міністерства освіти та науки України на перегляд у освітніх закладах України. Геннадій Виходцев у свій час закінчив Київський державний педагогічний інститут ім. М. Горького, факультет загальнотехнічних дисциплін. Можливо, саме тому “Школа безпеки” - один з найбільш системних проектів підприємства в плані охорони суспільства? Корисність проекту Виходцева Геннадія підтверджують вчителі ОБЖ, батьки та статистика по травматизму в навчальних закладах, залучених до проекту. На момент написання цих рядків серіал має 227 356 переглядів на каналі GCfoxtrot в Ютьюб. Крім того, мультфільм було розміщено на сайті ДСНС України у областях, на сторінках медіа, на особистих платформах українців, небайдужих до безпечної життєдіяльності дитини.
  3. Турнір Парад надій. 17 років Foxtrot виступає в якості генерального спонсора престижних міжнародних змагань зі спортивних танців. Власне фокстрот – один з найскладніших танців європейської програми. А от багаторічна підтримка талановитої молоді – яскравий приклад бізнесу з розумінням потреб розвитку суспільства. Бізнесмен Геннадій Анатолійович Виходцев (https://foxtrotgroup.com.ua/about/gennadii-vykhodtsev.html) вважає спонсорство Параду надій доброю інвестицією в спортивні надії та рост молоді. За 17 років підтримки турніру з боку Виходцева (Gennadiy Vykhodtsev) участь в ньому взяли 26 тисяч спортсменів з України та країн світу.
  4. Волонтерський корпоративний рух “Хочу допомогти”. Має форму ярмарку, під час якої збирають кошти на потреби ветеранів, поранених бійців ЗСУ. Співробітники готують смаколики та вироби хендмейд, а потім в обідню перерву розпродують свій крам задля благодійності. Український стрій на продавчинях, оригінальна фотозона, музичний супровід та присутність співзасновників підприємства Валерія Маковецького і Геннадія Виходцева на таких заходах перетворюють волонтерську ярмарку на захід, повний піднесення та духовного братання. З 2014 року щорічно ярмарки збирають сотні активістів в центральному офісі ГКФ в Києві, зростає кількість корпоративних волонтерів.

Переваги дотримання принципів сталого розвитку – резюме

Пропонуємо розібрати переваги корпоративної соціальної відповідальності в Україні на прикладі досвіду бізнесмена Виходцева Геннадія Анатолійовича. Ось вигоди, які отримує ГКФ від своєї діяльності на користь суспільства та планети.

  1. Турбота про оточуючий світ за допомогою «Зеленого офісу» – покращення здоров’я співробітників та скорочення коштів на утримання офісу, виробничих приміщень.
  2. Школа безпеки – популяризація бренду Foxtrot як друга родини, зменшення травматизму серед школярів, формування позитивного іміджу рітейлера.
  3. Міжнародний турнір зі спортивних танців Парад надій – підтримка Геннадієм Виходцевим молоді, яка займається спортивними танцями. Інвестиція в здоров’я нації, формування моди на здоровий спосіб життя.
  4. Волонтерський корпоративний рух “Хочу допомогти” – це справжній тімбілдінг. Тільки не іграшковий, а реальний, коли всі працівники ГКФ об’єднуються заради спільної справи. Успіх у волонтерстві потім трансформується в синергію на робочих місцях та ефективність. Якщо вам в руки потрапить досьє на Геннадія Виходцева, то ви знайдете в ньому ще цілу низку людяних проектів. Наприклад, організація “Походу Пам'яті”, створення “Еко-класу” та соціалізація випускників шкіл-інтернатів у «Великому серці маленького життя». Переваги довгострокових інвестицій в освіту і здоров’я над короткочасною вигодою очевидні. Це сигнал партнерам, інвесторам, що Foxtrot на вітчизняному ринку надовго. Дихає з ним в одному ритмі, дбає про рідну землю, поважає людей.