Історія лялькового театру нараховує багато століть та походить з язичницьких обрядів та містерій, коли люди намагались відобразити богів, яким поклонялися. З часом відбулась трансформація театру, у кожного народу з’явились свої традиційні ляльки та спектаклі. Сьогодні ляльковий театр – це чудова розвага для дітей, тим більше, що різноманітність ляльок захоплює.

Види ляльок для театру

Існує декілька видів ляльок, в залежності від їх конструкції. Розглянемо детальніше:

  • Ляльки-рукавички. Такі іграшки одягаються на всю руку, а рухаються за допомогою пальців.
  • Маріонетки. Великі іграшки, які мають рухливі суглоби, тому вони легко танцюють та ходять за допомогою ляльковода.
  • Пальчикові ляльки. Невеликі іграшки, які одягаються на пальці. Чудово підійдуть для маленьких діток.
  • Ляльки на тростині. Звичайні іграшки, тулуб яких надітий на тростину.
  • Планшетні ляльки. Іграшка працює за допомогою спеціального планшету, яким керує ляльковод. На голові та тулубі ляльки є спеціальні механізми, завдяки яким вона пересувається.

Готових ляльок та цілі набори можна купити у магазині або пошити їх самостійно. Перевагою останнього випадку буде те, що іграшка підберається точно по руці дитини, та матиме свої особливі риси.

Матеріали для виготовлення ляльок для театру

Щоб виготовити іграшку, можна використовувати різноманітні матеріали. Наприклад, для ляльки-рукавички та пальчикових ляльок підійдуть різні види тканини (бавовна, велюр, штучне хутро). Також треба підібрати відповідну фурнітуру: очі, ніс, деталі одежі.

Основа ляльок маріонеток – це дерево. Але при виготовленні іграшок своїми руками, можна використовувати картон, пінопласт, навіть сірникові коробки!

Користь іграшок для дитини

Безпосередня участь дитини у спектаклі, можливість доторкнутися до казки, взяти участь у ній позитивно впливає на розвиток дитини. Деякі мами часто звуть на поміч улюблені іграшки дитини під час її капризів та упертості.

На що треба звернути увагу батькам під час гри:

  • Інколи діти вустами ляльок розповідають те, що не можуть сказати у повсякденності. Особливо це стосується дітей старшого віку.
  • Можливість розіграти конфліктні ситуації, розповісти правила поведінки в ігровій формі.
  • Відпрацювати дитячі страхи. Запропонуйте малюку уявити себе тим, кого він боїться. Якщо правильно підібрати слова та організувати процес гри, можливо перемогти страх.
  • Перемогти сором’язливість. Частіше звертайтесь до дитини з проханням побути головним героєм казки - такі публічні виступи допоможуть стати сміливішим. Інколи запрошуйте до театру бабусю, дідуся та інших родичів.
  • Вважається, що розігрування казкових дійств допомагає зміцнити пам’ять та проявити інтерес до читання, позитивно впливає на розвиток мови та уяви.

Пам’ятайте, що казкова вистава за допомогою ляльок – це краще проведення часу, ніж мультики та гаджети!