Пам’ятник Андрею Шептицькому знову в епіцентрі скандалу

Будівництво пам’ятника Андрея Шептицького і реконструкція площі Святого Юра знову опинилася у центрі скандалу. Фахівці звинувачують міськраду у тому, що вона не дотримується затвердженого проекту, а робить все на свій власний розсуд

14 травня у Львові стартували ремонтні роботи із реконструкції пл. Святого Юра. Уже через кілька днів, фахівці та архітектори забили на сполох. Мовляв, міськрада не дотримується затвердженого проекту авторства І.Кузьмака та М.Федика, а втілює зовсім іншій проект.

За словами члена Громадської ради «Святий Юр», члена правління Національної спілки архітекторів України Юрія Горалевича,  схема робіт на площі Святого Юра у Львові, яку міськрада презентувала кілька тижнів тому, є абсолютно відмінною і заперечує усі регуляторні акти, які були попередньо узгодженні.

«Конкурс на пам’ятник Митрополитові Шептицькому проводився з 1991 року. На останньому турі було представлено 47 проектів, а сьогодні раптом представляється схема, яка нівелює це все, чвертьстолітні напрацювання, - каже Юрій Горалевич.

За словами спеціаліста-архітектора, те, що зараз пропонує міська влада Львова, - звичайний косметичний ремонт існуючих транспортно-пішохідних комунікацій та скверу, яка передбачає нову дорогу та нову вуличку.

«Позиція архітекторів, які розглядали дуже скрупульозно цей проект, була однозначною – не можна так робити», - каже Юрій Горалевич.

Буцімто, замість реконструкції згідно з проектом історичної площі, де має стояти пам’ятник Митрополиту, утворюється транспортне кільце, в якому пам’ятнику відводиться роль своєрідного «регулювальника» руху машин.

«Позиція архітекторів, які розглядали дуже скрупульозно цей проект, була однозначною – не можна так робити», - каже Юрій Горалевич.

Водночас голова постійної депутатської комісії з фінансів та планування бюджету ЛМР Яромир Самагальський зауважив, що тут щось «не чисто» із коштами.

За його словами, кошти закладені в бюджет міста, надані абсолютно не на ті роботи, які зараз планують. 

«Робляться роботи, на які немає проектів, немає погодження, всупереч ухвалам міської ради і всупереч законодавству України», - розповів Яромир Самагальський.під час прес-конференції, 19 травня.

 

За останньою інформацією, проблем із самим пам’ятником не має. Роботи із створення величної глиняної скульптури Шептицького вже на завершальній стадії. Єдине чого бояться представники духовенства та активісти, що відкриття пам’ятника, яке було заплановано на 29 липня, не відбудеться вчасно через реконструкцію пл. Святого Юра

 На цій схемі бачимо цілком інший варіант, який різниться від конкурсного проекту – замість європейської Площі видніється фактично транспортне кільце», - йдеться у звернені.

Щоб якось вплинути на дії посадовців міськради митрополит, Львівський владика Ігор, написав відкритий лист до міського голови Львова Андрія Садового та громадськості. В якому наголосив, що громадські організації та проектанти дуже занепокоєні реконструкцією площі св.Юра.

«Занепокоїла та спричинила здивування представлена 13 травня головним архітектором Львова п. Юліаном Чаплінським схема, яка не збігається із планом, затвердженим виконавчим комітетом Львівської міської ради (від 12 грудня 2014 року). На цій схемі бачимо цілком інший варіант, який різниться від конкурсного проекту – замість європейської Площі видніється фактично транспортне кільце», - йдеться у звернені.

Зазначимо, що цього року 150 років від дня народження митрополита Андрея Шептицького відзначають і на державному рівні. Основні заходи із відзначення свята мали проходити у Львові. Водночас громадська рада «Святий Юр» оприлюднила відкрите звернення в якому наголосила, що з огляду на конфлікт із реконструкцією площі Св. Юра і встановленням пам’ятника, вони будуть звертатись до президента  України, уряду та  львів’ян з пропозицією перенести головні загальнодержавні святкування з Дня народження Митрополита зі Львова до Івано-Франківська.

Єдиною умовою, яка може змінити їхнє рішення є припинення політичних маніпуляцій і початок реалізації того проекту, який був затверджений раніше.

До речі, про політичні маніпуляції. Чимало громадських організацій навіть заявили, що коли вимоги громади будуть проігноровані, а пам’ятник з вини міськвиконкому не буде споруджено вчасно, громадськість почне збір підписів про відставку мера Львова Андрія Садового.

Сам ж міський голова наголошує, що робить і зробить усе можливе, щоб гідно вшанувати пам'ять Андрея Шептицького і звинувачує не себе, а інші політичні партії у конфлікті, який виник між львів’янами.

«Митрополит Андрей Шептицький – це постать, яка має всіх об’єднувати. Мені дуже прикро, що політичні партії використовують це у своїй боротьбі. Треба у спокої робити роботу і гідно вшановувати ім’я Митрополита Андрея Шептицького, чим я і займаюсь і буду займатись. Зроблю для цього все максимально можливе, що буде у моїх силах. У громаді є багато різних думок та суперечок. Таке життя. У країні війна і часто є агресивні дії. Буду робити все можливе, щоб громада була єдина, щоб пам’ятник постав і ми ним гордились», - наголосив Садовий під час пленарного засідання Львівської міськради.

Поставити крапку в цьому конфлікті спробували учора, 22 травня, під час засідання архітектурно-містобудівної ради.

В результаті тривалих обговорень, архітектори та експерти ще раз обговорили проект і досягнули консенсусу.

За словами директора департаменту містобудування ЛМР Андрія Павліва, вони домовились, що концепцію переможців конкурсу треба розробляти, а остаточне  місце встановлення пам’ятника мають визначити фахівці.

«Буде погоджено історико-містобудівельне обґрунтування в Міністерстві культури, яке нам допоможе чітко зрозуміти, де має бути цей пам’ятник. Хоча тут є вже і чітко встановлені обмеження: всі погодились, що є вісь, яка проходить через середину основних воріт до храму, і ця вісь пов’язує симетрично з фасадом, який знаходиться на протилежній стороні. Також є розуміння, що нам треба залишити тимчасовий проїзд, і що це все треба зробити в 2 етапи. Перший – до 29 липня маємо відкрити проїзд, ширину якого буде визначено фахівцями, які скажуть, чи зможемо ми його звузити, тим самим збільшивши площу біля входу до храму. Також в тій тимчасовій схемі буде розглянуто питання можливого проїзду біля бібліотеки Львівської політехніки», – зазначив Андрій Павлів.

Як розповів один із авторів проекту пам’ятника архітектор Ігор Кузьмак історико-містобудівне обґрунтування, яке розглядали члени ради, є одним із основних документів, якого бракувало у процесі прийняття правильних юридично-правових і технічних рішень у цьому питанні.

«Я підтримую цей документ. Він сьогодні дав відповіді на питання, пов’язані з рекреацією, зі встановленням пам’ятника, можливо з модернізацією транспортної схеми. Ми цілком погоджуємось із розглянутим містобудівним обґрунтуванням. За рішенням містобудівної ради прийнято рекомендацію авторам проекту врахувати побажання і зауваження членів містобудівної ради, що ми, без сумніву, зробимо. Постараємось їх максимально виконати», – зазначив Ігор Кузьмак.

За останньою інформацією, у Львові має відбутися ще одна зустріч з архітекторами, оскільки містобудівні умови та обмеження не дали відповіді на запитання транспортного руху і транспортної схеми.

Далі буде…