У Львові створили мобільні блокпости для військових, які несуть службу в зоні АТО ( ФОТО)

Конструкція захистить бійців, які несуть службу в зоні антитерористичної операції на Сході, від куль, кулемету та ручного гранатомету, - запевнять експерти та розробники. 

Львівське підприємство ТзОВ " Пліт" розробило сучасний і мобільний блокпост, який може врятувати українським військовослужбовцям життя. Блокпост можна швидко встановити та розібрати, за допомогою техніки.

Про це повідомляє кореспондент 032.ua " Такі мобільні блокпости уже давно використовують за кордоном. Ми створили аналог і адаптували до наших умов, усе замінили українськими відповідниками. Конструкція робиться дуже просто і складається з щитків, які обшиті геотекстилем. Матеріал є міцним та не підтримує горіння. Ці якості цілком прийнятні для використання",- розповів один із ініціаторів розробки, Олесь.Сергій Маруняк, який перебував у зоні АТО зізнається, що конструкція є дуже потрібною для бійців та легкою у використанні, що значно буде економити час військових. " Сьогодні ми ознайомилися з блокпостом, який можна привести з собою. Як людина, яка була в АТО на блокпостах, хочу сказати, що це є дуже потрібна річ. Пригадую, нас були викинули в полі і ми робили блокпости з того що там було, з підручних речей. А коли на місце привести таку конструкцію то військові будуть економити в часі, і як мішок він не розсиплеться. Я думаю, що в умовах, коли трактор заповнюватиме конструкцію це буде дуже швидко. Створений блокпост рятуватиме від куль бійців. Тому, як на мене мене, це потрібна річ. Ми вже говорили з керівниками що проситимемо такі конструкції для батальйону “Львів”, - зазначив начальник міліції громадської безпеки Головного управління МВС України у Львівській області Маруняк Сергій Романович.

За словами старшого сержанта батальйону " Воля" Сергія Дяченко, такий блокпост є хорошим винаходом, але за умови, що наповнювати конструкцію буде трактор, оскільки вручну це буде важко та довго. “Для таких блокпостів потрібна техніка. Зокрема, трактор. Оскільки наповнювати конструкцію вручну доволі складно і це буде затрата часу і сил",- зазначив Сергій Дяченко.

Додамо, вартість мобільного блокпосту наразі не розголошують, говорять лише , що приблизно 1 блокпост коштуватиме більше 30 тис грн. Купуватимуть його за бюджетні та благодійні кошти. 

Як розповів мер Львова, Андрій Садовий, відповідаючи на запитання журналіста 032.ua, міськрада виділить з бюджету Львова стільки коштів стільки буде потрібно, адже нашим пріоритетом є врятувати життя тим львів'янам, які несуть службу у зоні проведення Антитерористичної операції. Місто планує закупити такі блокпости для: 80-ої аеромобільної бригади, 3-ого батальйону , батальйону " Львів" і Національної гвардії.

А ось, як виглядають деталі мобільного блокпосту: