Головне управління Держсанепідслужби у Львівській області заявляє, що за 1-ий квартал 2014 року рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс в 1,2 рази, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року (1378 випадків з інтенсивним показником 54,63 проти 1083 випадки з інтенсивним показником 42,56).
Спеціалісти кажуть, що найбільше хворіють на кишкові інфекції діти до 17 років. Ріст захворюваності збільшився в 1,2 рази, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року.
Зареєстровано високі показники захворюваності на ротавірусну інфекцію – 225 випадків проти 40 випадків за аналогічний період минулого року. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 72%.
До кишкових інфекцій відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Більшість групових кишкових інфекцій та отруєнь виникають після проведення масових заходів.
Як передається інфекція: неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яку населення купує на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігає без належних температурних умов та вживає без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
Симптоми: нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
Як не захворіти:
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно стежити за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- вести боротьбу з мухами.