Причепурити дім, наготувати смаколиків, напекти пасок і пофарбувати яйця – зрозумілі для кожного етапи підготовки до Великодніх свят. Одним із символів цього родинного свята є крашанки. Процес їхнього фарбування може бути досить цікавим, залежно від використаних речовин для надання кольору.
Можна не морочити собі голову й взяти звичайні харчові барвники: отримаєте швидкий та передбачуваний результат. Але сучасна націленість на пошук безпечних природних рішень спонукає до експериментів з рослинною сировиною.
Якими природними барвниками фарбувати крашанки
Для фарбування крашанок використовують як віками відомі з досвіду предків складові, так і ті природні інгредієнти, що з’явилися на наших теренах не так давно.
Найчастіше використовується один з двох способів фарбування яєць: гарячий і холодний. У першому випадку яйця не менше 10 хвилин варять у готовому розчині, у другому – заздалегідь відварені охолоджені яйця занурюються у фарбувальну суміш на деякий час (від 15 хвилин до 2-8 годин).
Перед тим, як взятися до створення крашанок, необхідно підготуватися.
- Витягніть яйця з холодильника або занесіть з прохолодного приміщення, щоб вони набули кімнатної температури. Це допоможе уникнути розтріскування шкаралупи під час варки й витікання білка або його фарбування через тріщини.
- Перевірте цілісність яєць: наявність мікротріщин негативно вплине на колір і смак відвареного продукту.
- Знежирте поверхню, щоб барвник лягав рівномірно. Для цього достатньо протерти яйце столовим оцтом, етиловим спиртом або горілкою. Санітайзери чи інші дезінфекційні розчини використовувати не варто – це може бути небезпечно для здоров’я.
Для отримання яскравих кольорів обирайте яйця з білою шкаралупою. Ось тепер можна фарбувати.
Найвідоміший натуральний барвник для крашанок – цибулеве лушпиння. Цим способом користувалися ще наші бабусі й прабабусі. Залежно від бажаної інтенсивності забарвлення вам знадобиться 2-4 склянки цибулиння, які потрібно залити 2 літрами води й відварити протягом години.
Відвар можна процідити або ж варити яйця разом з лушпинням. Отриманий колір варіюється від світлих відтінків жовто-коричневого до насиченого карміново-коричневого.
Натуральні барвники фарбують яйця переважно у трав'янистий або болотяний кольори. Для отримання зелених крашанок використовують шпинат (свіжий чи заморожений), петрушку, кропиву та іншу зелень.
1 кг шпинату заливають 2 літрами води й тримають на повільному вогні, поки розчин не стане насиченим зеленим. До відвару додають 1 столову ложку лимонного соку та 2 столові ложки оцту. Попередньо відварені яйця занурюють у нього на ніч.
З мінусів такого способу: шпинат і петрушка ранньою весною – задоволення не з дешевих. Можна замість них використати аптечну сушену кропиву, пачки якої вистачить на 4 рази. Колір, на жаль, не буде яскравим і насиченим, але все ж зеленим.
Буряк – це той продукт, ціна на який завжди доступна. З його допомогою можна пофарбувати крашанки у різні відтінки рожевого. Досягти цього можна двома способами: зробити настій або відвар.
Настій з буряка для фарбування крашанок. Натертий буряк, залитий 300 мл води з 2 столовими ложками оцту, залишити на 30 хвилин. Отриману рідину відцідити й занурити в неї свіжо відварені яйця. Вже через 15 хвилин матимете результат.
Бурячний відвар для фарбування яєць. Подрібнений на тертці буряк залити вщерть водою, додати 2 столові ложки оцту й прокип’ятити 5 хвилин на невеликому вогні. Готовий відвар зцідити й занурити в нього зварені яйця.
Жовтим кольором з яйцями щедро поділиться куркума. Як і з будь-яким іншим продуктом. Цю спецію можна придбати у кожному супермаркеті, й ціни на неї не захмарні.
Щойно зварені яйця необхідно покласти у підготовлений відвар з куркуми (3 столові ложки на 1 літр води – кип’ятити приблизно 15 хвилин). Для фарбування яйця достатньо потримати у відварі хвилин 15. Збільшення часу суттєво не змінить результат.
Найпростіший спосіб пофарбувати яйця у відтінки блакитного – це скористатися чаєм каркаде. Для цього 5 столових ложок чаю необхідно залити 500 мл окропу й залишити настоюватися на ніч. В отриманому настої варимо яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання – отримуємо блакитні крашанки.
Різні відтінки синьо-блакитної палітри яєчній шкаралупі також надають ягоди чорниці, малини, смородини та червонокачанна капуста. Ягоди краще використовувати свіжі або заморожені.
Легкий шоколадний відтінок і неперевершений кавовий аромат можна отримати, якщо занурити зварені яйця у міцну натуральну каву й залишити їх там на деякий час.
Як прикрасити крашанки: 5 доступних способів
Крашанки – не писанки, тому якихось особливих візерунків на них не передбачено. Якщо ж у вас є бажання їх прикрасити, то не обов’язково брати до рук пензлика. Можна обійтися тим, що є вдома або в саду.
Вам знадобиться рис або будь-яка інша крупа. Змочить яйце у холодній воді й обваляйте його в зернах. Загорніть у марлю чи іншу сітчасту тканину, яку необхідно закріпити. Зваріть яйце у фарбувальному відварі й залиште його там на кілька годин. Знявши тканину й видаливши круп’яні зерна, отримаємо крапчасті крашанки.
Намотайте натуральні нитки у довільному порядку на яйце й відваріть у природному барвнику. Видаліть нитки з охолоджених крашанок – отримаєте цікавий візерунок.
Для отримання абстрактного візерунка на яйцях обгорніть їх у цибулеве лушпиння, закріпіть його сітчастою тканиною й відваріть у фарбувальному розчині. Результат вас потішить.
Закріпіть поверх яйця мереживо з цікавим орнаментом. Далі відваріть відповідно до інструкції.
Хочете отримати крашанки з малюнками листячка чи якихось травинок – візьміть петрушку, кріп, конюшину чи інше зелене листя й закріпіть на поверхні яйця клаптиками сітчастого полотна. Зваріть у настої або відварі природного барвника.
Увага! Не використовуйте листя отруйних рослин, щоб не створити собі проблем зі здоров’ям. Краще для декору використати трав'янисті прянощі.