Пішов другий рік, відколи українські віряни ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Через це дата більшості церковних свят (крім перехідних) і постів, що їм передують, змінилася. Так, у 2024 році для більшості християн в Україні Різдвяний піст (Пилипівка) розпочався 15 листопада й триватиме до 24 грудня.
Для тих, хто все ще дотримується григоріанського календаря, піст розпочнеться 28 листопада 2024 року та закінчиться 6 січня 2025. В обох випадках на піст припадає 40 днів.
У чому сенс Різдвяного посту: чи тільки в обмеженнях харчування?
Як наголосили у Православній церкві України, Різдвяний піст за душевним настроєм є радісним, бо передує великому святу – народженню Спасителя. Він не такий суворий порівняно з Великоднім щодо обмежень у споживанні їжі. Однак обмеження у харчування не є головним складником посту, насамперед дуже важливим є постування духовне, щира молитва, покаяння, діла добра та милосердя. Без духовного компонента будь-який піст перетвориться на звичайну дієту, підкреслюють священники усіх конфесій.
Різдвяний піст має стати часом для молитов і переосмислення
Щодня під час посту християни проходять духовне очищення та готуються до зустрічі великого свята Різдва. Це шанс для відмови від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок. У цей період віряни мають більше зосереджуватися на молитві, відвідувати богослужіння, читати Святе Письмо та присвячувати час добрим справам. Без молитви і покаяння піст – лише на словах.
Священники рекомендують під час посту замислитися над власними недосконалостями й недолугостями, очистити думки від гріховних намірів. Уникати конфліктів і сварок, не ображати інших, очистити свою мову від поганих слів, а думки від ненависті й жадібності. Також варто утримуватися від гучних святкувань і розваг. Водночас визначні події святкувати можна і навіть треба, але це варто зробити культурно, виховано, стримано та набагато скромніше, ніж це робилося у мирні часи.
Які обмеження в їжі накладає Різдвяний піст
Щодо обмежень у споживанні їжі, то традиційно в період Різдвяного посту треба утримуватися від м’яса, молока, сиру, яєць, вершкового масла, пояснили у ПЦУ. Споживання риби дозволяється у вівторок, четвер, суботу та неділю, а також на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (21 листопада). Після дня вшанування пам'яті святителя Миколая, яке відтепер припадає на 6 грудня, і до передсвята Різдва Христового (20 грудня) риба дозволяється тільки в суботу та неділю.
Водночас головним під час посту є не стільки обмеження та відмова від скоромних продуктів, а стриманість. Не варто переїдати, а також готувати якісь занадто вигадливі страви – їжа має бути простою і поживною. Духовники радять також відмовитися від улюблених смаколиків, навіть якщо ті підпадають під визначення пісних продуктів.
Намагайтеся під час посту харчуватися збалансовано, щоб не зашкодити своєму здоров’ю. Основу раціону повинні складати фрукти, овочі, гриби, каші, мед, горіхи, крупи. Білок, який організм людини зазвичай отримує з м’яса, яєць та молочної продукції, можна замінити бобовими: горохом, соєю, сочевицею, квасолею тощо.
Чи всім можна дотримуватися Різдвяного посту?
Якщо говорити про духовну складову, то піст – корисний для кожного. Торкаючись обмежень щодо харчування, варто зазначити, що є категорії людей, яким це на користь не піде. Церква звільняє від дотримання посту дітей, вагітних жінок, матерів, що годують грудним молоком, людей старшого віку, а також тих, хто важко працює чи має серйозні хронічні захворювання.
Від посту варто відмовитися тим, хто має такі хвороби як рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит із підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади. Українцям також варто знати, що дозволяється не поститися військовим і жителям прифронтових територій та зони бойових дій, які не мають такої можливості.
Дієтологи закликають ставитися до постів обережно, адже у деяких людей відмова від тваринної їжі може негативно вплинути на організм.
Наприклад, людям, які мають підвищену кислотність чи виразку шлунку, збільшення вживання соків, фруктів, овочів, злакових може викликати загострення хвороби.
Бобові через велику кількість клітковини протипоказані в разі панкреатиту. Для її перетравлення підшлункова залоза змушена буде працювати у посиленому режимі, виділяючи величезну армію ферментів. Наслідками необдуманого постування у цьому випадку стануть біль, відчуття тяжкості, посилення газоутворення, метеоризм, порушення дефекації, нудота.
Крім того, організм з пісними продуктами недоотримує вітамін В12, Омега 3, кальцій, йод і вітамін D. В результаті виникає низка порушень:
- білкове недоїдання;
- мегалобластна анемія;
- розлади травної системи;
- порушення менструального циклу у жінок;
- загострення хронічних захворювань.
Також вживання продуктів, багатих вуглеводами, у хворих на цукровий діабет може призвести до ще більшого підвищення рівня цукру.
Отже, перед тим, як дотримуватися будь-яких обмежень у їжі, варто насамперед проконсультуватися у свого лікаря.