У Львові зʼявиться нова церква: це буде перший за останні майже 130 років православний храм

У п’ятницю, 25 вересня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради погодили організацію та проведення всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на проєктну пропозицію храмового комплексу в районі вулиць Костя Левицького — Пекарської.

Церкву зведуть на місці тимчасової храмової споруди, яку функціонує тут з 2018 року. Особливістю проєкту є те, що це буде перша за останні майже 130 років православна церква, збудована в історичній частині Львова.

Йдеться про ансамбль храму Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці Львівсько-Сокальської єпархії Православної церкви України. Понад п’ять років тому відбувся перший конкурс щодо пошуку можливого образу цього храму. На засідання журі тоді зібралось менше 2/3 від складу журі, а його результат отримав велику критику та несприйняття  як зі сторони архітектурної спільноти, так і широкої громадськості.

«Аналізуючи досвід попереднього конкурсу, ми зрозуміли, що, з точки зору сприйняття громадськості, дуже важливу роль відіграє позиціювання цього храму в межах міської структури і, зокрема, те, що він знаходиться в прекрасній зеленій зоні, яка має великий потенціал. Для мешканців довколишньої забудови це єдина рекреаційна зона в межах пішої доступності. Детальний план території у районі вул. К. Левицького - вул. Пекарської у м. Львові передбачає формування тут проєктованого загальноміського парку, що не було враховано в попередньому конкурсі», — розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За його словами, храмовий комплекс має бути максимально інтегрований в ландшафт, тому передбачається розробка цілого ареалу з опрацюванням всіх точок доступу, озеленення, громадськими просторами — щоб це було місце для проведення часу львів’янами.

«Храм також повинен мати особливу силуетність, бути органічно вписаним в цю рекреаційну зону міста. Попередній конкурс відбувався більше п’яти років тому, і за цей час мислення щодо сакральної архітектури в Україні отримало новий поштовх — ми зараз маємо багато фахових дискусій та конкурсів щодо архітектури пам’яті, зокрема меморіалів, військових поховань, це має свій вплив і на уявлення про те якою може бути українська сакральна архітектура сьогодення», — зазначив Антон Коломєйцев.

В міському Департаменті архітектури та просторового розвитку також сподіваються, що новий проєкт буде максимально відповідати традиції Української православної церкви, яка бере свій початок із Константинополя і у той самий час, при канонічності та коректності, архітектурно цей храм стане будівлею 21-го століття, зрозумілою для молоді та прийдешніх поколінь.

У Львівсько-Сокальській єпархії ПЦУ вітають проведення нового конкурсу.

«Для того, щоб наше місто виглядало в архітектурному плані гармонійно і композиційно, треба, щоб у майбутньому справи будівництва храмів завжди проходили подібні конкурси», — наголошує митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк). 

«Особливої ваги цьому питанню додає те, що храм ставиться на території стародавньої частини міста, яке успадкувало різні культурні традиції. Останній раз в історичному ареалі Львова православна церква була зведена в 1897 році, а перед тим православних храмів у місті не було майже два століття. Тому цей конкурс можна вважати історичною подією».

За словами Керуючого справами Виконкому ЛМР Євгена Бойка, основою для порозуміння завжди є діалог, фаховий підхід до справи та врахування інтересів мешканців.

«Йдеться про ділянку, яка потребує благоустрою, тому мова йде не лише про ескіз храму, але й про зону рекреації, де з часом люди зможуть відновлюватись і духовно, і фізично», — зазначив Євген Бойко.

Після сьогоднішнього рішення Виконкому будуть прийматися заявки на конкурс, а після його проведення та обрання переможця Церква зможе практично підійти до реалізації проєкту, в тому числі до виконання будівельних робіт коштом пожертв вірних та спонсорів.

Преміальний фонд конкурсу складає 600 тис. грн., і з наступним розподілом премій: 1 премія (місце) — 250 тис. грн, 2 премія (місце) — 150 тис. грн, 3 премія (місце) — 100 тис. грн, дві заохочувальні премії — 50 тис. грн кожна. Фонд був сформований за рахунок благодійників Православної церкви України.

Читайте також: На Львівщині збереглося 17 релігійних громад московського патріархату