Як українські діти та їхні батьки можуть безпечно повідомити про булінг у школах

Міністерство освіти і науки створило платформу, де діти або їхні батьки можуть швидко та безпечно повідомити про випадки булінгу у навчальних закладах. Школярам також доступна функція анонімності.

Про це повідомляє пресслужба МОН.

Згідно з дослідженнями МОН, понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. Найчастіше діти бояться розповісти про проблеми дорослим через страх осуду чи погіршення ситуації.

Як повідомити про випадки булінгу онлайн?

  • Зайдіть на сайт АІКОМ та натискайте кнопку «Повідомити про булінг».
  • Реєструйтеся або увійдіть в уже наявний акаунт. 
  • Заповнюйте коротку анкету. Заяву можна подавати анонімно чи зазначити свої дані. 
  • Натискайте кнопку «Продовжити» та підтверджуйте заяву. 
  • Ознайомтеся з рекомендаціями щодо того, як реагувати на булінг.

У МОН додали, що діти можуть подати повністю анонімну заяву про булінг. Однак, якщо заяву створюють батьки чи інші законні представники, то створити анонімну заяву неможливо.

У міністерстві зауважили, що анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи, але якщо ви відчуваєте, що ситуація потребує залучення представників поліції, тоді краще зазначити інформацію, яка може допомогти школі та поліції зв’язатися з вами та допомогти ефективно розвʼязати ситуацію.

Після того, як надіслану заяву отримає керівництво школи, воно має протягом доби відреагувати на звернення: скликати спеціальну комісію, де буде обговорено цей випадок та визначено подальші дії щодо сторін булінгу у класі, де стався такий випадок. Якщо потрібно, можуть бути залучені соціальні працівники, представники поліції та інші служби, які мають допомогти розвʼязати ситуацію згідно зі встановленим порядком та законом України.

Читайте також: Міністерство освіти та науки підтримало заборону спілкуватися російською на перервах у школах