Львівські лікарі допомогли стати мамою жінці, яка перенесла 5 невдалих вагітностей

Попри 5 невдалих вагітностей, 37-річна жінка не здалася та вирішила спробувати ще раз. І, завдяки спеціалістам лікарні святої Анни Першого медоб’єднання, нарешті стала мамою. На прохання пацієнтки, не розголошуємо її імені, адже не всі близькі і знайомі знають, що їй довелося пережити на шляху до омріяного материнства.

Вперше жінка завагітніла у 30 років – одразу після весілля. Але вже на 11-му тижні втратила дитину. Наступні чотири вагітності теж завершувалися втратами – всі ще у першому триместрі. Упродовж цих спроб медики виявили у пацієнтки цілу низку патологій. Перша – це вовчаковий антикоагулянт – коли в крові є антитіла, що впливають на процес згортання та сприяють тромбоутворенню. Друга аномалія – це форма матки, яка у жінки дворога: тобто, не суцільна, а розділена перегородкою. І третя проблема – генетична схожість з чоловіком. Їхні гени наче як у брата з сестрою.

Пацієнтку лікували медикаментозно: то від одного, то від іншого. Але результат був той самий – викидень. І вже після п’ятої втрати жінці порадили звернутися до ще одного репродуктолога. Лікар вирішив діяти радикальніше і хірургічно усунув перегородку в матці. Жінка завагітніла вшосте. А репродуктолог порадив їй стати на облік до Олени Жемели – акушерки-гінекологині лікарні святої Анни. Бо довіряє цій спеціалістці, як собі.

Перший триместр минув добре, без ускладнень. Однак, лікарка виявила ще одну патологію, яка могла спровокувати викидень на більш пізньому терміні.

«У пацієнтки є істміко-цервікальна недостатність – це патологічний стан шийки матки, при якому шийка не здатна витримувати внутрішньоматковий тиск і утримувати зростаючий плід. Ця проблема може бути спадковою і недостатність волокон шийки часто призводить до викиднів. Щоб запобігти цьому, ми в таких випадках накладаємо шов на матці, що найкраще робити на 14-16 тижні вагітності. Разом з моїм колегою акушером-гінекологом Юрієм Огородником ми в ході невеличкої операції наклали цей шов. І це дозволило цій жінці успішно виносити вагітність – аж до запланованої дати пологів», – розповідає Олена Жемела, акушерка-гінекологиня пологового відділення лікарні святої Анни.

Породілля та її лікарка дуже хотіли, щоби пологи були природними. Утім, через неправильне положення дитини та сильне обвиття пуповиною, все ж було ухвалено рішення про кесарів розтин. Так на світ з’явився дуже довгоочікуваний, здоровий і міцний хлопчик на ім’я Марко. А 37-річна пацієнтка нарешті стала мамою.

Читайте також: Львівським хірургам довелося рятувати 8-річного хлопчика, який заподіяв собі шкоди після перегляду відео у TikTok

Новини компаній
09:00, Сьогодні