У Львові оштрафували власників квартир в центрі міста за заміну дерев'яних вікон на пластикові

Сьогодні, 3 жовтня, відбулося засідання адміністративної комісії при виконкомі, яка розглядає питання порушення законодавства про охорону історичної спадщини у нашому місті. Під час засідання розглянули 5 порушень, які вчинили мешканці в будинках – пам’ятках.

Йдеться про заміну дерев’яних вікон та балконних блоків на пластикові. Також порушували питання щодо ситуації на вул. Коцюбинського, 3, де за нищення пам’ятки на підприємство вже накладено максимальний штраф – 170 тисяч гривень, повідомляє пресслужба ЛМР.

Так, за заміну дерев’яних вікон та балконних блоків на пластикові у будинках на вулицях Б. Хмельницького, 3, М. Грушевського, 21, Личаківській, 19, І. Франка, 46 та на пл. Ринок, 12 адміністративна комісія наклала на власників квартир у цих будинках штраф у розмірі по 1700 грн. Також, відповідно до умов охоронного договору, вони зобов’язані виправити порушення – замінити пластикові вікна/балконні знову на дерев’яні. У разі, якщо порушники не виконають своїх зобов’язань, то місто звернеться до суду.

 До слова, всі п’ятеро власників були запрошені на засідання комісії, однак жоден з них не долучився до розгляду питань.

Як наголосив керуючий справами виконкому, голова адміністративної комісії Євген Бойко, важливо не лише фіксувати порушення та реагувати, а й а запобігати їм. Для цього у місті посилять моніторинг за територією історичного ареалу та активніше проводитимуть просвітницьку роботу серед мешканців. «Маємо виконувати превентивну роботу, щоб запобігати таким випадкам. Моніторинг має бути частіший, щоб виявляти ймовірні порушення ще до того, як мешканці встигнуть їх здійснити. Також будемо посилювати просвітницьку роботу, щоб люди знали, що міняти вікна на пластикові в центральній частині міста не можна», – наголосив Євген Бойко.

Крім того, на комісії повторно публічно поінформували власника приміщень на вул. Коцюбинського, 3 – ТзОВ ЛТД «ТЕМПО» – про накладення на нього штрафу у розмірі 170 тис. грн. за порушення пам’яткоохоронного законодавства та умов охоронного договору. Там власник цокольного приміщення замість одного вікна встановив двері, а ще 3 вікна замінив на пластикові та перефарбував фасад. Якщо він не усуне всіх цих порушень та не оплатить штраф, місто звертатиметься в провоохоронні органи. 

Також Євген Бойко анонсував, що наступне засідання комісії буде виїзним та відбудеться на вул. Парковій, 9.  На цій локації здійснюється будівництво без необхідних дозвільних документів. «За зверненням міста порушена кримінальна справа щодо незаконного будівництва, захоплення земельної ділянки, незаконної реєстрації права власності.  Сьогодні відбувалися слідчі дії, огляди місця події. Всі порушення зафіксовано», – зазначив керівник міської Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Тарас Павлишин. Також відповідні матеріали місто скерувало до Міністерства культури та інформаційної політики і в Державну інспекцію архітектури та містобудування. Виїзне засідання адміністративної комісії, із залученням правоохоронних органів, планують провести у вівторок, 8 жовтня.

А мешканцям міста вкотре наголошують: перед тим, як проводити роботи у пам'ятках архітектури та об'єктах цінної забудови, мешканцям слід звернутися в управління охорони історичного середовища ЛМР (вул. Валова, 20). Працівники консультують щосереди та щочетверга з 9:00 до 16:00 (обідня перерва з 12:00 до 13:00), тел: +38 (032) 235-43-40, +38 (032) 297-55-69.

Читайте також: У Львові за позабюджетні гроші добудують велодоріжку на проспекті Чорновола