Куди піти у Львові в жовтні: у музеї Соломії Крушельницької відбудеться низка подій

Львів’ян та гостей міста запрошують у жовтні на 19 різноманітних подій до Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.

Йдеться про камерні концерти класичної музики, екскурсії, лекції про цікаві сторінки життя видатної оперної співачки, презентацію книги Юрія Чекана та нотного видання Станіслава Людкевича, події для дітей.

Програма

· П’ятниця, 4.10 \ 18:00 – Відома й невідома Соломія Крушельницька. Лекція Данути Білавич

Видатна українська співачка Соломія Крушельницька була багатогранною особистістю. Проте, незважаючи на блискучу кар’єру, постійну увагу публіки до її особи, Крушельницька була глибоко приватною особою, а її життя сповнене таємниць.

Данутa Білавич відкриє вам таємниці життя і творчості співачки, які залишалися поза сценою. Ви дізнаєтеся про менш відомі факти її біографії, злети і виклики, з якими вона стикалася, та її вплив на музичне життя не лише України, а й світу.

Локація: Паркова аудиторія в Центрі Шептицького.

· П’ятниця, 4.10 \ 19:00 – Презентація книги Юрія Чекана «Світ, котрий насправді є… Оперний театр в інфраструктурі музичного життя»

Книга є унікальним дослідженням ролі оперного театру в культурному просторі та музичному житті сучасного суспільства. Автор, відомий український музикознавець і публіцист, Юрій Чекан, розкриває багатогранність оперного мистецтва, його вплив на музичну культуру та суспільство загалом. Презентація стане чудовою нагодою дізнатися більше про процес створення книги, обговорити її ключові теми та поринути у світ оперного театру крізь призму глибоких досліджень автора.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 6.10 \ 16:00 – Концерт української музики у салоні Крушельницької

Концертна програма у виконанні талановитих студентів Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької перенесе вас у часи, коли українська музика звучала в аристократичних салонах, зберігаючи свою автентичність і водночас набуваючи вишуканих форм. Ви матимете змогу насолодитися композиціями Віктора Косенко, чия музика поєднує академічну строгість і ліричну чуттєвість та Мирослава Скорика, чий новаторський підхід відкрив українській музиці шлях до сучасності. Особливе місце у програмі займуть обробки українських народних пісень, які колись виконувала сама Соломія Крушельницька, в тому числі в інтерпретації Миколи Лисенка.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Середа, 9.10 \ 19:00 – Взаємозв'язки Андрея Шептицького та Станіслава Людкевича. Лекція Якима Горака

Лекція Якима Горака занурить слухачів у світ їхнього інтелектуального та культурного спілкування. Обидва діячі стояли на чолі розвитку національної свідомості та української культури на зламі століть. Шептицький як духовний лідер і меценат усіляко підтримував національне мистецтво, зокрема творчу діяльність Людкевича. Завдяки його підтримці композитор мав можливість працювати над своїми шедеврами та розвивати українську музичну традицію.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· П’ятниця, 11.10 \ 19:00 – Шедеври фортепіанної музики при свічках. Меланія Макаревич

Вечір в камерному просторі під мерехтіння свічок та звуки фортепіано. У виконанні Меланії Макаревич прозвучать шедеври фортепіанної музики, мелодії яких знає і любить кожен.

Твори, які лунатимуть на концерті є перлинами світової фортепіанної музики і вражають слухачів глибокою емоційністю та віртуозністю. У програмі вечора музика найвідоміших композиторів епохи бароко, класицизму та романтизму: Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Людвіга ван Бетовена, Ференца Ліста, Фредеріка Шопена.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Субота, 12.10 \ 16:00 – «Мадам Баттерфляй» – тріумф Соломії Крушельницької. Лекція Галини Тихобаєвої

Соломія Крушельницька – постать, яку знають у всьому світі як одну з найвидатніших оперних співачок свого часу. Її ім’я прикрашене славою, її талант захоплював аудиторії по всій Європі та за її межами. Але чи відомо вам про те, як 28 травня 1904 року після фіаско Соломія врятувала оперу Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй»?

На лекції Галини Тихобаєвої ви дізнаєтеся про історію створення опери, її гучний провал у театрі Ла Скала та роль Соломії Крушельницької у відродженні «барвистого метелика» – оперного шедевру Джакомо Пуччіні.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 13.10 \ 14:00 – Українська музика в мультфільмах. Подія Лесі Кирик для наймолодших

Унікальна інтерактивна подія з переглядом мультфільмів для найменших у Музеї Соломії Крушельницької у Львові! Наукова співробітниця музею Леся Кирик розповість, як створюються улюблені мультфільми, хто пише для них музику, та яку важливу роль вона відіграє в озвученні анімацій. А найцікавіше – це буде справжня інтерактивна подорож у світ анімації! Дітки зможуть активно взаємодіяти під час перегляду, а також самостійно відчути магію музики у мультфільмах. Подія розрахована для дітей від 4 років – це чудова нагода провести час з користю та веселощами для дитини.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 13.10 \ 16:00 – Соломія Крушельницька та Віареджо у творчості Наталки Бартків. Лекція Івана Дудича

Про життя Соломії Крушельницької у Віареджо збереглося чимало ретросвітлин та спогадів сучасників. Її племінниці були частими гостями вілли "Саломе", тож залишили дуже яскраві та емоційно теплі спогади про ці дні. Кожен рядок пронизаний сонячним теплом, морськими хвилями та запахом "шпилькового лісу".

Мисткиня Наталка Бартків відшукала натхнення в історії Соломії у Віареджо. Італійська Рив'єра та атмосфера "курорту для літників" чудово передана у її картинах.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· П’ятниця, 18.10 \ 18:00 – Ризик на оперній сцені: Соломія Крушельницька в операх Ріхарда Штрауса. Лекція Мар'яни Зубеляк

Важливими рисами творчої особистості Соломії Крушельницької є сміливість, готовність експериментувати. Без перебільшення можна стверджувати, що саме завдяки цим прикметам, які виявились ще в юнацькі роки, артистка зуміла сягнути вершин оперного мистецтва. Одним із таких сміливих та навіть ризикованих рішень у її творчій біографії стала участь у постановках опер Ріхарда Штрауса «Саломея» та «Електра» в італійських прем’єрах цих опер.

Під час лекції ви дізнаєтеся, як Крушельницька долала ці виклики на сцені, чому її вибір співати твори Штрауса вважався ризиком, і як саме ці виступи вплинули на її творчу кар'єру. Дослідниця творчості співачки Мар’яна Зубеляк розповість про ключові моменти її співпраці з музикою Штрауса та розкриє глибину цього унікального творчого союзу.

Локація: Паркова аудиторія в Центрі Шептицького.

· Субота, 19.10 \ 16:00 – Станіслав Людкевич і Василь Барвінський: контексти, інспірації, творчість. Лекція Мар’яни Зубеляк

Станіслав Людкевич і Василь Барвінський – два корифеї музичної культури Західної України. Упродовж кількох десятиліть вони майже нерозлучно працювали поруч, організовували і провадили музичне життя краю у всіх ділянках. Сучасники подивляли їхні приязні відносини, взаємну пошану і справді гармонійну співпрацю. Про це розповідають унікальні матеріали з фондів Меморіального музею Станіслава Людкевича.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 20.10 \ 14:00 – Українська музика в мультфільмах. Подія Лесі Кирик для наймолодших

Унікальна інтерактивна подія з переглядом мультфільмів для найменших у музеї Соломії Крушельницької у Львові! Наукова співробітниця музею Леся Кирик розповість, як створюються улюблені мультфільми, хто пише для них музику, та яку важливу роль вона відіграє в озвученні анімацій. А найцікавіше – це буде справжня інтерактивна подорож у світ анімації! Дітки зможуть активно взаємодіяти під час перегляду, а також самостійно відчути магію музики у мультфільмах. Подія розрахована для дітей від 4 років – це чудова нагода провести час з користю та веселощами для дитини.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 20.10 \ 19:00 – Концерт фортепіанної музики. Марія Дольна

У виконанні піаністки Марії Дольної прозвучать твори українських композиторів ХХ століття: Станіслава Людкевича, Василя Барвінського та Левка Ревуцького.

Цей концерт – музичне занурення у складні й багатошарові світи української фортепіанної класики, кожен з яких вирізняється неповторним стилем та глибиною вираження. Твори Людкевича розкриють слухачеві багатство симфонічного мислення композитора. Музика Барвінського, в якій кожна нота є відгуком драматичного шляху української культури, вразить своєю чуттєвістю та проникливістю. А мелодична чистота творів Ревуцького поведе вас у світ гармонійного поєднання національних елементів із західноєвропейськими музичними течіями.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Середа, 23.10 \ 19:00 – Людкевич. Спадщина. Презентація видання фортепіанної творчості Станіслава Людкевича

Вперше в історії: презентація повного видання фортепіанної творчості Станіслава Людкевича! Команда музею та запрошені фахівці, за грантової підтримки Українського культурного фонду, кілька місяців працювали над цифровим виданням усієї фортепіанної спадщини композитора, а саме – творів для фортепіано соло та виконання в чотири руки. Підготовка видання була сповнена нових знахідок, дискусій і відкриттів, якими з вами поділяться редактори та менеджери проєкту.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Четвер, 24.10 \ 19:00 – Концерт фортепіанних дуетів Dovhan&Zubko Piano Duo

Запрошуємо на унікальний концерт фортепіанних дуетів Станіслава Людкевича у виконанні Dovhan&Zubko Piano Duo. Нещодавно відбулася світова прем'єра альбому композитора, який започатковує серію звукозаписів повного видання музики Станіслава Людкевича в межах проєкту «Людкевич. Спадщина» та є першим у світі записом фортепіанних дуетів композитора. Концерт відбудеться в межах промоції альбому та нотного видання у проєкті «Людкевич. Спадщина».

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· П’ятниця, 25.10 \ 19:00 – Ми надто близькі собі, хоч ніколи собі не належали: взаємини Ольги Юркевич та Станіслава Людкевича. Лекція Якима Горака

Серед численної кількості знайомих Станіслава Людкевича впродовж його життя, з якими він контактував та листувався, трапляються особистості жінок, які були особливо близькими композиторові у спілкуванні, зіграли певну роль в його особистому житті, мали вплив на його композиторську творчість. До таких належала українська сейсмологиня, кандидат фізико-математичних наук Ольга Юркевич.

Під час лекції ви дізнаєтеся життєпис Ольги Юркевич і її взаємини з композитором на основі збережених у фондах музею її листів до Станіслава Людкевича.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Субота, 26.10 \ 19:00 – Концерт фортепіанної музики. Марія Дольна

У виконанні піаністки Марії Дольної прозвучать твори українських композиторів ХХ століття: Станіслава Людкевича, Василя Барвінського та Левка Ревуцького.

Цей концерт – музичне занурення у складні й багатошарові світи української фортепіанної класики, кожен з яких вирізняється неповторним стилем та глибиною вираження. Твори Людкевича розкриють слухачеві багатство симфонічного мислення композитора. Музика Барвінського, в якій кожна нота є відгуком драматичного шляху української культури, вразить своєю чуттєвістю та проникливістю. А мелодична чистота творів Ревуцького поведе вас у світ гармонійного поєднання національних елементів із західноєвропейськими музичними течіями.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Неділя, 27.10 \ 16:00 – Віареджо в документах і матеріалах фондової збірки музею Соломії Крушельницької. Лекція Ірини Криворучки

«Завершивши блискучу театральну кар’єру, вона приїхала до Віареджо, щоб відпочити і хоч трохи звільнитися від тягара слави… Оповиту легендами і славою її радісно зустріло це місто… Здавалося, вона народилася і сформувалася для нього, або тодішнє Віареджо було створено саме для неї… Вона відразу ж зайняла належне їй місце серед славнозвісних осіб, поруч з Пуччіні, Елеонорою Дузе, Грацією Деледда, Леонкавалло…». Так про Соломію Крушельницьку – мешканку італійського міста Віареджо писав у своїх спогадах приятель співачки письменник Джоржо Папасольї.

Під час лекції Ірина Криворучка розповість про Віареджо – місто, яке так любила й у якому була невимовно щаслива Соломія Крушельницька, яке посідає особливе місце в її житті, про Віареджо, яке по сьогодні зберігає пам’ять про українську примадонну.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Понеділок, 28.10 \ 19:00 – Концерт камерної музики. Лисенко, Барвінський, Ревуцький

Запрошуємо вас на вечір камерної музики у Музей Соломії Крушельницької у Львові, де прозвучать справжні перлини української музичної спадщини у виконанні двох віртуозних музиканток – вокалістки Руслани Руденко та піаністки Юлії Яковіної. Програма концерту присвячена творчості трьох видатних українських композиторів: Миколи Лисенка, Василя Барвінського та Левка Ревуцького.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

· Cереда, 30.10 \ 19:00 – Яків Яциневич: Невідомі сторінки життя і творчості композитора. Лекція Дарини Чамахуд

Життя українського композитора Якова Яциневича оповите таємницями, багато пережитих ним подій залишаються не розгаданими до кінця. Творчість талановитого митця, з дня народження якого минає 155 років, тільки в останні роки починає повертатись в українську культуру, тому виникає потреба ґрунтовно дослідити його спадщину.

Причиною тривалого забуття Яциневича стали складні історико-політичні події. У 1930-ті роки, в умовах тоталітарного режиму, він зазнав переслідувань за створювану духовну музику й активну участь в роботі Української автокефальної православної церкви. Офіційно митця звинувачували за наявність в його музиці стилістичного комплексу «церковщини». Тому не лише видання, а й виконання багатьох його творів заборонялися.

На лекції Дарини Чамахуд ви дізнаєтеся таємниці життя композитора, про невдачі, з якими зіштовхнулася лекторка у процесі пошуку біографічних, творчих та нотних матеріалів про Якова Яциневича.

Адреса: вулиця Соломії Крушельницької, 23.

Читайте також: Львівський органний зал: які події відбудуться у жовтні