Львівські лікарі успішно видалили 7-річному хлопчику пухлину на пальці руки

Батьки думали, що забій, а виявилося, що у сина – пухлина. Чорна пляма на нігтику могла позбавити маленького вінничанина можливості повноцінно рухати рукою. За порятунком родина звернулася до хірургів дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

7-річний Ярослав Саула найбільше любить грати у футбол. Тож з радістю ходить на тренування, деякі з яких йому довелося пропустити через хворобу. Коли хлопчику було 3 роки, на великому пальці правої руки в нього з’явилися смужки чорного кольору. Спочатку батьки подумали, що син просто вдарився. Втім вирішили про всяк випадок показати дитину спеціалістам. І недарма. Адже вінницькі медики з’ясували: це невус – доброякісне утворення у вигляді пігментної плями на шкірі. Пухлина утворилась прямо під нігтиком Ярика.

Місцеві хірурги видалили крихітний новоутвір. Однак за 4 роки у дитини стався рецидив: пальчик почорнів і навіть почав деформуватись. За порятунком мама повезла сина до Львова – до фахівців лікарні святого Миколая.

Обстеживши дитину, спеціалісти з’ясували, що пухлина розрослася вже на самій кістці нігтьової фаланги. Ба більше, вона деформувала палець та підняла вже геть чорний ніготь. А через біль хлопчик уже не міг повноцінно рухати кистю.

На мультидисциплінарному консиліумі онкологи, травматологи і хірурги вирішили: оперувати потрібно якнайшвидше. Під час втручання хірурги повністю видалили пухлину, а з нею – і частину кістки.

На момент втручання розмір новоутвору сягав уже понад 1,5 сантиметри! Тож на місці, де була пухлина, утворився дефект. Тобто бракувало невеликої частинки пальчика, а здорова кістка була оголеною. Аби закрити її шкірою, хірурги виконали лоскутну пластику. Вони зробили геометричні розрахунки, викроїли шкіру з різних частинок пальця дитини і перекрили дефект. Операція минула успішно і зараз Ярослав уже повернувся до Вінниці – він зможе без застережень продовжити ганяти м’яча на улюблених тренуваннях.

Читайте також: На Львівщині 4-річна дитина померла від коронавірусу

Фінальна презентація та оголошення переможця відбудеться у листопаді в Брюсселі
14:48, Сьогодні
Партнерський матеріал
13:30, Сьогодні