У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами

У Львові в межах програми співфінансування відреставрували два балкони з атлантами у будинку-пам’ятці культурної спадщини на вул. Гоголя, 10.

Про це поінформували в ЛКП «Бюро спадщини», повідомляє пресслужба ЛМР.

Реставраційні роботи тривали протягом декількох місяців, виконавцем було ПП “АМ “Ренесанс”. 

Як розповіла директорка комунального підприємства Стефанія Топилко, балкони перебували в аварійному стані. Зокрема, були відсутні балясини, пошкоджені плити та консолі. Особливої уваги потребували фігури атлантів, зокрема, руки, що виступали за межі площини плити, а відтак і сильно замокали.

У процесі реставрації було проведено нарощення та гідроізоляцію балконної плити. Збережені балясини ретельно відновили, а на місце втрачених виготовили нові за їхнім зразком. Для консолей зняли форми з відреставрованих елементів, що дозволило виготовити нові. Втрати на фігурах атлантів були доповнені, а конструкції захищені від вологи. Додатково було встановлено металеві зливи з плити для підвищення надійності.

«Тут було застосовано два види покриття: лесування на огородженні та пофарбування скульптур атлантів. Різниця полягає у тонкості та прозорості, лесування дозволяє залишити текстуру матеріалу видимою. Тому ми і бачимо всі неоднорідності. Фарба дає однорідне колірне покриття, а всі незначні рельєфи згладжує”, – розповіли реставратори.

Цікаво, що раніше у цьому будинку жив скульптор Леонард Марконі, відомий далеко за межами Галичини та Австро-Угорщини. Саме він є автором атлантів з левовим серцем, які прикрашають кам’яницю.

Загальна вартість реставраційних робіт балконів - 621 488 грн. При цьому фінансова частка мешканців за кожен балкон становить лише 10 тис. грн, відповідно до умов програми співфінансування.

«Тепер найважливіше, щоб власники дбали за ці балкони, слідкували, щоб вода не затримувалася на поверхнях балкона. Також важливо вчасно повідомляти про недоліки, адже договір на виконання робіт передбачає гарантійний термін», – наголосила Стефанія Топилко.

Додамо, зараз у співпраці з мешканцями балкони реставрують в історичному будинку на вул.Огієнка, 6.

  Нагадаємо, програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури Львова було започатковано у 2019 році. Програма передбачає реставрацію, ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини м. Львова.

Читайте також: У Львові стартує новий набір заявок на реставрацію історичних вікон і брам