Історія трьох вулиць Львова, які нещодавно перейменували

У рамках процесу деколонізації у Львові перейменовують вулиці. Влада регіону прагне оновити топоніміку, щоб вона відповідала сучасним цінностям і відзначала значущих особистостей та події, що є важливими для української ідентичності.

Сьогодні розповідаємо історію трьох вулиць Львова, які перейменували нещодавно.

Вулиця Червона стала вулицею Любомира Романківа

Вулиця Любомира Романківа розташована у Франківському районі Львова, у місцевості Вулька і проходить паралельно до вулиці Княгині Ольги.

До 1938 року вулиця носила назву Наленч-Скалковського на честь польського історика Адама Скалковського. Під час німецької окупації вона називалася Гендельґассе, на честь німецького композитора Георга Генделя. З 1944 до 1950 року вулиця знову отримала назву Скалковського, на честь радянського вояка Леоніда Скалковського. З 1950 року вулиця носила ім'я Червона.

18 липня 2024 року начальник Львівської обласної військової адміністрації ухвалив рішення про перейменування вулиці на честь українського науковця Любомира Романківа, провідного фахівця компанії IBM і співвинахідника технологій для тонкоплівкових індуктивних і магніторезистивних мікроголовок для запису інформації.

Вулиця Карпінського - нова назва вулиця Старосольських

Вулиця Старосольських — це вулиця у Галицькому районі міста Львова, у місцевості Новий Світ. Сполучає вулицю Степана Бандери з площею Святого Юра. Прилучається вулиця Архітекторська.

Вулиця, прокладена ще до 1871 року, спочатку мала назву Сакре-Кєр (також відома як Новий Світ поперечниця), оскільки починалася від межі дільниці Новий Світ і прямувала до великого саду монастиря Святого Серця (лат. Sacre Coeur). У 1871 році львівський магістрат перейменував її на честь польського поета і драматурга Францішека Карпінського. У липні 1944 року вулиця знову отримала назву Карпінського, але вже на честь російського геолога польського походження, петрографа і президента Академії наук СРСР Олександра Карпінського.

9 січня 2024 року Львівська міська рада оголосила архітектурний конкурс на найкращий проєкт громадського простору з пам'ятником Євгену Коновальцю. Заплановане місце для цього простору розташоване на території Національного університету «Львівська політехніка», де вулиця Коновальця перетинається з вулицею Бандери, перед першим навчальним корпусом (вул. Старосольських, 2/4).

1 лютого 2024 року робоча група з деколонізації та перейменування вулиць Львова вирішила змінити назви трьох міських вулиць, зокрема вулиці Карпінського, якій планують повернути ім'я польського поета Францішека Карпінського. Ці пропозиції мають бути винесені на затвердження депутатам Львівської міської ради.

Згідно з ухвалою Львівської міської ради від 4 липня 2024 року, вулицю Карпінського перейменовано на вулицю Старосольських на честь знаної львівської родини правників, пам'яткоохоронців та громадських діячів Старосольських. Галицька районна адміністрація має виготовити та встановити нові інформаційні таблиці протягом місяця, а Міський центр інформаційних технологій оновить назву вулиці на онлайн-мапах міста.

4 липня, на сесії міської ради вулицю Карпінського у Львові перейменували на честь родини правників та громадських діячів Старосольських

Вулиця Амвросія Бучми – теперішня вулиця Анатолія Лупиноса

Вулиця Анатолія Лупиноса — це вулиця у Галицькому районі міста Львів, у місцевості Снопків. Сполучає частини вулиці Кримської, утворюючи звивисте півколо.

  • До 1945 року — частина вулиці 22 Січня, названа на честь дати початку Січневого повстання 1863 року.
  • Від 1945 року — вулиця Кримська бічна, на честь утворення Кримської області 30 червня 1945 року.
  • Від 1977 року — вулиця Бучми, на честь видатного українського актора Амвросія Бучми.

Читайте також: На Львівщині відбудуться чергові електронні аукціони з продажу земельних ділянок