Геній економіки родом зі Львова

Львів славиться своїми видатними представниками. Наприклад, Людвіг фон Мізес – один із засновників Австрійської школи економіки.

Талановитий єврейський хлопчик

Видатний економіст XX століття народився у Львові 29 вересня 1881 року. Хоча його діяльність охоплює багато країн і континентів, саме Львів став відправною точкою його блискучої кар'єри.

Людвіг народився в родині відомих єврейських підприємців. Його батько, Артур Едлер фон Мізес, був інженером і будівельним підприємцем, а мати, Адель Ландау, походила з родини, що вела текстильний бізнес. Вже змалку Мізес проявляв надзвичайні здібності до навчання та інтелектуальну допитливість.

Віденське навчання

1900 року він став студентом юридичного факультету Віденського університета – економічного факультету там тоді ще не існувало. Через два роки юнак опублікував першу наукову працю: ”Розвиток відносин між землевласниками і селянами у Галичині”, у якій порівнював польських землевласників з рабовласниками. А ще через шість років – здобув докторський ступінь.

Важливу роль у його формуванні як економіста відіграли роботи Карла Менгера, засновника австрійської школи економіки. Віденський університет став місцем, де Людвіг фон Мізес заклав основи своїх майбутніх наукових досягнень.

Економіко-політичні погляди

Мізес був одним з провідних представників австрійської школи економіки, яка акцентувала увагу на ролі індивідуального вибору та суб'єктивної цінності в економічних процесах. Серед його найвідоміших праць – "Теорія грошей і кредиту" (1912), "Соціалізм: економічний і соціологічний аналіз" (1922) та "Людська діяльність: трактат з економічної теорії" (1949).

Він був критиком соціалізму та планової економіки, стверджуючи, що тільки ринкова економіка може ефективно розподіляти ресурси і забезпечувати добробут. Мізес підкреслював важливість приватної власності, свободи підприємництва та обмеженої ролі держави в економіці.

Його погляди яскраво виражені у двох його відомих цитатах:

«Кожен прихильник соціальної держави та планової економіки – потенційний диктатор».

«Економічне знання неминуче веде до лібералізму».

Урядова діяльність

У 1920-30-ті роки, Мізес був провідним експертом з фінансів в Австрії, очолював різні департаменти в австрійському уряді.

Він створив Інститут досліджень економічних циклів, директором якого призначив Фрідріха фон Гаєка – свого колишнього учня, майбутнього лауреата Нобелівської премії.

У 1934-му Мізес прийняв пропозицію від Женевського університету, де очолив професорську кафедру, а також викладав у Женевському інституті міжнародних відносин та розвитку. Тут він створив ґрунтовну монографію “Національна економіка”.

Переїзд в Америку

Друга світова війна внесла зміни в життя Людвіга фон Мізеса, який, як ми пам’ятаємо, був євреєм за походженням. У 1940 році він з родиною преїхав зі Швейцарії спочатку в Португалію, а потім до США. Там він більше працювава на педагогічній ниві. Впродовж 25 років він читав курси у різних вишах США та країнах Латинської Америки, був професором Нью-Йоркського університету, активно співпрацював з багатьма науковими установами і організаціями.

Ідеї Мізеса знайшли підтримку серед багатьох американських економістів і політиків, а його праці стали важливим джерелом для розвитку ліберальної економічної думки в післявоєнний період. Мізес став визнаним у всьому світі економістом, його ідеї вплинули на формування економічної політики багатьох країн.

Помер Мізес у Нью-Йорку в 1973 році у віці 92 років.

Пам’ять у Львові

У 2011 році на будинку № 13 по вулиці Гнатюка, що у Львові, встановили меморіальну дошку про те, що тут в дитинстві та юності жив видатний економічний діяч.

Людвіг фон Мізес – це яскравий приклад того, як одна людина може змінити хід історії. Його наукові досягнення, безкомпромісна позиція щодо свободи і ринкової економіки зробили його одним з найвидатніших мислителів свого часу. Спадщина Мізеса продовжує жити, впливаючи на сучасну економічну науку та політику, а львів’яни з гордістю згадують про те, що їхнє місто дало світові цього геніального економіста.