На Львівщині створюватимуть нові гнізда для червонокнижних птахів

На території Львівської області діє природоохоронний проєкт «Сприяння збереженню гніздової популяції сипухи в Україні» за фінансової підтримки Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU).

Про це повідомили у Львівській ОВА.

В Україні сипуха занесена до Червоної книги України (2009) і зустрічається зараз у Закарпатській та на півдні України – Одеській, Миколаївській і Запорізькій областях. Та ще століття назад ареал гніздування сови був набагато ширшим і включав західні та центральні області нашої держави.

Метою згаданого проєкту на території Львівської області є приваблення сипухи на гніздування з прилеглих до України територій Польщі. Кількість польської популяції оцінюється у 2500 гніздуючих пар (2020 р.). У прилеглому до України Люблінському воєводстві гніздиться 150-200 пар. Молоді сипухи з Польщі ймовірно щороку залітають на прилеглу територію нашою країни, але не залишаються через відсутність сприятливих місць гніздування.

«Сова-сипуха є червонокнижним видом зі статусом зникаючий, тобто це вид, який перебуває під загрозою зникнення у природних умовах і збереження якого є малоймовірним, якщо не усувати фактори, що негативно впливають на стан популяцій. З огляду на це, маємо великі сподівання, що впровадження заходів в межах проєкту, зокрема встановлення штучних гніздових скриньок на відібраних локаціях, сприятиме відновленню її популяції. Департамент долучиться до проєкту та сподівається на співпрацю і розуміння з боку територіальних громад», - зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

У межах реалізації проєкту заплановані виїзди експертів-орнітологів у Яворівський, Львівський і Червоноградський райони вздовж кордону з Польщею для відбору потенційно привабливих місць для гніздування сипухи.

Читайте також: У Львові з'явиться перший “смарт-коридор”: що це означає