Вирощування овочів на Львівщині за результатами 2023 року характеризується зростанням посівних площ, обсягів виробництва та урожайності.
У порівнянні до попереднього року у промисловому секторі виробництва площі під овочами у 2023 році зросли на 17,6%, обсяги валового виробництва на 17,1% та урожайність – на 2,1%. В загальному у господарствах усіх категорій площі вирощування овочів зросли на 1,2%, обсяги виробництва - на 1,4%, а врожайність на 0,6% в порівнянні до показників попереднього року. Поінформували у департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.
«Частка комерційного сектору виробництва складає менше 5% всього виробництва овочів в області. Проте, незважаючи на всі виклики воєнного часу приріст показників у цьому секторі виробники забезпечують впродовж 2 років, а саме у вирощуванні так званого «борщового набору» - моркви, столового буряка, цибулі, капусти», - зазначила директорка департаменту Тетяна Гетьман.
У рейтингу областей України Львівщина посідає перше місце за площами вирощування овочевих культур, за обсягами валового виробництва – друге місце. Частка Львівщини складає близько 11% в загальному виробництві овочів по Україні.
Впродовж 2018-2023 років посівні площі у господарствах усіх категорій збільшились на 67,0% (з 26,1 до 43,6 тис. га), обсяги виробництва - на 67,5% (з 512,8 до 835,8 тис. тонн). У промисловому виробництві площі вирощування овочів впродовж останніх шести років зросли на 53,8% (з 1,3 до 2,0 тис.га), обсяги валового виробництва – на 43,5% (з 48,7 до 119,7 тис.тонн). В обох категоріях найбільше збільшились площі та зросли обсяги виробництва цибулі, капусти всіх видів, столового буряка, моркви.
В структурі вирощування в господарствах усіх категорій дві третіх частки площ займають овочі борщового набору - капуста всіх видів (34,4%), морква (10,6%), буряк столовий (9,9%), цибуля (10,1%), часник (5,7%), - решта (29,3%) салатні та зелені овочі.
В комерційному секторі структура вирощування дещо інша, а саме переважають салатні та зелені овочі (63,5%), решта - капуста (12,0%), буряк столовий (8,0%), морква (9,3%), цибуля (6,0%).
Читайте також: На Львівщині збудують завод мінеральних вод