Дівчинка на протезах готується у Львові до Бостонського марафона

12-річна українка Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару росіян по вокзалу у Краматорську, візьме участь у Бостонському марафоні. Вже 13 квітня дівчинка бігтиме на протезах 5-кілометрову дистанцію, аби продемонструвати усьому світу незламність українського народу.

Дівчина уже впродовж двох місяців посилено готується до участі в Бостонському марафоні,повідомляє пресслужба Львівської міськради. Вона тренується чотири рази на тиждень: двічі у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) із фізичним терапевтом, та ще двічі на велотреку та стадіоні з професійними тренерами бігового клубу PROBIG.

Торік восени Яна вже брала участь у львівському півмарафоні. Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами і разом з іншими пацієнтами центру UNBROKEN, українськими воїнами здолала символічну «Милю незламності», довжиною всього у 70 метрів.

«Коли я пробігла перший раз, то мала такі неперевершені емоції, що хоч трішки, але пробігла!»,пригадує дівчинка.

До участі в Бостонському марафоні Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали внаслідок терактів та військових дій. Мета Яни – пробігти у Бостоні 5 км.

Своєю участю у всесвітньо відомому марафоні юна українка прагне нагадати світові, що війна в її країні триває, продовжують страждати та гинути діти і дорослі, скалічено тисячі життів і щодня зростає кількість людей з ампутаціями. Та попри все, українці залишаються незламними.

Ще одна мета Яни у Бостоні – благодійна. Це збір на спортивний протез для важкопораненого захисника Андрія Кропивницького, пацієнта центру НЕЗЛАМНІ, який втратив кінцівку на війні. Дівчинка воліє, аби він, як і вона, теж мав можливість бігати.

Андрій Кропивницький – 37-річний ветеран та пацієнт центру НЕЗЛАМНІ. Коли почалося повномасштабне вторгнення, то одразу приїхав з-за кордону додому й долучився до війська. Втратив праву ногу на Донеччині. Медики довго боролися за збереження кінцівки, та її довелося ампутувати. Відновлювався захисник у центрі НЕЗЛАМНІ, а згодом отримав протез.

Читайте також: Куди піти молоді у Львові цього тижня: добірка подій