У Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас

У Львові 19 лютого відкривають музей приватної колекції етнографині Роксоляни Шимчук. У музеї буде представлений автентичний одяг та прикраси з різних куточків усієї України.

Етнографиня та колекціонерка збирала, формувала та відновлювала етноодяг, прикраси та головні убори понад 30 років, повідомили на сторінці етногалереї Роксоляни Шимчук.

“Першу свою сорочку я купила ще в минулому тисячолітті, 1989 році на фестивалі “Червона рута”. Вже не пригадую хто підказав, що автентичний стрій можна знайти на Буковині. Перший свій стрій я купила за студентські гроші і він для мене був надзвичайно красивий, неперевершений. Ця сорочка у мене є, але, звичайно тьмяніє перед шедеврами, які вдалось назбирати за ці десятки років”, - поділилась спогадами під час брифінгу Роксоляна Шимчук.

Повну кількість, а тим паче вартість колекції, колекціонерка не називає. Втім у колекції налічується декілька тисяч зразків українського народного мистецтва.

Музей розташували в підвальному приміщенні на вулиці Коперника, 17. На першому поверсі – етногалерея, де представлені сучасні дизайнерські речі, предмети побуту та прикраси авторства самої мисткині.

Завдяки фінансовій підтримці від американського фонду USAID у музеї згодом з’являться аудіогіди чотирма мовами. Етнограф Роксоляна Шимчук вже описує експозицію та начитає українською мовою. Також на першому етапі оцифрування колекції. А в майбутньому планують створити інтерактивний сайт.

Для певних груп населення, а також військових, вхід до музею зробили безплатним.

Читайте також: Біля Львова сталася ДТП із постраждалими, серед яких дитина