Як палає російський флот: ураження "Новочеркаська", - ВІДЕО

Поки українці очікували з боку росіян різдвяної атаки по інфраструктурі та цивільних об'єктах, ЗСУ потопили в порту Феодосії ворожий великий десантний корабель "Новочеркаськ". Також, ймовірно, були пошкоджені портова інфраструктура і судна забезпечення, що були поблизу.

Дані з соцмереж про цю подію офіційно підтвердили військові, зокрема, командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Близько 02:50 у Феодосії пролунали вибухи, у порту почалася пожежа. Вже в районі 03:30 стався другий вибух, від якого у найближчих будинках вилетіли вікна, почалася детонація.

За словами Олещука, ВДК "Новочеркаськ" "вирушив слідом" за флагманом Чорноморського флоту РФ "Москва". "Дякую пілотам Повітряних сил і всіх причетних за філігранну роботу. Надягайте штани і їдьте з нашого Криму, поки що не пізно", - заявив генерал.

Ця подія також мала відображення у зведенні Генштабу ЗСУ, тож знищення ВДК можна вважати остаточно підтвердженим.

Якщо стисло, у стрічках новин подія виглядає таким чином:

  • Командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що "Новочеркаськ" було знищено ударом Сил оборони.
  • Удар завдавала тактична авіація крилатими ракетами повітряного базування.
  • Представник ПС Юрій Ігнат заявив, що на борту російського корабля однозначно були боєприпаси, ймовірно, навіть ударні безпілотники типу Shahed. Саме тому, за його словами, була така сильна детонація.
  • Для атаки могли використовувати "не одну ракету Storm Shadow".

Цю подію також помітили за кордоном: За чотири місяці Росія втратила 20% свого Чорноморського флоту, заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс.Він зазначив, що домінування Росії у Чорному морі зараз "поставлене під сумнів".

Це та сама святкова перемога, яку наразі очікує українське суспільство, надто збуджене багатьма вкидами російської пропаганди, висловлюваннями власних недолугих політиків та нібито непорозуміннями у військово-політичному керівництві країни. Саме тому редакція 032.ua вважає за потрібне наповнити власну стрічку чудовими краєвидами палаючого російського флоту, аби підтримати бойовий дух українців.

Отже, "гра" у корабелі між Україною, яка наразі практично не має власного флоту, та росією, про непереможність кримської армади якої знає кожна праска на планеті, зараз виглядає так:

Воєнний аналітик Олександр Коваленко пояснює значення "бавовни" у Феодосії таким чином:

Даний БДК належить до проекту 775, великих десантних кораблів, які будували СРСР на верфі в Гданську. Сам же БДК-46 "Новочеркаськ" був одним із найновіших зразків цієї серії, був прийнятим до складу флоту 1987 року.

На сьогоднішній день у Росії немає повноцінної заміни БДК проекту 775 і максимально експлуатує дані кораблі, кожна втрата яких для неї непоправна і не менш болісна, ніж втрата бойового корабля типу корвет або навіть фрегат.

До речі, БДК "Новочеркаськ" отримав попередження від Всесвіту ще 24 березня 2022 року, коли в порту тимчасово окупованого Бердянська потрапив під удар. Тоді було знищено БДК "Саратов", а от "Новочеркаську" з пошкодженнями, але вдалося втекти.

Після ремонту корабель був зайнятий у логістиці окупантів, перевозив техніку, боєприпаси, а також дрони-камікадзе Shshed-136. З урахуванням детонації, яку можна було спостерігати в Феодосії порту цієї ночі, стояв він там явно не порожняком.

І на завершення про спалах у Мордорі: після знищення "Новочеркаська" МВС Росії оголосило у розшук командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука.

Читайте також: За добу відбулося майже 100 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті.