На 9 тис. тонн кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря підприємствами Львівської області стало менше

Сьогодні, 15 серпня заступник голови Львівської облдержадміністрації Сергій Василенко провів нараду щодо укладання Угоди із реалізації Програми скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами найбільших підприємств-забруднювачів Львівської області.

Нагадаємо, що з метою зменшення викидів в атмосферне повітря на території Львівської області діє «Програма скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів Львівської області на 2009-2017 роки», затверджена розпорядженням голови ЛОДА. У програмі беруть участь 10 підприємств області.

Під час наради обговорили результати реалізації Програми упродовж 2009 року – І півріччя 2013 року. Так, за звітний період підприємствами виконано 60 заходів, що зумовило зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 9281 тонн.

Як зазначив, Сергій Василенко вирішення екологічних проблем на Львівщині є вкрай важливим, адже саме цей регіон славиться чистим довкіллям та зеленим туризмом.

Варто відзначити, що левову частку (зменшення викидів на 35 тис. тонн) із виконання програми складає Добротвірська ТЕС, яка входить до переліку 100 найбільших підприємств-забруднювачів України. Як зазначалось під час наради, підприємство вже виконало ряд заходів, на які було залучено кошти в сумі 35,6 млн. грн., з них 7, 4 млн. грн. кошти місцевого та обласного фондів.

Директор ВП «Добротвірська ТЕС» ПАТ ДТЕК «Західенерго» Андрій Шувар пояснює ситуацію тим, що збільшення викидів впродовж 2011-2012 років зумовлено збільшенням виробництва електроенергії та збільшенням кількості спаленого електростанцією вугілля.

«Якщо б підприємство не вжило певних заходів, об’єм викидів був би більший зазначених валових викидів та відбувалося б значне перевищення гранично-допустимих значень забруднюючих речовин», – запевнив директор Добротвірської ТЕС.

Також необхідно додати, що є проблема й з утилізацією відходів, зокрема зараз на території підприємства зібрано більше, ніж 10 млн. тонн золи.

Сергій Василенко дав доручення  посилити контроль щодо здійснення викидів  в навколишнє природне середовище забруднюючих речовин ВП «Добротвірська ТЕС».  Також цьому підприємству рекомендовано розробити комплекс заходів щодо утилізації та зменшення накопичення відходів.