Скнилівська трагедія у 2002 році: історія трагічних подій на Львівщині

Події в Скнилові є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу. 

20 років тому в місті Скнилові на Львівщині сталася одна з найжахливіших катастроф в історії Європі. Під час авіаційного шоу загинули 77 людей, серед них 28 - це діти. Постраждали ще понад 500 глядачів.

27 липня 2002 року у Скнилові мало відбутися грандіозне авіаційне шоу з нагоди 60-річчя 14 авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України . Побачити цю подію прийшли понад 10 тисяч людей. Однак день закарбувався в пам'яті українців саме трагічними подіями. В натовп людей впав літа Су-27. 

Скнилівська трагедія 2002 року

Пілотами крилатого був екіпаж першого класу групи «Українські соколи» полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров. 

Того дня виконувати авіаційні трюки пілоти мали на іншому літакові - МіГ-29УБ (зі складу 114 бригади тактичної авіації). Проте через погіршення погоди він не зміг вилетіти з Івано-Франківської області до Львова. Замість нього в небо підняли винищувач СУ-27УБ. 

Близько 13:00 почалися трагічні події. На винищувачі пілоти виконували «напівпетлю» на дуже малій висоті та виходом на критичні кути атаки.

Вже за декілька секунд льотчики зрозуміли, що критично наблизилися до землі. Аби уникнути зіткнення вони намагалися перейти до горизонтального польоту, однак літак зачепив стабілізатором дерево. Після цього крило винищувача торкнулося бетонного покриття рульожної доріжки, а далі — літак врізався в інший винищувач на землі і впав на натовп людей. Це сталося у той момент, коли глядачі вийшли на аеродром, аби краще побачити фігури вищого пілотажу. 

Винищувач вибухнув та загорівся. Обидва пілоти катапультувалися та не отримали значних поранень...

А далі, понад 20 карет швидкої та численні пожежні команди. Очевидці розповідають, що загиблих у трагедії звозили у всі морги Львова, а навколо були величезні черги з родичів, які намагалися опізнати людей. 

Жахлива трагедія забрала життя 77 людей. Серед загиблих було 28 дітей. А згодом суд визнав, що в Скнилівській катастрофі постраждали ще 500 глядачів. За кількістю загиблих вона є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу.