У Маріуполі людей змушують давати неправдиві свідчення, що "місто знищила України"

Обіцяючи грошові компенсації, росія намагається отримати від маріупольців неправдиві письмові свідчення.

16 травня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у телеграм-каналі повідомив, що росія готує провокації. Окупанти намагаються отримати від маріупольців неправдиві письмові свідчення про те, що "Маріуполь знищила Україна", а їхніх близьких "вбили ЗСУ". 

"Свідчення будуть підготовлені власноруч мешканцями Маріуполя, що залишились в місті у письмовій формі. Для проведення такої операції російські окупанти оголосили початок реєстрації на компенсацію за знищене житло та/або втрату члена родини. За житло - 500 тис. рублів (орієнтовно 6 тис. доларів США), за загиблого члена родини - 3 млн. рублів (орієнтовно 33 тис. доларів США)", - зазначив Андрющенко. 

За словами радника мера, реєстрацію заяв на компенсацію проводять в приміщенні школи. Однак, при поданні власноруч складеної письмової заяви маріупольці мають обов'язково зазначити, що майно "було знищено українськими військовими", а близьких "вбито українською армією". У разі відсутності/відмови такої позначки окупанти повідомляють, що ніяка компенсація проведене не буде.

"З урахування психологічного тиску та стану інформаційної блокади маріупольці в надії подають заяви з відповідними примітками. У підсумку, росія отримує десятки тисяч власноруч складених письмових "свідчень" про "звірства української армії", які має використати для впливу на міжнародну думку.

У реальності проведення подібної компенсації не можливо. Лише на виконання цих обіцянок маріупольцям росія має витратити не менш 2,5 млрд. доларів, що в поточному стані економіки росії неможливо.

Читайте також: У Маріуполі ворог продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари, - Генштаб ЗСУ

Фото на головній: censor.net