Львів’янкам у цьому році виплатили вже півтора мільйона гривень на пологи

Станом на 1 червня цього року управлінням соціального захисту Львівської міської ради профінансовано державної допомоги по вагітності та пологах на суму понад 1,5 млн. грн. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

Управління соціального захисту Львівської міської ради повідомляє, що згідно з законодавством, право на допомогу у зв`язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

-          жінки з числа військовослужбовців Збройних сил;

-          жінки, звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

-          жінки, зареєстровані у державній службі зайнятості як безробітні;

-          аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки вищих навчальних  закладів І –IV рівня акредитації та професійно–технічних навчальних закладів.

 

Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

«Допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки по вагітності та пологах тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів, тобто 126 календарних днів. В разі ускладнених пологів, період непрацездатності по вагітності та пологах становить 140 календарних днів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога надається тривалістю 180 календарних днів (по 90 днів до та після пологів)», - каже начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталя Федорович.

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується незалежно від одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі, визначеному для непрацюючих жінок.

«Розмір допомоги за повний календарний місяць періоду непрацездатності по вагітності та пологах становить 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць, а саме: з 1 січня 2013 року складає – 286 гривні 75 копійок, з 1 грудня 2013 становитиме – 304 гривні 50 копійок», - додала начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

Увага! Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами не призначається: 1) якщо звернення за нею надійшло пізніше ніж через 6 місяців з дня закінчення періоду непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами; 2) якщо стався викидень.

Для отримання детальної інформації, про різні види соціальних гарантій, мешканці Львова можуть звертатись за консультаціями

до районних відділів соціального захисту за телефонами:

 

Галицький:

тел.:  261-44-50

(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський:

тел.:  235-71-62

(вул. Театральна, 10)

Залізничний:

тел.:  295-82-28

(вул. І. Виговського, 34)

Франківський:

тел.:  237-50-81

(вул. Генерала Т. Чупринки, 85)

Шевченківський:

тел.:  252-28-40

(вул. В. Липинського, 11)

Сихівський:

тел.:  254-64-80

(просп. Червоної Калини, 66)