Майже 40 тисяч маріупольців незаконно вивезли до росії та “ДНР”

Майже 40 тисяч жителів Маріуполя вивезли до так званої "ДНР" або російської федерації.

Як повідомилауповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, за інформацією місцевої влади міста Маріуполя – майже 40 тисяч жителів вивезені до "ДНР" або рф. Підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи.

За даними Денісової, окупанти навіть розлучають батьків із дітьми. Так, 17 дітей із Маріуполя, які перебували на лікуванні, вивезли до росії. Натомість їхні батьки залишилися у місті, а згодом були евакуйовані до Запоріжжя.

Частина примусово вивезених до росії громадян змогли дістатися до Естонії. Туди ж поїхали люди з Херсонщини, Харківщини та Луганщини. Частина людей свідомо поїхала через росію, оскільки не могли виїхати на Захід. Інших же примусово вивезли до рф, а потім дозволили їхати в інші місця на власний розсуд.

"Країна-окупант РФ грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території", – заявила Денісова.

Читайте також: У полоні в росіян перебувають 11 голів українських громад