У Львові з лекцією виступив дисидент Кшиштоф Становскі (ФОТО)

Без місцевої реформи та реальних місцевих виборів українцям важко буде змінити сучасну ситуацію в державі. Голосувати треба не за політичні партії, а за людей, яких ми знаємо і яким довіряємо, це і є реальна політика, – таку думку висловив Кшиштоф Становскі, голова правління фундації «Освіта для демократії», дисидент, відомий правозахисник.

 

 На конференції Інституту лідерства та управління УКУ, яка відбулась 14 червня у Львові, політик розповів про особливості політичного лідерства та передумови творення громадянського суспільства. Про це інформує прес-служба УКУ.

Кшиштоф Становскі зазначив, що кожні 20-30 років є шанс і вікно можливостей, аби щось масштабно змінити в державі. «Питання – наскільки українці готові до цього. Не важливо, хто в цей момент буде президентом, а хто буде директором нацбанку, силових структур. Люди повинні розуміти, що це не жарт, і що від них залежить, у якій країні житимуть їхні діти». Ключовим у цьому контексті, на думку правозахисника, є об’єднання за цінностями.

 На його думку, громадський спротив і висловлення «проти» не завжди може бути корисним: «У один момент поляки зрозуміли, не можна завжди бути проти, а треба нести відповідальність. Те, що змінилося у Польщі, – ми зрозуміли, що нам треба брати владу, і що ми не можемо просто говорити: „Це треба зробити”».

 Солідарність, яка стала синонімом змін у Польщі, за словами громадського діяча, означає, що майбутнє когось із вулиці є не менш значущим, ніж власне: «Політик як лікар – повинен приймати складні рішення, і від нього залежить чи буде добрий, чи поганий результат», – підсумував Кшиштоф Становскі.